Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

sep 20

I Black Sea Tournament” i Burgas höll GM Ivan Cheparinov undan och kunde till slut, som ende obesegrade, vinna med en poängs marginal till GM Vladimir Malakhov och GM Liviu-Dieter Nisipeanu.

Tabell och partier rond 1-10.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 14

Kanske var det dubbelronden som gjorde det. I de två första ronderna i ”Blacks Sea Tournament” i Burgas gick endast ett parti till avgörande, i dag fem! Vid en hastig genomspelning av dem vill Schacksnack utnämna vits 22 drag (Lh6) i partiet mellan GM Vladimir Malakhov och GM Liviu-Dieter Nisipeanu till turneringens hittills mest överaskande, åtminstone för motståndaren.

Tabell och partier rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 13

Mellan den 12 och 19 september spelas ”Blacks Sea Tournament” i Burgas (markerat med rött på kartan) i Bulgarien. Turneringen är dubbelrondig och är av kategori 18 styrka med ett ratingsnitt på 2679. Det är sex välkända stormästare som deltager och högst rankad av dessa är Baadur Jobava från Georgien. I första ronden som spelades i går förlorade Jobava, som vit, mot GM Vladimir Malakhov och det var det enda partiet som gick till avgörande. Malakhov gick till hårt angrepp mot vits försvagade kungsflygel och efter endast 28 drag gav vit upp i en fullständigt hopplös ställning.

I andra ronden blev samtliga partier kampremier.

Tabell och partier rond 1-2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
apr 11

I de 19:e Ryska lagmästerskapet möttes i dag förhandsfavoriterna Economist-SGSEU och Ugra och det blev seger för Economist med siffrorna 4-2 efter det att GM Alexander Morozevich (var på spelhumör) och GM Pavel Eljanov besegrat GM Dmitry Jakovenko respektive GM Vladimir Malakhov (partierna finns för genomspelning sist i inlägget).

Hur gick det då för deltagarna i den kommande sigemanturneringen? GM Fabiano Caruana, ShSM-64,  spelade inte i vinstmatchen (4½-1½) mot Polytechnik  men GM Peter Leko vann mot GM Dmitry Bocharov (2609) och GM Anish Giri delade poängen med GM Pavel Smirnov (2599).

1 Tomsk – 400 2708 4.0
2 Navigator, Moskva 2551 4.0
3 St. Petersburg Chess Fed. 2711 4.0
4 ShSM-64, Moskva 2725 4.0
5 Economist-SGSEU, Saratov 2720 4.0
6 Ugra, Khanty-Mansiysk 2700 2.0
7 Chigorin Chess Club, St. Petersburg 2553 2.0
8 University, Belorechensk 2570 2.0
9 Polytechnik, Nizhniy Tagil 2583 2.0
10 DFU, Vladivostok 2431 2.0
11 Atom, Desnogorsk 2397 2.0
12 Zhiguli, Samara Region 2455 2.0
13 Rakita Chess Club, Belgorod Region 2516 1.0
14 Kemerovo Region Chess School 2410 1.0
15 EGU-Perspektiva, Lipetsk 2533 0.0
16 Orienta, Moskva 2401 0.0
17 Nezhmetdinov Chess School, Kazan 2514 0.0
18 Belogorie, Belgorod Region 2202 0.0

 

Spelschemat för rond 3. Rondens huvudnumret är ”sigemanlaget”  ShSM-64 mot Tromsk och där det senare laget kan mönstra GM Sergey Karjakin (2766) och GM Ruslan Ponomariov (2727) vid toppborden.

Naturligtvis är det direktsändning från Ryssland och tiden är dagligen klockan 13.00. Betänketiden är 40 drag på 90 minuter + 30 minuter + 30 sekunder per drag.

live
Bomben

Partier: Rond 1

Partier från rond 2.aug 29

Det var spännande att följa flera av partierna i dag från ronden i FIDE World Chess Cup 2011 som spelas i Khanty Mansiysk Ryssland (partierna från rond I och II finns längre ner på sidan). GM Peter Heine Nielsen (2681) från Danmark spelade remi i dag igen mot GM Evgeny Postny (2618) från Israel så nu blir det till att förbereda sig för tiebreak i morgon. Andra som måste spela särspel: GM Gata Kamsky, GM Nikita Vitiugov, GM Francisco Vallejo Pons, GM Etienne Bacrot, GM Alexander Morozevich och GM Vladimir Malakhov.

Av damerna i turneringen gick GM Judit Polgar, HUN, vidare till andra omgången medan däremot Världsmästaren GM Hou Yifan, CHN, är utslagen. Bland herrarna försvann världsstjärnan GM Peter Lekö från Ungern.

Partierna från rond II för genomspelning.

Rond I.dec 22
GM Ian Nepomniachtchi (bilden till höger) blev efter särspel mot Sergey Karjakin Rysk Mästare 2010.

Det blev en dramatisk avslutning på  63rd Russian Chess Championship om vem som skall få titulera sig Rysk Mästare 2010. Karjakin ledde inför sista ronden med en halv poäng men förlorade mot GM Vladimir Malakhov samtidigt som Europamästaren Ian Nepomniachtchi spelade remi mot GM Nikita Vitiugov. Vips var de på samma poäng (se nedanstående tabell) och så blev det särspel.

