• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jan 07
Emilia 2010
 
 
Både GM Francisco Vallejo Pons och GM Vugar Gashimov spelade remi i sista ronden i 53rd Torneo di Capodanno in Reggio Emilia. Detta innebar att de båda spelade ihop sex poäng. Genom vinsten mot Vallejo fick Gashimov ikläda sig segerhuvan.
GM Nigel Short som började turneringen löftesrikt genom att starta med två poäng på lika många ronder tröttnade betänkligt de sista sju ronderna då poängutdelningen stannade vid 1½.
Det var säkert många som såg fram emot GM Alexander Morozevich start efter en längre tids uppehåll från världsschacket. Tyvärr blev inte resultatet något att yvas över. Han slutade på en ensam åttonde plats med fyra poäng efter att bland annat förlorat mot GM Vassily Ivanchuk i sista ronden.
  

Prislista och partier.
Rond I-IX.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.jan 05

Emilia 2010

 
 
I går fick GM Francisco Vallejo Pons finna sig i att få sällskap på första platsen i 53rd Torneo di Capodanno in Reggio Emilia. Det var hans besegrare i sjunde ronden GM Vugar Gashimov som klättrade upp jämsides. Världens 9:e rankade spelare GM Vassily Ivanchuk har hittills haft en dålig turnering och återfinns i botten på tabellen efter att i går förlorat mot GM David Navara. Kanske ser han fram emot nästa turnering som är i Gibraltar och som startar den 24:e. Där får han bland annat sällskap av de svenska stormästarna Emanuel Berg, Pia Cramling och tidigare Sverigemästaren Magnus Wahlbom. Till detta återkommer Schacksnack när det närmar sig spel.
  
Direktsändningen via hemsidan och Chessbomben startar klockan 14.30. Betänketiden är 50 drag på 100 minuter + 30 sekunders tillägg från drag ett. 
 

 live        live

Tabell och partier.
Rond I-VII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.

 

 

 jan 04

Emilia 2010

 
 
I gårdagens rond om 53rd Torneo di Capodanno in Reggio Emilia stod det att: ”den ”gamle” – GM Vassily Ivanchuk – har börjat röra på sig. Han var den ende som kunde bokföra en etta i protokollet efter fyra inledande remier.” Men det tog snabbt slut för i dag blev han totalt utspelad av GM Vugar Gashimov även om han hjälpte till onödigt mycket. I bland blir man förvånad när man ser ställningarna där spelarna tar remi. I partiet mellan världens bäste junior GM Fabiano Caruana och GM Francisco Vallejo Pons måste det ha funnit mycket kvar att spela om.
  
Direktsändningen via hemsidan och Chessbomben startar klockan 14.30. Betänketiden är 50 drag på 100 minuter + 30 sekunders tillägg från drag ett. 
 

 live        live

Tabell och partier.
Rond I-VI.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.jan 03

Emilia 2010

 
 
I 53rd Torneo di Capodanno in Reggio Emilia har den ”gamle” – GM Vassily Ivanchuk – börjat röra på sig. Han var den ende som kunde bokföra en etta i protokollet efter fyra inledande remier. När sedan samtidigt GM Francisco Vallejo Pons endast mäktade med remi mot den pånyttfödde GM Alexander Morozevich börjar de tätna till i toppen på tabellen när det återstår fyra ronder att spela.
  
Direktsändningen via hemsidan och Chessbomben startar klockan 14.30. Betänketiden är 50 drag på 100 minuter + 30 sekunders tillägg från drag ett. 
 

 live        live

Tabell och partier.
Rond I-V.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.jan 02

Emilia 2010

 
 
I går skulle det vara spelledigt i 53rd Torneo di Capodanno in Reggio Emilia men så var det det uppskjutna partiet, från rond ett, mellan GM Alexander Morozevich och GM David Navara som måste spelas. Det vanns av Alexander vilket kanske är ett tecken på att han börjat finna tillbaka till sitt tidigare så fruktade spel. Efter fyra ronder har spanjoren GM Francisco Vallejo Pons tagit en stabil ledning med 1½ poäng före inte mindre än sex (!) spelarpå två poäng.
  
