• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

nov 25

När Världsmästaren GM Hou Yifan från Kina och GM Humpy Koneru Indien satte sig ner för det åttonde partiet i  VM-matchen som spelats i Albaniens huvudstad Tirana var bägge spelarna medvetna om att det räckte med remi för Yifan för att hon skulle behålla kronan. Det blev remi och Världsmästaren kunde därmed sätta punkt för matchen och börja fundera på vad som händer när hon återkommer till hemlandet obesegrad med siffrorna 5½-2½ i bagaget! Tid till detta har hon i Tirana för priscermonin kommer att hållas den 30:e november.

Det har varit en match som inte tilldragit sig det stora intresse som den naturligtvis skulle haft. Orsaken är naturligtvis Tal Memorial i Moskva, med några av världens superstjärnor på plats, som blev en övermäktig konkurrent hos schackmedia.

Partier rond 1-8.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.nov 24

Världsmästaren GM Hou Yifan leder över GM Humpy Koneru med tre poäng i  VM-matchen som spelas i Albaniens huvudstad Tirana så nu behöver hon endast en halv poäng på återstoden för att titeln skall stanna kvar i Kina.

I sjunde partiet av tio, som spelades i går, hade Yifan vit och Humpy valde för tredje gången i matchen att försvara sig med spanskt. Ligger man i slutet av en match under med två poäng när det endast återstår fyra partier att spela är det lätt hänt att man tar risker. Detta gjorde Koneru och det bar sig inte bättre än att hon förlorade en bonde. Längre fram i partiet tappade hon ytterligare en och så var den dagen förstörd för utmanaren. Men hon gav sig inte utan kamp för partiet varade i 97 drag.

Direktsändningen startar klockan 15.00 och då har utmanaren GM Humpy Koneru vit.

live

Partier rond 1-7.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.nov 22

Regerande Världsmästaren GM Hou Yifan har tagit ett rejält grepp om bucklan i  VM-matchen mot GM Humpy Koneru efter vinsten i sjätte ronden som spelades i går. Hon leder med 4-2 i bäst av tio partier. I dag är det spelledigt så nästa parti startar först klockan 15.00 i morgon.

Förberedelserna för sjätte partiet var inte optimala för Yifan. Det kom fram under presskonferensen att hon var på sjukhus för magproblem natten före partiet. Inget av detta märktes under spelet. Humpy fick en liten fördel i öppningen men det dröjde inte länge innan Världsmästaren hade utjämnat som svart. Nu har utmanaren en svår uppgift framför sig, hon måste vinna de fyra återstående långpartierna med 3-1 för att få till ett tiebreak.

Partier rond 1-6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.nov 21

Damerna GM Hou Yifan och GM Humpy Koneru har svårt att sära på sig i  VM-matchen. Efter det att Världsmästaren Yifan vann tredje partiet har det blivit två remier.

I går hade Hou vit men hon lyckades inte få någon fördel i öppningen trots att det var en skrivbordsanalys. Humpy var överraskad över sin motståndares spel där det blev dambyte så pass tidigt i partiet. Under presskonferensen ställdes en intressant fråga till spelarna och det blev lite olika svar:

Press-officer Anastasiya Karlovich asked the players how important the opening preparation is for them.
Hou Yifan: “It’s not the most important thing – it is more important how you feel, how you play. At least for me it is like this”.
Humpy Koneru: “I think it depends on the situation. When you play a crucial game, it matters to have a good preparation”.

Direktsändningen startar klockan 15.00 och då har utmanaren GM Humpy Koneru vit.

live

Partier rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.nov 19

Det blev remi i fjärde partiet i VM-matchen mellan GM Hou Yifan och GM Humpy Koneru som spelas i Albaniens huvudstad Tirana. I går, i det hittills längsta partiet, hade Yifan de vita pjäserna och hon fick en liten fördel men det räckte inte till vinst vilket gör att hon fortfarande leder med med en poäng (2½-1½) i kraft av vinstpartiet i tredje ronden.

