Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

maj 24

Det skall vara 2nd Danzhou Super GM 2011 även om det står 1st på logan på turneringshemsidan. Redan i går, efter rond 8, var det klart att den endast 16-årige GM Yu Yangyi (2646) vunnit kategori 17-turneringen (?) med ett ratingsnitt på 2659. I sista ronden blev det remi mot GM Jianchao Zhou (2636) vilket gjorde att han bröt målsnöret obesegrad och fick en ratingprestation på 2880! Bland de distanserade fanns 2700-spelarna Hao Wang (2732) och Yue Wang (2714), de kom 2.0 respektive 1½ poäng efter Yangyi.

Förra årets turnering med tabell och partier för genomspelning.

Prislista och partier från rond I-IX.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 20

Magnus Carlsen, Vladimir Kramnik och många fler från vår världsdel känner vi igen på bild. Det är sämre med kunskaperna om asiaterna. Schacksnack har därför tänkt att presentera storspelarna från Kina när tillfälle ges. I dag är det GM Hao Wang som är på bild. Han är Kinas starkaste spelare med en rating på 2732 vilket räcker till en 19 plats på världsrankingen.

Hao ligger på en odelad tredje plats i 2nd Danzhou Super GM 2011 på fyra poäng. Leder gör GM Yue Wang (2714) tillsammans med den 16-årige GM Yu Yangyi (2646) på 4½ poäng när det återstår tre ronder att spela.

Förra årets turnering med tabell och partier för genomspelning.

Tabell och partier från rond I-VI.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 19

Nu är han i ensam ledning i 2nd Danzhou Super GM 2011, den endast 16-årige GM Yu Yangyi. I dag besegrade han som svart GM Weiqi Zhou i ett Nimzoindiskt parti med 4. Dc2. Det framgår av tabellen att endast en halva efter honom ligger den ene av turneringens 2700-spelare GM Yue Wang (2714) och de har ännu inte mötts. Den andre 2700-spelaren GM Hao Wang (2732) är ytterligare en halva efter och honom mötte Yu i första ronden med remi som resultat.

Förra årets turnering med tabell och partier för genomspelning.

Tabell och partier från rond I-V.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 18

I Kina spelas 2nd Danzhou Super GM 2011 med flera av Kinas och därmed världens starkaste spelare bland deltagarna. Det är en kategori XVII turnering med ett ratingsnitt på 2659. En av de som startat bäst är den endast 16-årige GM Yangyi Yu (2646) som efter fyra ronder delar ledningen  på tre poäng tillsammans med GM Yue Wang (2714). Yu spelade i första ronden remi mot topprankade GM Hao Wang (2732). GM Yifan Hou som senare i år skall spela om VM-titeln mot GM Humpy Koneru har startat lite darrigt men poängskörden räcker ändå till 50%, vilket framgår av bifogad tabell. Schacksnack kommer inte att rapportera dagligen om hur det går i Kina, men då och då.

Förra årets turnering med tabell och partier för genomspelning.

The 2nd super grandmaster tournament will last from June 15 to 24, while the ten most prestigious Chinese grandmasters compete in a nine-round round-robin tournament. The time control is 90 minutes for the whole game with an addition of 30 seconds per move starting from move one. Draw offers are not allowed before the 30th move.

Tabell och partier från rond I-IV.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
apr 08

Ännu leder GM Liren Ding och han är den ende obesegrade efter nio ronder eftersom den kvinnliga Världsmästaren GM Yifan Hou fick inkassera sin första förlust i går och den som stod för prestationen var GM Hua Ni. Den högst rankade i turneringen är Yue Wang (2734) men han är säkert inte nöjd med vad som hänt hittills. I går kom den andra förlusten och den som stod för bedriften var GM Yangyi Yu. Därmed är Wang utom chans att bli mästare.

Naturligtvis är det direktsändning från Kina och den startar dagligen klockan nio. Betänketiden är 90 minuter för hela partiet + 30 sekunder i tillägg från första draget.

Tabell och partier.
Rond 1-9.
Klicka på resultatet för partiet.

Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 28

Basna 2010 

Det blev en relativt enkel seger för GM Magnus Carlsen i sista ronden mot GM Yue Wang i Bazna Kings i Rumänien. Detta innebar, eftersom GM Boris Gelfand förlorade, att det blev två poängs segermarginal för Magnus och han kunde lägga ytterligare en Grand Slam triumf i år till samlingen. Han var den ende obesegrade efter att ha vunnit fem partier och spelat lika många remier. Prestationsratingen för detta blev imponerande 2920! Den ende han inte lyckades besegra var GM Teimour Radjabov

I rating, enligt den norska ”Live Top List”, närmar sig Magnus för varje turnering tidigare Världsmästaren GM Garry Kasparovs rekord på 2851 från 1999. Nu återstår det ”endast” 25 poäng så är han förbi sin f.d. tränare.

1 Magnus Carlsen Norge 2826.4 +13.4 1990
2 Veselin Topalov Bulgarien 2803.4 -8.6 1975
3 Vis. Anand Indien 2799.8 +10.8 1969

 

Prislista och partier rond 1-10.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 24

Basna 2010 

Bazna Kings i Rumänien blev det ännu ett litet hack i poängstaketet för GM Magnus Carlsen. Han fick endast remi mot GM Liviu-Dieter Nisipeanu. Han var inte ensam om att spela oavgjort i dag för även de andra partierna slutade med samma resultat.

Direktsändningen från sista ronden (10) startar klockan 12.30 i morgon och Magnus möter som svart GM Yue Wang

live

 Tabell och partier rond 1-9.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 23

Basna 2010 

Bazna Kings i Rumänien blev det ett litet hack i poängstaketet för GM Magnus Carlsen. Han fick endast remi mot GM Boris Gelfand i gårdagens rond. Boris var säkert nöjd med remien eftersom en andraplats efter Magnus i turneringen kommer ge honom en plats i den kommande GP-finalen senare i år. 

I rating, enligt den norska ”Live Top List”, tappade Magnus en poäng och ”rasade” en bit. Men han har möjlighet att reparera ”skadan” i de två återstående partierna mot GM Yue Wang, som är sist, och den inte mycket bättre placerade GM Liviu-Dieter Nisipeanu.

1 Magnus Carlsen Norge 2824.1 +11.1 1990
2 Veselin Topalov Bulgarien 2803.4 -8.6 1975
3 Vis. Anand Indien 2799.8 +10.8 1969

 

live

 

Direktsändningen från rond 9 startar klockan 14.30 i morgon och Magnus möter som vit Nisipeanu.

Tabell och partier rond 1-8.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 21

GM Hao Wang som var högst rankad i 1st Danzhou tournament har den senaste tiden haft stora frsmgångar. Men denna gång, bland Kinas bästa spelare, fick han nöja sig med en fjärdeplats en halv poäng efter segraren GM Xiangzhi Bu (bilden). Det var i stort sett endast GM Yue Wang som saknades och han befinner sig som bekant i Rumänien och tampas med bland annat world no. 1 GM Magnus Cralsen.

Prislista och partier från rond 1-9.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Säkert kommer de schackintresserade ihåg att GM Anish Giri för inte så länge sedan vann Sigemans som spelades i Malmö. I Holländska Mästerskapet som gick av stapeln i Eindhoven var han inte lika framgångsrik. Holländsk mästare 2010 blev GM Jan Smeets (bilden), som obesegrad, en halv poäng före Giri.

Prislista och partier rond 1-9.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 18

Basna 2010 

Fjärde ronden och första vinsten (Kungsgambit!) för GM Magnus Carlsen i superturneringen Bazna Kings i Rumänien. Magnus motståndare GM Yue Wang blev material under – löpare mot torn -och så var den dagen förstörd för kinesen. I dessa läge är Magnus obeveklig.

Direktsändningen från rond 5 startar klockan 14.30 den 19:e och Magnus möter GM Liviu-Dieter Nisipeanu.

live

Tabell och partier rond 1-4.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Tidigare artiklar