• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

dec 02
1 GM Vysochin, Spartak Ukraina 2550 6.5
2 IM Petr, Martin Tjeckien 2462 6.5
3 GM Oleksienko, Mikhailo Ukraina 2559 5.0
4 IM Polivanov, Anatoliy Ukraina 2395 5.0
5 IM Fedoseev, Vladimir Ryssland 2477 5.0
6 IM Semcesen, Daniel/SK Team Viking Sverige 2449 4.0
7 IM Smith, Axel/Lunds ASK Sverige 2448 4.0
8 GM Vovk, Andrey Ukraina 2546 4.0
9 IM Bernadskiy, Vitaliy Ukraina 2438 3.0
10 IM Grabliauskas Virginijus Litauen 2404 2.0

 

IM Axel Smith, Lunds ASK, och IM Daniel Semcesen, SK Team Viking, har spelat färdigt i Vasylyshyn Memorial 2010. Det blev placeringar i mitten av tabellen. Tyvärr finns ännu inga felfria pgn-filer för de sista tre ronderna. Men när de kommer bifogas de detta inlägg för genomspelning av partierna. Håll utkik! 

Prislista och partier.
Rond I-IX.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.nov 30
Lviv 2010

 

IM Axel Smith, Lunds ASK, förlorade mot stormästaren Mikhailo Oleksienko i Vasylyshyn Memorial 2010 i sjätte ronden genom att sätta bort en pjäs efter endast tio drag… Hemlängtan Axel? Den andre svensken i turneringen IM Daniel Semcesen, SK Team Viking, har bortsett från en förlust i femte ronden endast spelat remier. Detta innebär att de bägge långresenärerna har 2½ poäng vardera. Poängen räcker till placeringar ungefär mitt i tabellen men oroväckande nära botten.

Tabell och partier.
Rond I-VI.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.nov 29
Lviv 2010

 

Axel Smith, Lunds ASK kom igen en del efter förlusten i fjärde ronden i Vasylyshyn Memorial 2010 och spelade remi i rond fem, som gick av stapelen i lördags, mot IM Vladimir Fedoseev från Ryssland. Daniel Semcesen, SK Team Viking gick på en mina mot stormästaren Spartak Vysochin, UKR  i samma rond.

I rond sex, som spelades i går, förlorade Axel och Daniel spelade remi. Partierna från denna rond finns ännu inte tillgängliga.

Tabell och partier.
Rond I-V.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.nov 27
Lviv 2010

 

Det är några dagar sedan Schacksnack tittade till långresenärerna Axel Smith, Lunds ASK, och Daniel Semcesen, SK Team Viking. De befinner sig som Schacksnack tidigare informerat om i Ukraina där de deltager i Vasylyshyn Memorial 2010 för att försöka spela till sig stormästarenormer. Axel åkte på en förlust i rond fyra och Daniel fortsätter att spela remi. Två poäng har de vardera vilket placerar dem i mitten på tabellen.  

Tabell och partier.
Rond I-IV.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.nov 25

 

Axel Smith Daniel Semcesen

 

Bland de mest beresta i schackärende den senaste tiden är nog de internationella mästarna Axel Smith, Lunds ASK, och Daniel Semcesen, SK Team Viking (bilderna). De befinner sig denna gång i Ukraina där deltager i Vasylyshyn Memorial 2010 för att försöka spela till sig stormästarenormer. Förra gången var Daniel där själv och då följde Schacksnack honom rond för rond. Två ronder är spelade i Ukraina och Axel har startat med 1½ poäng medan däremot Daniel nöjt sig med två remier. 

Tabell och partier.
Rond I-II.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.