• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jul 26

I den dubbelrondiga ACCENTUS Grandmaster Tournament i Biel är GM Magnus Carlsen tillbaka i vinnarehålet. I går vann han, som det verkade, utan några större besvär mot GM Yannik Pelletier. Övriga partier slutade remi och i med detta tog han ledningen både i tre (officiella) och en poängs tabellerna. I dag har Magnus svart mot GM Alexei Shirov.

Läs mer i norska Nettavisen. 3-poängs tabellen bifogas.

1 GM Magnus Carlsen 13
2 GM Alexander Morozevich 10
3 GM Maxime Vachier-Lagrave 7
4 GM Alexei Shirov 7
5 GM Yannik Pelletier 4
6 GM Fabiano Caruana 3

 

Tabell och och partier från rond I-VI.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.jul 24

I den dubbelrondiga ACCENTUS Grandmaster Tournament i Biel är halva turneringen avverkad. Den sedan i januari oövervinnlige GM Magnus Carlsen är inte det längre. I går blev det tvärstopp mot GM Maxime Vachier-Lagrave. Detta innebär att GM Alexander Morozevich, som efter visst besvär besegrade GM Fabiano Caruana, endast är en poäng efter (3-poängs tabell bifogas), eller om man så vill på samma poäng som Magnus. Det tredje partiet mellan GM Yannik Pelletier och GM Alexei Shirov slutade remi.

Läs mer i norska Nettavisen.

1 GM Magnus Carlsen 10
2 GM Alexander Morozevich 9
3 GM Maxime Vachier-Lagrave 6
4 GM Alexei Shirov 6
5 GM Yannik Pelletier 4
6 GM Fabiano Caruana 2

 

Tabell och och partier från rond I-V.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.jul 19

I den dubbelrondiga ACCENTUS Grandmaster Tournament i Biel har GM Magnus Carlsen fått en kanonstart. Efter gårdagens vinst mot GM Yannick Pelletier fortsatte han i dag med att vinna mot GM Alexei Shirov. Och i morgon är det den pånyttfödde GM Alexander Morozevich som står för motståndet. Tippa? Kan det gå på mer än ett sätt? Läs mer i norska Nettavisen.

Magnus är nu uppe på sitt tidigare ratingrekord. Enligt Live Chess Ratings har han nu drygt 2826 (flytande) vilket är det samma som han hade i juli och september 2010 när han var som högst.

Schacksnack kommer att presentera en 3-poängs tabell när det gått några ronder.
Tabell och och partier från rond I-II.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.mar 14

Reykjavik Open 2011 möter i dag åttonde placerade GM Tiger Hillarp Persson  GM Yannik Pelletier, SUI (2593). De svenska damerna kommer längre ner i tabellen. WIM Christin Andersson har häng på toppen med sina 3½ poäng. I dag kan det bli svårt att fylla på poängkolumnen eftersom hon möter IM Eesha Karavade (2330) från Indien.

1 GM Yuriy Kuzubov 2627 5.5
2 GM Luke McShane 2683 5.0
3 GM Robert Hess 2565 5.0
12 GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK 2524 4.5
60 WIM Christin Andersson, SK Bara Bönder 2163 3.5
75 WFM Emilia Horn, Kristallens SK Stockholm 2031 3.0
112 WIM Inna Agrest, Sollentuna SK 2170 2.5

 

I dag startar direktsändningen från rond 7, utan någon svensk, klockan 17.30. Betänketiden är 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder i tillägg från drag 1.

live                 live
 Hemsidan           Chessbomben

Svenkarnas partier rond 1-6.jul 17

I går avslutades Schweiziska Mästerskapet 2010. Bland deltagarna fanns legenden GM Viktor Korchnoi och IM Roland Ekström, som kom i mitten av fältet. Den senare bor i landet sedan några år tillbaka. Turneringen spelades i Lenzerheide och den startade den 8:e. Inte helt överraskande segrade GM Yannick Pelletier och det med en halv poäng före GM Joseph Galleger. Korchnoi tröttnade betydligt på slutet och förlorade de tre sista partierna. Något förvånande fanns det även en rysska med – GM Alexandra Kosteniuk – men det har säkert sina naturliga förklaring.

Prislista och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.