• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

sep 07

Eftersom de flesta starka stormästarna spelar eller har spelat i World Cup i Ryssland är det inte så tätt med intressanta turnering för tillfället. Arrangörerna har ju varit i ovisshet om hur långt de skulle avancera och då är det svårt att bjuda in dem.

Ett undantaget är FIDE Women Grand Prix i Shenzhen som startade i dag och pågår till den 20 september. Spelorten, ort och ort förresten, har cirka 8 000 000 invånare (inklusive rörlig befolkning) och ligger i sydöstra Kina. Bland deltagarna finns regerande Världsmästaren GM Hou Yifan från Kina och tidigare titelinnehavaren Zhu Chen. Ena dagen i Ryssland andra dagen i Kina. Yifan spelade i World Cup för några dagar sedan och blev eliminerad av GM Sergei Movsesian redan i första omgången med 2-0. GM Viktorija Cmilyte vann damklassen i Botvinnik Memorial i Moskva också för några dagar sedan, så nog rör damerna på sig alltid. Turneringssegraren kommer att kunna kvittera ut € 6 500 av en total prispott på 40 000.

Det är direktsändning dagligen och länk till denna kommer i morgon.

Tabell och partier från rond I.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
mar 05

Det blev en dramatisk avslutning på FIDE Women Grand Prix i Doha. GM Humpy Koneru hade enligt kommentatorerna en förlorad ställning i sista ronden mot Zhu Chen men mirakulöst lyckades hon vända partiet till sin fördel. I och med att GM Elina Danielian endast mäktade med remi och GM Marie Sebag förlorade var saken klar. Koneru vann turneringen och inte nog med det, hennes resultat räckte till att få utmana Världsmästaren Hou Yifan från Kina i slutet på året.

GM Pia Cramling, Sollentuna SK, varvade topprestationer med mindre bra. Hennes insats räckte till en fjärdeplats och ratingprestationen blev i paritet med hennes nuvarande (1/3) rating.

Prislista och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
feb 23


Detta är Doha. Var det någon som viskade något om Turning Tor…
Foto från WikipediA. 

I första ronden i i FIDE Women Grand Prix i Doha i Qatar var damerna på verkligt spelhumör och det var de i dag också. Precis som i går gick fem partier av sex till avgörande. Det var partiet mellan GM Pia Cramling och hemmaspelaren GM Zhu Chen som blev remi.

En rättelse: Det finns endast två deltagare – Nana Dzagnidze och Humpy Koneru –  som har möjlighet att bli totalsegrare i FIDE Women Grand Prix och därmed få utmana  Världsmästaren Hou Yifan från Kina. Den förstnämnda har ett litet försprång eftersom hon vann över Koneru i första ronden. 

I morgon har Pia vit mot den högst rankade i turneringen GM Humpy Koneru (2607) från Indien. 

Det blir direktsändning dagligen till den 5 mars, undantaget den 27 februari, klockan 13.00. Sista ronden startar tre timmar tidigare.

 live                 live
 Hemsidan              Chessbomb

Tabell och partier.
Rond 1-2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
feb 22

I första ronden i i FIDE Women Grand Prix i Qatar var damerna på verkligt spelhumör. Fem partier av sex gick till avgörande. Det var partiet mellan GM Pia Cramling och IM Lilit Mkrtchian som blev remi. Överraskande var att turneringens högst rankade – GM Humpy Koneru (2607) – förlorade. Detta och övriga partier bifogas för genomspelning.

I morgon har Pia svart mot hemmaspelaren GM Zhu Chen (2495).

Det blir direktsändning dagligen till den 5 mars, undantaget den 27 februari, klockan 13.00. Sista ronden startar tre timmar tidigare.

live live
Hemsidan              Chessbomb

Tabell och partier.
Rond 1.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.