• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

apr 11

 

I lördags vann svensklaget SK Turm Emsdetten, efter en strålande prestation av GM Jonny Hector, mot SF Katernberg i den Tyska Bundesligan med 4½-3½. I går blev det oavgjort (4-4) mot SV Mülheim-Nord efter det att bland annat Jonny och GM Nils Grandelius spelat remi. I sluttabellen kom Emsdetten på sjätte plats med 18 poäng. Guldet tog OSG Baden-Baden, silver blev det för Werder Bremen och bronsplaketten fick SC Eppingen. 

Svenskarnas partier i rond 14-15.apr 09

 
GM Jonny Hector och GM Nils Grandelius
Foto ? och Anders Nilsson

Under lördag-söndag avgörs Bundesligan. Svensklaget – SK Turm Emsdetten –  har i dag spelat sin näst sista match säsongen 2010-11 och detta mot SF Katernberg. Svenskarna i laget är som säkert de flesta känner till stormästarna Jonny Hector (Limhamns SK), Nils Grandelius (Lunds ASK) och Pia Cramling (Team Viking). Pia spelar inte så ofta och hon var inte med i dag.

Nils förlorade snabbt, efter 20 drag, mot fransmannen GM Robert Fontaine. Han kom helt fel och gav upp i en fullständigt hopplös ställning. Jonny mötte GM Andrei Volokitin (2677) från Ukraina. Han pressade ukrainaren rejält i ett löpare/springareslutspel, där han hade fördelen av en merbonde, och efter långt manövrerande uppstod en ställning där det inte fanns något annat för Andrei än att ge upp. En fin skalp för Jonny! Vinsten gjorde att Emsdetten vann matchen med 4½-3½.

Svenskarnas partier.mar 20

Tyska Bundesligan fortsatte i går med rond 13. SK Turm Emsdetten fortsatte sin framgångsrika helg, efter vinsten i lördags mot Hamburger SK blev det i går vinst mot SF Berlin 1903 med utklassiningsiffrorna 6-2! Svenskarna i laget – GM Jonny Hector (Limhamns SK) och GM Nils Grandelius (Lunds ASK) – spelade remi. Nästa gång svenskarna ställer kosan mot Tyskland blir den 9 april. Då vänta de två avslutande ronderna och motståndarna då är SF Katernberg och Mülheim Nord som bägge ligger snäppet före ”svensklaget”. 

Svenskarnas partier i rond 12 och 13.feb 28

 
GM Jonny Hector. Foto Sebastian Nilsson.

Då var det tyska äventyret, med spel i Bundesligan, över för denna gång för de svenska stormästarna Jonny Hector och Nils Grandelius. Nästa gång Bundesligan har spelomgångar är den19 och 20 mars och om bägge svenskarna spelar då är tveksamt. Individuella EM startar den 21:e och som framgår under kortna nyheter, överst på sidan, kommer Nils att deltaga där. Men GM Pia Cramling finns också registrerad i klubben och hon dyker kanske upp.

För Jonnys del blev det 1½ poäng medan Nils spelade två remier under helgen (partierna bifogas). Men nog så viktigt var att deras lag – Turm Emsdetten – vann sina matcher mot ESV Nickelhütte Aue och Bayern München med 5½-2½ repektive 5-3 och klättrade rejält i tabellen. 

1 OSG Baden-Baden 21
2 Werder Bremen 19
3 SC Eppingen 19
8 Turm Emsdetten 11
16 Delmenhorster SK 0

Svenskarnas partier.

 feb 26

 
GM Jonny Hector                GM Nils Grandelius
Foto Sebastian Nilsson

Schacksnack har tidigare skrivit om att de svenska stormästarna Jonny Hector och Nils Grandelius är i Tyskland under helgen och spelar i högsta divisionen i Bundesligan för Turm Emsdetten. I dag mötte de ESV Nickelhütte Aue borta i rond 10 och vann matchen med 5½-2½. Jonny och Nils spelade bägge remi. Motståndarna var GM Roman Slobodjan och IM Tatjana Vasilevich.

