Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

mar 14

Individuella EM för damer som spelats i Turkiet avslutades i går. Det blev vekligen jämt för damerna på prispallen – IM Valentina Gunina, GM Tatiana Kosintseva och Anna Muzychuk – hade alla 8½ poäng. Endast en halva efter och ensam fyra kom förra årets mästare Viktorija Cmilyte.

GM Anna Muzychuk ledde med en hel poäng, som nog de flesta trodde skulle räcka för turneringsseger, när damerna satte sig ner för sista ronden. Men IM Valentina Gunina ville annat och efter 38 drag vann hon partiet och det räckte till att bli etta i turneringen efter särskiljning. Damerna spelade också om platser i kommande World Cup och de 14 första kvalificerade sig dit enligt vad som bestämts innan turneringen.

Prispallen. (€15 833 per dam i prispengar).
1 IM Valentina Gunina 2511 8.5 2660
2 GM Tatiana Kosintseva 2513 8.5 2649
3 GM Anna Muzychuk 2583 8.5 2631

 feb 18

Pia Cramling, Team Viking.

Sveriges kvinnliga världsstjärna GM Pia Cramling, Team Viking, deltager i ACP Women Cup. Turneringen, som är en av de starkaste någonsin, är snabbschack (20 minuter + 5 sek per drag) och spelas på Sheraton Hotel i Tbilisi Georgien mellan den 18 och 21 februari. Prissumman är US$40 000stor och skulle hon vinna turneringen är segerchecken utskriven på 10 000 av dessa. Men som framgår av bifogad deltagarlista är det många som vill ha en bit av kakan. Pia Cramling blev fyra 2009 (tabell och partier)

IM Anna Muzychuk 2580
GM Kateryna Lahno 2557
GM Nadezhda Kosintseva 2537
GM Nana Dzagnidze 2535
GM Antoaneta Stefanova 2523
GM Tatiana Kosintseva 2513
IM Anna Zatonskhi 2506
GM Viktorija Cmilyte 2503
GM Maia Chiburdanidze 2500
GM Pia Cramling 2491
GM Alexandra Kosteniuk 2448
WGM Zeinab Mamedjarova 2318

 

I första ronden som startar klockan 12.00 möter Pia som svart GM Tatiana Kosintseva från Ryssland. En rond till spelas i dag och den startar klockan 13.30. I morgon och följande dagar spelas tre ronder och när de startar framgår av tidtabellen på ChessResults (svensk tid: -3 timmar).

live live live
Direkt – partier och spellokal

 aug 10

I FIDE Women Grand Prix i Rostov i Ryssland har det inte hänt så mycket vad gäller placeringarna. Världsmästaren GM Hou Yifan ”nöjde” sig med remi i dag mot GM Tatiana Kosintseva (bilden), men ledningen är fortfarande två poäng och den som närmast skuggar henne är motståndaren i dag. Med endast tre ronder kvar att spela bör saken vara klar.

Tabell och partier från rond I-VIII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 18

I 2011 Women Grandmaster chess Tournament, där Världsmästaren GM Hou Yifan är en av deltagarna, förlorade hon sitt första parti i dag och det var mot  GM Tatiana Kosintseva från Ryssland. I och med detta har Tatiana kommit upp i jämnhöjd med sin syster Nadezhda och de båda skuggar ledaren WGM Wenjun Ju, en poäng efter.

I morgon är det spelledigt i Hangzhou och nästa rond, som är den sjätte, spelas på onsdag klockan 09.00

Tabell och och partier från rond I-V.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
nov 27

 

Det blev spännande in i det sista i de 60:e Ryska Mästerskapet för damer. När krutröken skingrats utropades WGM Natalija Pogonina till segrarinna, men på samma poäng (7) som IM Alisa Galliamova och GM Tatiana Kosintseva. Den främmande fågeln från Georgien – WGM Nazi Paikidze –  förlorade i sista ronden och fick i ensamt majestät nöja sig med fjärdeplatsen på 6½ poäng.

Prislista och partier.
Rond I-XI.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.jul 04

GP Jermuk 2010

GM Nana Dzagnidze från Georgien fick lämna ytterligare en halva ifrån sig i går i FIDE Women GP i Jermuk. I och med detta, som framgår av tabellen, är inte segern i hamn ännu eftersom det återstår två ronder att spela och GM Tatiana Kosintseva har krympt avståndet till en poäng. Bifogar länk till direktsändningen som startar klockan 12.00 i dag och då möter Pia Cramling, Team Viking, som vit WGM Baira Kovanova (2366). 

live

Tabell och partier rond 1-9.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 24

GP Jermuk 2010

FIDE Women GP i Jermuk har avverkat första ronden ov den svenska deltagaren GM Pia Cramling, Team Viking, startade med en remi efter 107 drag mot IM Tatiana Kosintseva från Ryssland. Länk till direktsändningen som startar klockan 12.00 bifogas.

live

Tabell och partier rond 1.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 07

Nalchik

FIDE Women Grand Prix som spelats i Nalchik i Ryssland avslutades i dag. Den svenska deltagaren GM Pia Cramling, Team Viking, vann mot GM Chen Zhu, QAT, i sista ronden och blev därmed fyra. Den enda förlusten hon bokfördes för var mot den slutlige segraren GM Tatiana Kosintseva från Ryssland. Ratingfavoriten GM Humpy Koneru från Indien misslyckades och fick till slut nöja sig med en femte plats distanserad av segrarinnan med inte mindre än 3½ poäng.

Prislista och partier
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 07

Nalchik

I går i rond tio, som var den näst sista i FIDE Women Grand Prix, förlorade den tidigare obesegrade GM Pia Cramling, Team Viking, finalpartiet mot ledaren GM Tatiana Kosintseva från Ryssland. Detta innebar att ryskan säkrade segern totalt och slutplaceringen för Pia beror på utgången av dagens möte mot GM Chen Zhu, QAT (2476), som ligger en halva efter Cramling. 

Notera att sista ronden och därmed direktsändningen startar klockan 11.00 idag.  

Tabell och partier
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 06

Nalchik

I går i rond nio i FIDE Women Grand Prixvann GM Pia Cramling mot WIM Cemre Yiliz Betul (2244) från Turkiet. Eftersom ledaren GM Tatiana Kosintseva från Ryssland fortsätter att spela remi, tredje i rad, minskade avståndet till henne till en poäng. Försprånget kan vara helt utraderat efter dagens rond. I direktsändning med start klockan 13.00 möts nämligen Kosintseva och Pia.  

Tabell och partier
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Tidigare artiklar