Särspelet började med två snabbschackpartier som slutade 1-1. Därefter blev det Armageddon. Karjakin fick som vit fick 6 minuter och svart 5. Vid remi vinner svart. Och det var precis så det blev och Nepo kunde höja armarna mot taket i visshet om att han var Rysk Mästare för första gången i karriären.

Prislista och partier huvudturneringen och särspelet.
Rond I-XIV.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
dec 21
Nu skall det mycket till för att inte GM Sergey Karjakin skall vinna de 63rd Russian Chess Championship första gången han får möjlighet att ställa upp. Att han inte deltagit förr beror på, som Schacksnack skrivit om tidigare, att han nyligen invandrade till Ryssland. Guldläget uppstod i dag när han besegrade GM Evgeny Tomashevsky samtidigt som de närmaste utmanarna spelade remi. Den som i sista ronden kan sätta ”krokben” för honom är GM Vladimir Malakhov samtidigt som GM Ian Nepomniachtchi vinner över GM Nikita Vitiugov eller… Nä, vi väntar och ser.

I morgon spelas sista ronden och den startar klockan 10.00.

live

Tabell och partier.
Rond I-X.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.dec 16
GM Vladimir Malakhov hade innan dagens rond i 63rd Russian Chess Championship spelat fem remier. Motståndet i dag bestod av den femfaldige mästaren GM Peter Svidler, som kanske är på väg mot ytterligare en titel, och då fick han vidkännas sin första förlust i ett Spanskt parti (Berliner). Peter avancerade genom vinsten till en ensam första plats, när det återstår fem ronder, eftersom de övriga partierna i sjätte ronden slutade remi.

I morgon är det spelledigt i Moskva. Nästa rond börjar på lördag klockan 13.00

Tabell och partier.
Rond I-VI.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
dec 15
63rd Russian Chess Championship är fem ronder på väg och Europamästaren 20-årige GM Ian Nepomniachtchi (bilden) är endast en halv poäng efter ledarna – GM Sergey Karjakin och Peter Svidler. I dag fick han göra skäl för dagpenningen för partiet mot GM Vladimir Malakhov varade 108 drag innan remien var ett faktum och där de sista 38 dragen var ett evigt manövrerande med ensamt torn mot torn och springare. Övriga partier slutade också remi.

Det är direktsändning och den börjar klockan 13.00 i morgon. Betänketiden är 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder per drag.

live

Tabell och partier.
Rond I-V.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 14

 Schack-OS 2010

På tisdag klockan 15.00 lokal tid startar första ronden av elva i Schack-OS i Khanty-Mansiysk i Sibiren och sista ronden spelas den 3 oktober. Preliminärt anmälda är 159 länder i herr- och 119 i damklassen.Vid genomgång av deltagarelistorna visar det sig att det är en uppräkning av nästan allt som världen kan uppvisa av starka spelare. Några exempel: 35 spelare av 40 möjliga med 27oo eller mer i rating. 117 spelare med mer än 2600 av vilka en är från Sverige – GM Emanuel Berg (2616) . För att inte bli för långrandig avslutas uppräkningen med att uppge att det sammanlagda antalet stormästare är 247! 

I både herr- och damklassen är Ryssland högst rankade med ett ratingsnitt på 2749 respektive 2538. I Ryssland I,  sitter GM Vladimir Kramnik (2780) vid första bordet, men resten går inte av för hackor eller vad sägs om GM Alexander Grischuk (2760), GM Sergey Karjakin (2747), GM Peter Svidler (2731) och GM Vladimir Malakhov (2725)? Sverige är rankade på plats 35 respektive 55 med 2572 och 2061 i snitt. Denna gång är Norges herrar högre rankade. De återfinns på plats 26 och de har naturligtvis world no.1 GM Magnus Carlsen (2826) i laget.

I årets Schack-OS är det första gången det utdelas prispengar. Det segrande laget i herrklassen eråller € 20 000 och damernas motsvarighet får halva den summan. Bästa poängplockare vid de fyra borden erhåller € 5 000 i bägge klasserna.

Schacksnack kommer naturligtvis att skriva om vad som händer i Sibirien och lägga upp erforderliga länkar när de närmar sig start på tisdag. Svenskarna åker till Khanty-Mansiysk på söndag efter några dagars träningsläger i Stockholm. En presentation, som de är anmälda, av de svenska lagen avslutar detta inlägg. Notera att Angelina Fransson har ersatt WFM Evgenija Pavlovskaia från Eslövs SK. GM Stellan Brynell är lagledare för herrarna och FM Erik Hedman för damerna.

Dessutom planeras det en OS-blogg där lagmedlemmarna skall medverka… Men mer om detta längre fram.  

Herrar

1. GM Emanuel Berg Burgsviks SK 2616
2. GM Evgenij Agrest Team Viking Stockholm 2585
3. GM Tiger Hillarp Persson Lunds ASK 2517
4. GM Slavko Cicak Eksjö SK 2568
5. GM Nils Grandelius Lunds ASK 2505

Damer

1. WIM Inna Agrest Team Viking Stockholm 2161
2. WIM Christin Andersson SSSS Bara Bönder 2113
3. WFM Ellinor Frisk Lunds ASK 2113
4. WFM Emilia Horn Kristallens SK 2012
5. Angelina Fransson Växjö SK 1910
Tidigare artiklar