I morgon spelas rond 11 och motståndarna till Turm Emsdetten är Bayern München. Matchen kan naturligtvis följas i direktsändning och den startar klockan 10.00. 

 live

Svenskarnas partier.

 feb 26
1 Lunds ASK 8 8 0 0 50.0 16
2 SK Rockaden, Stockholm 8 7 0 1 43.5 14
3 Team Viking, Stockholm 8 6 1 1 43.5 13
4 Eksjö-Aneby-Alliansen 8 3 3 2 30.5 9
5 SK Kamraterna, Göteborg 8 4 0 4 30.0 8
6 SS Manhem, Göteborg 8 2 3 3 29.0 7
7 Västerås SK 8 3 0 5 30.5 6
8 Limhamns SK 8 1 4 3 30.0 6
9 Solna SS 8 3 0 5 22.5 6
10 Farsta SK 8 1 2 5 25.0 4
11 Upsala ASS 8 2 0 6 24.0 4
12 Örgryte SK 8 1 1 6 22.5 3

 

Toppmatchen mellan Team Viking – SK Rockaden Stockholm i elitserien vanns av hemmalaget med de förkrossande siffrorna 7-1. Detta innebär att att de är med i kampen om seriesegern även om Lund får räknas som favorit, men de har kvar att möta bägge de nämnda lagen i slutspelet i Västerås den 11-13 mars.

Det går också att följa GM Pia Cramling i Qatar, Bundesligan med bland annat GM Jonny Hector och GM Nils Grandelius (Turm Emsdetten) och Cappelle la Grande i Frankrike där GM Hans Tikkanen och GM Stellan Brynell med flera svenskar deltager.

Omröstningen i högerspalten, ”Vem vinner elitserien?” Lunds ASK, SK Rockaden Stockholm eller Team Viking, stänger klockan 11.00.

 live                         live                                 live                                   live    
  Elitserien             Pia Cramling 28/2 kl. 13          Bundesligan 27/2 kl. 10             Frankrike 27/2 kl. 14
    

Genom att klicka på länken som finns i hemmalagets namn dyker laguppställningarna upp, när de är införda av arrangören, och efterhand som partierna blir färdiga skall resultatet bokföras.

Rond 8 elitserien.
Team Viking, Stockholm 7-1 SK Rockaden, Stockholm Direktsändning kl. 11.00
Västerås SK 5½-2½ Upsala ASS Startar kl. 11.00 
Solna SS 3-5 Farsta SK
Örgryte SK 2½-5½ SK Kamraterna, Göteborg Startar kl. 11.00
Eksjö-Aneby-Alliansen 4-4 SS Manhem, Göteborg Startar kl. 12.30
Lunds ASK 5-3 Limhamns SK Spelades den 19:e


dec 12
Bundesligan 08-09

 

I går spelades femte omgången i den Tyska Bundesligan och ”svensklaget” SK Turm Emsdetten spelade oavgjort mot SG Solingen. I dag, i rond 6, stod SC Remagen för motståndet och det blev förlust med 3-5. Även denna gång blev svenskarnas – stormästarna Jonny Hector (Limhamns SK) och Nils Grandelius (Lunds ASK)  – poängskörd en halva och den stod Nils för, precis som i går.

GM Predrag Nikolic – GM Jonny Hector 1-0.
GM Jonny Hector – GM Robin Swinkels 0-1.
GM Artur Jussopow – GM Nils Grandelius ½-½.
GM Nils Grandelius – IM Bart Michiels ½-½.
dec 11
Bundesligan 08-09

 

I dag spelades femte omgången i den Tyska Bundesligan. För några år sedan fanns det flera svenskar i de olika lagen. Denna rond kunde Schacksnack endast finna tidigare Sverigemästaren GM Jonny Hector (Limhamns SK). Han spelar för SK Turm Emsdetten och de spelade oavgjort mot SG Solingen. Jonny hade svart mot en gammal malmöbekanting – GM Predrag Nikolic – som för några år sedan spelade med Kirsebergs SK i Elitserien. Jonny förlorade men det kommer en rond i morgon också och då står SC Remagen för motståndet, som har den inte obekante GM Vassily Ivanchuk i laguppställningen.

PS. Fick meddelande i natt att även GM Nils Grandelius (Lunds ASK) fanns på plats i SK Turm Emsdetten. DS.

GM Predrag Nikolic – GM Jonny Hector 1-0.
GM Artur Jussopow – GM Nils Grandelius ½-½.