• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

maj 24

Detta måste vara den tråkigaste VM-matchen som spelats på årtionde. Nog var det mer fart förr. Tänk till exempel tillbaka på den sk. ”toalettmatchen” mellan GM Vladimir Kramnik och GM Veselin Topalov. De´ ni! Den har folk fortfarande i minne, men vem kommer i framtiden att komma ihåg det som utspelas denna gång? Kombattanterna är ju inte ens förbannade på varandra… Världsmästaren tappar placeringar på Live Chess Ratings nästan var gång han sätter sig vid brädet och är nu nere på sjätte plats i världen. Den enes död den andres bröd…

Efter ”urladdningen” i parti 7-8 i  VM-matchen mellan Världsmästaren GM Vis. Anand och utmanaren GM Boris Gelfand, som spelas i Moskva, har kombattanterna återgått till att röka fredspipa när de tycker att det räcker och de givit åskådarna lite skådebröd. I dag spelades det åttonde remipartiet i matchen och denna gång varade det 25 drag. Nu har spelarna vars sitt parti med vit att sätta sitt hopp till. I morgon och på söndag är det spelledigt och så slutar långpartidelen på måndag med Anand som vit.

Tabell och partier rond 1-10.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.maj 01
Anand 2010b
 
Världsmästaren Vis. Anand, som inför dagens möte, rond 6, ledde med en poäng gör det även efter dagens parti. Men det satt lång inne för som Schacksnack uppafattade det så satte utmanarern GM Veselin Topalov honom under hård press i stora delar av det katalanska partiet. Det slutade med dragupprepning. I morgon är det spelledigt och på måndag, klockan 14.00, när det är möjligt att följa giganterna igen har Anand åter vit.
 

Partierna från rond 1 -6 i VM.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultalet för information.


  

Baku 2010

Då var ”The President’s Cup i Baku slutspelad. Efter det att några av världstjärnorna gjort upp om vem som är bäst i snabbschack (25 minuter) visade det sig att tidigare Världsmästare GM Vladimir Kramnik blev nummer 1 efter särskiljning. De andra på samma poäng var – GM Shakhriyar Mamedyarov och GM Gata Kamsky.  Nu återstår endast en blixtturnering med en 14 deltagare i morgon så går det att lägga den tre dagar långa hyllningen till handlingarna. 

The President of Azerbaijan is Ilham Aliyev but the cup is named after his father Heydar Aliyev who was the leader of Soviet Azerbiajan and then President of the Independent State for a period of 30 years.

Tabell med partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
apr 27
Anand 2010b
 
Det står 1-1 mellan Världsmästaren Vis. Anand och utmanaren GM Veselin Topalov. Klockan 14.00 startar parti tre i bäst av tolv. Skall bli intressant att se vad Anand väljer för försvar mot det förmodade 1. d4 av Topalov. Tveksamt att det blir Grünfeld igen. Men svaret får vi några minuter över två. Partierna från rond 1 och 2 finns längre ner i inlägget
 
FIDE Women Grand Prix.
Första rondens resultat i Nalchik är inlagda i nästa inlägg. GM Pia Cramling spelade remi. I rond 2 möter Pia som svart kinesiskan Yifan Hou (2579). Partierna i ronden startar klockan 13.00 och kan följas i direktsändning. Partierna från första ronden kommer senare i dag.

 Partierna från rond 1 och 2 i VM.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultalet för information.
apr 24
Anand 2010b
 
Klockan 16.00 startar VM-matchen mellan Världsmästaren GM Vis. Anand och GM Veselin Topalov i Sofia i Bulgarien. Bifogar länkar till direktsändningen. Kommentarerna på den officiella hemsidan kommer att skötas av GM Zurab Azmaiparashvili på engelska och på ChessDom är det ett flertal kommentatorer och vem som sköter det i dag är inte känt för Schacksnack. 


apr 13

Dagens fråga

Den 24:e börjar den med spänning emotsedda VM-matchen mellan regerande Världsmästaren Vis. Anand från Indien och utmanaren Veselin Topalov Bulgarien. Matchen spelas i Sofia och som längst pågår den till den 12 maj. Bäst av 12 partier är det som gäller och är det oavgjort efter dessa blir det tiebreak. Med anledning av detta finns det en omröstning i högerspalten, som avslutas samtidigt med att första draget i matchen görs.

  • Vem vinner den kommande VM-matchen?
  • Vis. Anand
  • Veselin Topalov

Samtliga långpartier mellan Anand och Topalov för genomspelning.
44 partier har spelats och Topalov leder med 22½-21½ (11 vinst, 23 remi och 10 förlust).