• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

maj 17
SK Rockaden Umeå inbjuder till umELOpen 2010! Inbjudan till Stockholm ELO Challenge 2010!

 

Bägge turneringarna avslutades i går. Schacksnack har tidigare haft små inlägg om dem. 

I Umeå samlade UmELOpen 26 deltagare varav fem norrmänn från Tromsö. Prispallen fick följande utseende.

Prispallen.
1 Ulf Hammar SK Rockaden Umeå Sverige 2267 6.0
2 Ulf Hammarström, SK Rockaden Umeå Sverige 2133 5.0
3 Lars-Göran Carlsson, Schack 64 Sverige 2075 5.0
 

I Stockholm spelades Stockholm ELO Challenge och på startlinjen fanns 72 deltagare med GM, IM och FM.

Prispallen.
1 IM Ilmars Starostits Lettland 2474 7.5
2 GM Mikhail Ulibin Ryssland 2532 7.5
3 GM Ralf Åkesson, Västerås SK Sverige 2530 7.0


maj 15

 SK Rockaden Umeå inbjuder till umELOpen 2010!

 Det har kommit en rapport från umELOpen signerad Magnus Stenius. Bifogat till denna fanns fotografier som Schacksnack ännu inte hunnit gå igenom. Det visas två partier i direktsändning från varja rond. Nästa sändning startar klockan 16.00.

De långväga gästerna från Tromsö imponerar med sina teorikunskaper och outröttliga tålamod  vid brädet. Norrmännen är som väl bekant underrankade varför det är svårt som motståndare att avgöra deras egentliga spelstyrka. Att den håller en ca 300-400+ mer än själva speltalet råder det dock ingen tvekan om. Endre Malchik 987, slog tex Mikael Forsberg 1580 i rond 1. Överhuvudtaget imponerar de unga norska juniorerna stort. De verkar ha tagit insipiration av den mer världskända landsmannen Carlsen när de gäller kostintaget vid brädet också. Juice och russin, i mängder. De tränar ca 3 dagar i veckan och spelar precis som Carlsen fotboll på gräsmatten utanför spellokalen mellan ronderna. Ulf Hammar verkar omutlig på hemmaplan, så här långt 5/5 p. Vi ser gärna fler spelare som kommer till vår utmärkta fide-registrerade turnering söderifrån, passa på att se Umeå när det är som vackrast och spela schack under utomordentliga finfina spelförhållanden. Den norska delegationen är överväldigade så här långt och ledarna vill komma tillbaka till denna ”flotta” turnering med fler folk nästa år. Spelförhållandena är så här långt perfekta. Sval luft + 20 utomhus och sol. Alla spelar på stauntonbräden och dgt klockar, i ljusa fina luftkonditionerade lokaler. Många spännande partier och inga ”stormästarremier” så här långt. Nästa år planeras en eventuell utökning av den 7 (2 h 40 drag + 30 min) ronder elo-registrerade turneringen över kristihimmelsfärd. Att ta sig till Umeå med den kommande Bothniabanan kommer onekligen att underlätta för en utvidgning av turneringen. Vi ser fram emot fler långväga gäster nästa år. Nu återstår 2 ronder och Ulf Hammar har kopplat greppet i år som vanligt, live från 2 bräden som vanligt kl 16. Någon söderifrån som törs/vågar utmana honom om titeln nästa år?!