• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jun 19

Tydligen finns det resurser inom schacket i USA, som går att plocka fram när det behövs för att till exempel arrangera en match mellan två föredettingar. Världsmästaren GM Anatoly Karpov och förre Juniorvärldsmästaren GM Yasser Seirawan hade av någon anledning kontrakterats för en penningstinn uppvisningsmatch i New York den 9-13 juni i regi av Saint Louis Chess Club. Arrangören lockade med en imponerande prispott på 17 000 US$ varav 10 000 gick till segraren vilket naturligtvis är svårt att säga nej tack till för några timmars arbete.

Först spelades det två klassiska partier följt av två snabbschackpartier och därefter följde 10 blixtpartier.

Prislista och partier rond 1-14.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.maj 20

GM Hikaru Nakamura vann USA-mästerskapet (kategori 16) obesegrad en poäng före den andre superstormästaren GM Gata Kamsky. Avgörandet föll i näst sista ronden då Nakamura vann för första gången i karriären mot Kamsky, som då ledde med en halv poäng, i ett långparti och tog ledningen med en halva. Sedan avslutade han med att i sista ronden vinna mot GM Yasser Seirawan och därmed säkra titeln för tredje gången.

Prislista och partier rond 1-11.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 12

I USA-mästerskapet förlorade överraskande GM Gata Kamsky i går mot GM Gregory Kaidanov vilket gjorde att han tappade mark med en halv poäng mot huvudkonkurrenten GM Hikaru Nakamura, som spelade remi mot GM Alexander Onischuk.  En av deltagarna – GM Yasser Seirawan – som har varit i Sverige och spelat för många år sedan har startat bedrövligt. Efter tre ronder hade han noll poäng men i går ”lossnade” det kanske eftersom han vann jumbofinalen mot GM Alejandro Ramirez.

Det är naturligtvis direktsändning från turneringen och den startar klockan 20.00.

live live
Hemsida Bomben

 

Tabell och partier rond 1-4.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
apr 19

I Amerikanska mästerskapet återstår det tre ronder innan semifinalerna skall börja spelas. GM Gata Kamsky är säkert ute efter att försvara titeln och han ligger ännu bra till för att åtminstone avancera till semifinalen från sin grupp. Han är i tvådelad ledning med tre poäng men den unge GM Ray Robson skuggar endast en halva efter. I grupp B kan den fyrfaldige mästare GM Yasser Seriawan skrinlägga tankarna på ett avancemang till semifinalen. Han har endast mäktat med tre remier på pluskontot hittills. Leder gruppen gör GM Robert Hess.

Tabell och partier grupp A.
Klicka på resultatet för partiet.

Håll markören stilla över resultatet för information.


Grupp B.apr 18

I Amerikanska mästerskapet gör GM Yasser Seirawan (grupp B) en intressant comeback efter några år utanför de stora turneringarna. Han har spelat en del serieschack i Nederländerna och varit en flitigt anlitad kommentator på till exempel ChessBase. Han har en poäng, en förlust och två remier. Förlusten kom i andra ronden och i det partiet mot GM Larry Christiansen blev Yasser rejält utspelad efter att tagit ”testamentbonden” på b2. Enligt referat från USA går Hikaru Nakamura andra vägen. Han har enligt ett uttalande lämnat USA-mästerskapet bakom sig.

Tabell och partier grupp A.
Klicka på resultatet för partiet.

Håll markören stilla över resultatet för information.


Grupp B.apr 13

Amerikanska mästerskapet börjar på fredag klockan 18.00 och avslutas den 28:e och det försiggår med Saint Louise Chessclub Missouri som arrangör. Det står på hemsidan att konceptet är nytt och spännande och det är att det inledande spelet försiggår i två grupper och därefter följer semifinaler och final. Grupperna är jämnstarka och det är superstormästarna Gata Kamsky och Alexander Onischuk som är topprankade i de två grupperna. En intressant start gör fyrfaldige USA-mästaren den 51-årige GM Yasser Seirawan som återkommer efter ett långt uppehåll från elitschacket. Schacksnack kommer att rapportera från turneringarna och om möjligt publicera partier.

The time control for the 2011 U.S. Championship will be the FIDE standard of 40 moves in 90 minutes, follwed by the rest of the game in 30 minutes with a 30 second increment from move one.

Semifinals and finals tiebreaks will consist of a two-game rapid match (G/25+5 second increment). If the contest is still undecided, the match will go to a rapid Armageddon bidding game with a base time of 45 minutes for each Player. Black will have draw odds. Each Player shall bid an amount of time (minutes and seconds, a number equal to or less than 45:00) they are willing to play with in order to choose their color. The Player who bids the lowest amount of time chooses his color and begins with that amount of time; the other Player receives 45:00. If both Players bid exactly the same amount of time, the Chief Arbiter will flip a coin to determine who shall choose their color.