• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

apr 27

I Azerbaijan pågår sedan några dagar tillbaka en turnering med 54 deltagare och bland dessa finns några av världens starkaste spelare som till exempel GM Wang Yue, CHN (2734), GM Zoltan Alamsi, HUN (2719) och GM Francisco Vallejo Pons, ESP (2707). Tyvärr är nyheterna från ”The Nakhchivan Open 2011” mycket knapphändiga men då och då dyker det upp partier och en del av dessa finns längst ner i inlägget för genomspelning. Schacksnack kan inte lova när nästa inlägg om turneringen publiceras men om inte förr så när slutresultatet finns tillgängligt den 1 maj.

Efter fem ronder har ”prispallen” följande utseende. Det mesta om turneringen går att läsa på Chess-Results.

1 GM Zoltan Almasi 2719 4.5
2 GM Franscisco Vallejo Pons 2707 4.0
3 GM Ivan Sokolov 2643 4.0

 

Partier från rond 2-5.apr 01

I kinesiska mästerskapet för herrar har det avvekats tre ronder. Det är svårt att få nyheter från turneringen utöver den tabell och de partier som Schacksnack publicerar. Det har framkommit att de åtta främst placerade kommer att vara kvalificerade för nästa års mästerskap. Den som vinner årets turnering kommer att tillsammans med de redan uttagna stormästarna Wang Yue, Wang Hao, Li Chao och Yu Yangy får deltaga i det kommande VM för lag som spelas i Kina senare i år.

Naturligtvis är det direktsändning från Kina och den startar dagligen klockan nio. Betänketiden är 90 minuter för hela partiet + 30 sekunder i tillägg från första draget.

Tabell och partier.
Rond 1-3.
Klicka på resultatet för partiet.

Håll markören stilla över resultatet för information.
mar 31

I går började kinesiska mästerskapet för herrar och damer att spelas i Xinghua och i dag spelades rond 2. Turneringarna pågår till den 10 april. Nuförtiden är det alltid intressant att följa kinesiska turneringar eftersom de har många spelare bland världens starkaste. Högst rankad i herrklassen (ratingsnitt 2608) är GM Wang Yue (2734). Ibland herrarna finner man också den kvinnliga Världsmästaren GM Hou Yifan, som spelar på hemmaplan. Hon tar tillfället i akt att få ordentlig träning inför den kommande VM-matchen mot GM Humpy Koneru, IND, senare i år. Schacksnack kommer att koncentrera sig på ”herrklassen” och återkomma med resultat och partier, förhoppningsvis dagligen.

Tabell och partier.
Rond 1-2.
Klicka på resultatet för partiet.

Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 16

Nanjing 2010

Ingen rast ingen ro. Det är möjligt att Världsmästaren Vis. Anand och GM Magnus Carlsen redan sitter på planet från Bilbao till Nanjing i Kina. Bägge skall deltaga i den dubbelrondiga superturneringen Nanjing Pearl Spring Chess Tournament, som startar på måndag och pågår till den 30:e. I Kina ansluter bulgaren GM Veselin Topalov tillsammans med GM Wang Yue, CHN, GM Vugar Gashimov, AZE, och GM Etienne Bacrot, FRA. Detta blir något att se fram emot! Schacksnack kommer att rapportera om vad som händer.jun 15

Basna 2010 

GM Magnus Carlsen inledde superturneringen Bazna Kings i Rumänien med remi efter 31 drag mot GM Ruslan Ponomariov. Enligt flera kommentatorer inledde Magnus partiet intensivt men Ruslan redde ut stormen utan några större besvär. GM Boris Gelfand och GM Wang Yue höll på länge innan Boris manövererat ut Wang. Även det tredje partiet gick till avgörande och i detta vann, överraskande, Liviu-Dieter Nisipeanu mot Teimour Radjabov.  

Direktsändningen från rond 2 startar klockan 14.30 och Magnus möter GM Teimour Radjabov.

live

Tabell och partier rond 1.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.