Dec 14

Dagens enda vinstparti stod Adams för som lyckades besegra Topalov med de vita pjäserna. Ingen skugga ska falla över Adams som förtjänade att vinna partiet efter exemplariskt och välkalkylerat spel men det verkar som att Topalov har tappat stinget efter att ha spelat upp två klart vunna ställningar mot Caruana och Vachier-Lagrave och bara fått en halva i dessa partier.

De övriga partierna slutade remi och det mest spännande av dem var Nakamura-Kramnik där Nakamura länge såg ut att gå mot seger. Kramnik försvarade sig i det närmaste perfekt i slutspelet och klarade sig med en pattvändning. Kolla upp detta parti på Chessbomb.

En annan spelare som  hade chansen att vinna var Caruana med de svarta pjäserna mot Vachier-Lagrave men en inexakthet i drag 24 reducerade vinstchanserna betänkligt.

De andra två partierna var händelsefattiga och så är det ofta inför en vilodag. På det sättet försäkrar man sig i praktiken om två vilodagar. Ingen skugga dock över dessa, det är en exceptionellt stark superturnering och besparing av energi ingår i turneringstaktiken.

Alla partierna kan spelas igenom på Chessbomb.

Den femte ronden gav följande resultat:

Levon Aronian – Anish Giri remi
Wesley So – Viswanathan Anand remi
Michael Adams – Veselin Topalov 1-0
Hikaru Nakamura – Vladimir Kramnik remi
Maxime Vachier-Lagrave – Fabiano Caruana remi

GM Daniel King, livekommentator i London, gör en sammanfattning av den femte ronden i följande klipp.

Den sjätte ronden har följande uppgörelser:

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronian
Fabiano Caruana – Hikaru Nakamura
Vladimir Kramnik – Michael Adams
Veselin Topalov – Wesley So
Viswanathan Anand – Anish Giri

Livesändningen börjar imorgon kl. 17.00 svensk tid (16.00 GMT)  med IM Tania Sachdev och GM Yasser Seirawan flankerade av GM Maurice Ashley och GM Alejandro Ramirez.

Lämna en kommentar