Nästa gång det går att följa matchen blir i morgon. Då är färgerna ändrade. Detta på grund av att spelarna inte ensidigt skall ha  fördel av vit efter de spellediga dagarna. Detta får till följd att GM Hou Yifan har vit för andra gången i rad.

Partier rond 1-4.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.nov 18

Då kom det ett avgörande. I tredje partiet i bäst av tio i  VM-matchen mellan Världsmästaren Hou Yifan, Kina, och utmanaren GM Humpy Koneru från Indien tog Hou ledningen med 2-1. Det blev ett skarpt parti där Yifan pressade ner en bonde till e2 understödd av en löpare på d3 och det blev för svårt för Humpy. Kommentarerna efter partiet gjorde gällande att hon kunde avgjort tidigare genom att spela: 25…Td8! och om 26.Lxf7+ (26.Tf2 Db6 27.Dd2 Lxe4), enkelt 26…Kg7, och mot hotet finns inget försvar. Men vad gör det en dag som denna?

Direktsändningen startar klockan 15.00 och Världsmästaren har vit.

live

Partier rond 1-3.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.nov 17

I går var det spelledigt i Tirana där VM-matchen spelas mellan Världsmästaren Hou Yifan, Kina, och utmanaren GM Humpy Koneru från Indien. Ställningen är 1-1 efter två remier när spelet återupptas i dag.

Direktsändningen startar klockan 15.00 och utmanaren har vit.

live

Partier rond 1-2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.nov 16

Även andra partiet i VM-matchen för damer i Tirana, som spelades i går, slutade remi. Det framgår av bilden att Världsmästaren GM Hou Yifan hade vit och hon öppnade med e-bonden. Utmanaren GM Humpy Koneru försvarade sig med Petroff och hade uppenbarligen inga besvär med att hålla vits styrkor ifrån sig. Det var nog till och med så att svart fick ett litet övertag men inte tillräckligt för att oroa Världsmästaren och när Humpy insåg det tog hon ut halvpoängen genom evig schack.

Idag är det spelledigt i Albanien och nästa parti börjar i morgon (torsdag) klockan 15.00.

Partier rond 1-2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.nov 15

Första partiet i VM-matchen mellan regerande mästaren GM Hou Yifan Kina och GM Humpy Koneru från Indien slutade remi. (Sofiareglerna används inte i VM utan det är upp till kombattanterna att komma överens om delad pott när de så önskar.)

Humpy hade vit och det blev en ovanlig variant i Katalanskt (12 a4) som utmynnade i ett tornslutspel. Koneru hade bonde mer i ett tornslutspel men det räckte inte till vinst trots att den otrevliga tidsnöden dök upp för Yifan men hon var situationen vuxen som resultatet anger.

Idag har Världsmästaren Yifan vit och partiet startar klockan 15.00.

live

Parti 1.

 nov 14

I dag har damerna huvudrollen. Om några timmar startar VM-matchen för damer i Tirana som är huvudstad i Albanien. Matchen spelas mellan regerande mästaren GM Hou Yifan från Kina och utmanaren från Indien GM Humpy Koneru och spelas i bäst av tio partier. Skulle det vara oavgjort efter detta vidtar det dramatsiska särspelet i form av snabb- och blixt-schack.

Utmanaren Koneru fick vit i första partiet som börjar spelas klockan 15.00.

live

I dag startar också Max Euwe schaaktoernooi – i Nederländerna, närmare bestämt i Amsterdam, för att ihågkomma att det är 30 år sedan Världsmästaren (1935-37) Max Euwe dog. Euwe var under några år också FIDE ordförande. Därför har arrangören bjudit i en efterföljare till honom GM Fridrik Olafsson från Island. Även Sverige har en spelare på plats och det är GM Pia Cramling (bilden). Utöver dessa är det ytteligare sex spelare inbjudna.

Sändningen från första ronden i Amsterdam startar klockan 14.30 och Pia möter som svart GM Zhaoqin Peng, NED (2379).
live