nov 17

Det blev för tufft för det svenska herrlaget (22) då de mötte Tyskland (10). De fick i alla fall med sig tre remier på de tre översta borden. I den femte ronden möter de Danmark (30) och där får de ses som knappa favoriter.  Det svenska damlaget (27) fick ta sig an det isländska damlaget (29) och det här var på en förhand en jämn kamp. Det blev mycket riktigt också 2-2 men inte genom fyra remier. Jessica Bengtsson och Nina Blazekovic bidrog med två segrar varav den senares vinst förevisas på schack.se med FM Martin Lokanders kommentarer. I den femte ronden möter de svenska damerna England (18) och det här kan bli tufft för svenskt vidkommande.

Ryssland ligger i topp efter att ha vunnit samtliga fyra matcher. Tvåa och trea ligger Frankrike respektive Rumänien med 7 matchpoäng.

GM Daniel King analyserar höjdpunkterna från den fjärde ronden.

 

Läs de 5 kommentarerna till “Lag-EM i Reykjavik 2015 – rond 4”

 1. Lasse S säger:

  Tror att Carlsen behöver en vilodag…
  Hans 45:e drag mot Pelletier var ingen höjdare:Tg8 (Oops!)

  Förvisso kan ju inte Carlsen vinna allt men just nu så är det en väldig tur för honom att han inte behöver försvara sin VM-titel den närmaste tiden.

  Hans parti mot Aronian bar också syn för sägen.
  (Även om missen där inte var lika grov som den mot Pelletier.)

 2. Danskdödaren säger:

  Nja, jag tror han behöver flera. Verkar som om att han fått bättre erbjudanden och därmed satt schacket lite på undantag och tja, det kan man ju kanske förstå. Tror, men kanske inte hoppas, på att han dock skall vara på topp, om ej inte så hög längre, när VM-matchen väl kommer och dit är det ju ett tag s.a.s. Sverige är i alla fall i EM till skillnad från Norge så Carlsen slipper ju bekymra sig om att följa fotbollen som jag förstår kommer gå samtidigt som Schack-VM…

 3. En undran säger:

  Magnus Carlsen kommer troligen att få slita hårdare än någonsin för att försvara sin VM-titel. Det ser inte alltför ljust ut i dagsläget. Kanske får vi återigen se en amerikan som världsmästare. Världen skulle må gott av en världsmästare som även spelar som en världsmästare i spelöppningen, och inte bara litar på sina slutspelskonster…

 4. Habanero säger:

  Är fullständigt övertygad om att Magnus kommer vinna den kommande världsmästarmatchen, det finns helt enkelt ingen annan som är på hans nivå. Han har haft det mest horribla år man kan tänka sig och har ändå mer än 30 ELO i skillnad ner till tvåan.
  Efter Caruana vann Sinquefield 2014 seglade han upp till 2850 och ansågs vara den självklara utmanaren, nu sitter han på 2787 och har närmare till att kickas ut ur topp 10 än att ta sig över 2800 igen.
  Carlsen spelar som en världsmästare i alla faser av spelet, och han är fortfarande klart bättre än Nakamura, Caruana och So.

 5. Lasse S säger:

  Det är väl just det faktum att Carlsen har haft ett mycket dåligt år som gör att jag tror att han kommer få svårt att försvara sin titel.
  Att säga att det inte finns någon som kommer upp i hans nivå motsägs av Carlsens resultat det senaste året.
  Sen är det naturligtvis möjligt att befintlig konkurrens inte räcker i en VM-match. Personligen tror jag dock att den är fullt tillräcklig.

  Tror mer på Danskdödarens teori om att Carlsen verkar ha satt schacket lite på undantag.
  Pengar har han ju så att det räcker och blir över.
  Men vi får väl se vad som händer när det är ”dags för nedsläpp” och vem som då sitter mittemot honom.

Lämna en kommentar