nov 18

Sverige besegrade inte helt oväntat Danmark, dock med de knappa siffrorna 2.5-1.5. GM Nils Grandelius spelade remi på första bordet mot GM Sune Berg Hansen. De som stod för rondens vinster var Emanuel Berg med de svarta pjäserna mot Lars Schandorff på bord 2 och IM Jonathan Westerberg mot FM Björn Möller Ochsner på bord 4. På Schack.se har FM Martin Lokander gått igenom detta parti och även lagt till kommentarer för att krydda anrättningen. Westerberg spelade den idag ytterst ovanliga Nimzowitsch-varianten i Sicilianskt parti (1.e4 c5 2.Nf3 Nf6). Det är nog inte många vitspelare som är förberedda mot detta system i Sicilianskt med tanke på konkurrensen från den knivskarpa Najdorf-varianten. Även de mycket populära och supersolida systemen Berlinmuren,  Caro-Kann och Skandinaviskt är andra tuffa bitar för 1.e4 spelare att hitta initiativrika vapen mot.

Det var heller inte väntat att Sveriges damlag skulle plocka så många poäng mot det högre rankade laget från England men det blev en halva i alla fall för Jessica Bengtsson (2040) mot WIM Sabrina L Sevannes (2106).

På onsdag är det vilodag och rond 6 startar på torsdag. Det svenska herrlaget möter då ett knivskarpt motstånd i form av England, rankade femma. Deras laguppställning består av GM Michael Adams (2744), GM David Howell (2693), GM Luke McShane (2687), GM Nigel Short (2686) och GM C.B. Gawain (2615). Sverige blir avsevärt lägre rankade på samtliga bord och här får herrlaget, precis som damlaget, vara nöjd med varje remi som erövras.

Damlaget (27) får ett mer hanterbart motstånd i Finland (30).

GM Daniel King går igenom höjdpunkterna från den femte ronden.

 

Lämna en kommentar