Direktsändningen via hemsidan och Chessbomben startar klockan 14.30. Betänketiden är 50 drag på 100 minuter + 30 sekunders tillägg från drag ett. 
 

 live        live

Tabell och partier.
Rond I-IV.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.dec 31

Emilia 2010

 
 
Ny ledare i 53rd Torneo di Capodanno in Reggio Emilia efter rond 3 är GM Francisco Vallejo Pons. Han besegrade GM David Navara i ett Spanskt parti (avbytesvarianten) och när samtidigt GM Nigel Short inhöstade sin första förlust mot publikfavoriten GM Fabiano Caruana blev han ny turneringsledare. GM Alexander Morozevich mötte GM Vugar Gashimov och efter att ha varit i problem under resans gång lyckades han att i rondens längsta parti till slut rädda sig till remi och kom därmed med ett nödrop ur startblocken. Övriga partier slutade med delad pott.
 
Direktsändningen via hemsidan och Chessbomben startar klockan 14.30. Betänketiden är 50 drag på 100 minuter + 30 sekunders tillägg från drag ett. 
 

 live        live

Tabell och partier.
Rond I-III.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.dec 30

Emilia 2010

 
 
I 53rd Torneo di Capodanno in Reggio Emilia rond 2 var det egentligen endast för GM Alexander Morozevich att knyta ihop säcken i det mycket vilda partiet mot GM Nigel Short men det lyckades han inte med. Detta innebär att den ”gamle” storspelaren Morozevich som för något år sedan var med i toppen på FIDE:s ratinglista parkerar sist i turneringstabellen, men notera att han har ett ospelat parti mot GM David Navara som skall spelas på Nyårsdagen, vilket kan förbättra ställningen. Den senare vann förresten mot hemmahoppet italienaren GM Fabiano Caruana. Övriga partier slutade med remi.
 

Direktsändningen via hemsidan och Chessbomben startar klockan 14.30. Betänketiden är 50 drag på 100 minuter + 30 sekunders tillägg från drag ett. 

 live        live

Tabell och partier.
Rond I-II.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.dec 28
1 GM Vassily Ivanchuk Ukraina 2764
2 GM Vugar Gashimov Azerbaijan 2733
3 GM Sergei Movsesian SVK 2721
4 GM Fabiano Caruana Italien 2709
5 GM David Navara CzeB 2708
6 GM Alexander Morozevich Ryssland 2700
7 GM Francisco Vallejo Pons Spanien 2698
8 GM Alexander Onischuk USA 2683
9 GM Nigel Short England 2680
10 GM Michele Godena Italien 2549

 

I dag klockan 14.30 startar, som Schacksnack skrivit om tidigare, en superturnering i Italien – 53rd Torneo di Capodanno in Reggio Emilia – och pågår till den 6:e nästa år. Dragning av startnummer kommer att ske klockan 11.00. Det framgår av ovanstående tabell att det är flera världsstjärnor på plats. Det skall bli intressant att följa GM Alexander Morozevich som inte deltagit på länge i turneringsspel. Kanske är det dags för hemmasonen GM Fabiano Caruana att komma högst upp på prispallen men då krävs nog lite utöver det vanliga. 

Direktsändningen via hemsidan och Chessbomben startar klockan 14.30. Betänketiden är 50 drag på 100 minuter + 30 sekunders tillägg från drag ett. 

 live        live

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.dec 26
1 GM Vassily Ivanchuk Ukraina 2764
2 GM Vugar Gashimov Azerbaijan 2733
3 GM Sergei Movsesian SVK 2721
4 GM Fabiano Caruana Italien 2709
5 GM David Navara CzeB 2708
6 GM Alexander Morozevich Ryssland 2700
7 GM Francisco Vallejo Pons Spanien 2698
8 GM Alexander Onischuk USA 2683
9 GM Nigel Short England 2680
10 GM Michele Godena Italien 2549

 

Den 28:e startar en superturnering i Italien – 53rd Torneo di Capodanno in Reggio Emilia – och pågår till den 6:e nästa år med flera världsstjärnor på plats. GM Alexander Morozevich som varit osynlig lång tid på schackscenen gör en intressant start. GM David Navara tror tydligen att han orkar hur mycket schack som helst på toppnivå. Av ovanstående tabell för turneringen i Italien framgår att han är han rankad på femte plats. Några dagar efter sista draget gjorts i Emilia reser han till Tata Steel Chess (CORUS) i Holland för deltagande i GM-B där han är högst rankad.

Det kommer att bli direktsändning och länk till denna och andra nödvändiga länkar kommer på Schacksnack i god tid före det att första draget skall utföras. Håll utkik!