• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

dec 13

Välkommen till Malmö Open 14-16 december 2012!
Inbjudan/klickbar.

[Schacknyheter från omvärlden. Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.]

I morgon klockan 20.00 börjar två av landets traditionsrikaste helgturneringar – Mamö/MSF Open 2012 – att spelas i Rådhushallen (det är ännu inte för sent att anmäla sig, det är bara att ta sig till spellokalen i god tid så löser det sig).

I huvudturneringen är det i dag 117 anmälda och där finns spelare från Norge, Danmark, Tyskland, Bosnien och naturligtvis från Sverige. Bland de översta i deltagarlistan finns fyra stormästare – Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK, Jonny Hector, Stellan Brynell, Limhamns SK och Thomas Ernst, Sollentuna SK och de kommer att i första hand få konkurrens av: IM Daniel Semcesen, Lunds ASK, IM Bengt Lindberg, Solna SS, IM Torsten Bae, Norge och IM J-O Fries Nielsen, Danmark.

Arrangören uppgraderar turneringen rejält genom att Anders Hansen får möjlighet att direktsända partier på det konventionella sättet till datorn och till Ipad/Tablets/Telefon, om Schacksnack kommer i håg riktigt är det för första gången detta sker.

Turneringarna startar med fyra en timmes partier för att på lördag övergå i långpartier (2 timmar/kl. 18) och sista ronden startar på söndag klockan 14.30.

live
Hemsida

 feb 20


Segrare Västgöta Open 2012. Anton Fritz, Västerviks ASK. Med 8 poäng av 8 möjliga!

Västgöta Open 2012 avslutades i går. Det kom 103 spelare till start och det var en i högsta grad otippad segrare. Det framgår av prislistan att Anton Fritz satte de namnkunnigare motståndarna, med GM Thomas Ernst i spetsen på plats, genom att vinna samtliga partier!dec 26


GM Jonny Hector.
Foto: Georgios Souleidis.

Det händer en del den närmaste veckan både i Sverige och utomlands. Schacksnack har valt ut några turneringar som webmaster kommer att följa närmare. Det finns många fler än de bifogade men det är inte lätt att få tid till allt. I god tid före det att första draget utförs kommer nödvändiga länkar, i de fall det blir direktsändning, att publiceras, så håll utkik.

Först och främst Rilton i Stockholm (se också överst på sidan).
En annan svensk klassiker är Karlstad Open som spelas på hotell Gustaf Fröding. Trots konkurrensen från Rilton finns det  77 anmälda och starkast av dessa är GM Thomas Ernst, Sollentuna SK. På Chess-Results kommer turneringen att redovisas rond för rond.
GM Jonny Hector, Limhamns SK, är ensam svensk men högst rankad i nyårsturneringen ”CXU Nytår 2011 ØBRO i Köpenhamn” som spelas den 27-30:e med 70 anmälda.
Den starkaste turneringen spelas i Spanien ”Donostia Chess Festival” mellan den 28/12-6/1, med inte mindre än nio 2700-spelare på deltagarelistan och högst upp tronar GM Shakhriyar Mamedyarov, AZE (2733). Turneringen har ett lite annorlunda koncept som det går att läsa om på hemsidan, men här följer ett utdrag.

A Tournament will be played in KO System playing 1 round each day. Each match will consist of 2 simultaneous games, one with white pieces and the other with black pieces. The rate of play will be 2 hours for all moves + 30 seconds per move. In case of draw, a tie-break match will be played, also with 2 simultaneous games at rapid rate of play (15 mins + 10 sec/move or so). In case of draw, an Armaggedon game will be played. All players who lose each round will be redirected to Tournament B except the last 16 players who will play for the prizes.feb 06

Välkommen till Västgöta Open 2011!

Om några dagar startar Västgöta Open 2011. Det går fortfarande att anmäla sig (inbjudan i den klickbara logon). I toppen på den preliminära deltagarelistan, som är 54 namn lång, finns tre stormästare  – Hans Tikkanen, Thomas Ernst och Ralf Åkesson.aug 03

arctic 2010

Kent Ängskog kunde naturligtvis inte behålla första platsen i Arctic Chess Challenge, som han hade efter rond två. Det behövdes en GM från Armenien för att göra detta. Men trots förlusten i går är han rankad som näst bäste svensk efter Sverigemästaren GM Emanuel Berg. Berg vann det inhemska stormästaremötet mot Thomas Ernst i tredje ronden och i och med detta är han fortfarande obesegrad när han i dag ställs mot norrmanen IM Frode Elsness (2485). Samtliga ”svenska” partier från rond 1 och 3 finns för genomspelning längst ner i inlägget.

164 deltagare
1 GM Loek van Wely  Holland 2677 3.0
2 GM Bartosz Socko Polen 2646 3.0
3 GM Chanda Sandipan Indien 2637 3.0
5 GM Emanuel Berg Sverige 2612 3.0
32 Kent Ängskog  Sverige  2204 2.0
39 IM Bengt Lindberg Sverige  2413 2.0
42 GM Thomas Ernst Sverige 2430 2.0
64 Henrik Lindberg Sverige  2230 2.0
76 Eric Vaarala Sverige  2102 1.5
46 Kaj Engström Sverige  2290 1.5
94 Johan Sigeman Sverige  2153 1.5
103 Tobias Petersson Sverige  2135 1.0
134 Magnus Eriksson Sverige  2165 1.0

 

 Direktsändningen startar klockan 14.00.

live

 Svenskarnas partier Arctic Chess Challenger rond 1-3.aug 02

 arctic 2010

Det gäller att suga på karamellen så länge den är kvar. Det är en svensk som leder i Tromsö – Kent Ängskog – som representerar Horndals SK. Det som öppnade vägen för denna sensationella start av turneringen var vinsten i går i rond 2 mot stjärnan från Färöarna IM Helgi Dam Ziska (2426). De svenska stormästarna Sverigemästaren Emanuel Berg, Thomas Ernst (de möts i dag) och IM Bengt Lindberg är med i den 32 spelare stora gruppen som har vunnit bägge partierna. Samtliga ”svenska” partier från rond 1 och 2 finns för genomspelning längst ner i inlägget.

164 deltagare
1 Kent Ängskog  Sverige  2204 2.0
2 GM Loek van Wely  Holland 2677 2.0
3 GM Mikhail Kabalia Ryssland 2648 2.0
9 GM Emanuel Berg Sverige 2612 2.0
25 GM Thomas Ernst Sverige 2430 2.0
27 IM Bengt Lindberg Sverige  2413 2.0
46 Kaj Engström Sverige  2290 1.5
49 Eric Vaarala Sverige  2102 1.0
80 Tobias Petersson Sverige  2135 1.0
100 Henrik Lindberg Sverige  2230 1.0
124 Johan Sigeman Sverige  2153 0.5
133 Magnus Eriksson Sverige  2165 0

 

 Direktsändningen startar klockan 14.00 och då möts GM Thomas Ernst och GM Emanuel Berg.

live

 Svenskarnas partier Arctic Chess Challenger rond 1-2.