Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jun 18

 

I sista ronden behövde GM Magnus Carlsen vinna sitt parti mot GM Luke McShane för att överhuvudtaget vara med i diskussionen om vem som skulle vinna Tal Memorial 2012, som spelats i Moskva och samtidigt fick inte ledaren inför sista ronden GM Fabiano Caruana spela minst remi. Förutsättningarna uppfylldes och så kunde denne fantastiske spelare som ende obesegrad i fältet lägga ytterligare en titel till de många han redan har.

Prislista och partier rond 1-9.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jun 18

Schacksnack vill påminna om att sista ronden i Tal Memorial 2012, som spelas i Moskva, börjar klockan 11.00 i dag.

Det blir en dramatisk avslutning. Skall GM Fabiano Caruana lyckas hålla de närmaste förföljarna, GM Magnus Carlsen och GM Teimour Radjabov, bakom sig är den stora frågan? Han möter GM Levon Aronian och remi (vid lika poäng bestäms placeringen av antalet svarta partier) är därmed seger i turneringen och de skulle bli hans största triumf i schackkarriären. På papperet (se bifogat spelschema) verkar det som att Magnus och Teimour har lättare motstånd. Men speciellt Carlsens motståndare GM Luke McShane har tidigare under turneringen överraskat genom att besegra Aronian, GM Vladimir Kramnik och GM Alexander Morozevich. Ungefär klockan 16.00 vet vi hur det gick!

Norska ”Nettavisen” skiver om gårdagens rond och förutsättningarna inför sista ronden under rubriken ”Magnus Carlsen missbrukte sjansen”.

Sista ronden (9) måndag klockan 11.00
GM Levon Aronian 1-0 GM Fabiano Caruana
GM Hikaru Nakamura ½-½ GM Teimour Radjabov
GM Evgeny Tomashevsky ½-½ GM Alexander Grischuk
GM Luke McShane 0-1 GM Magnus Carlsen
GM Vladimir Kramnik ½-½ GM Alexander Morozevich

 

Det blir direktsändning i dag från sista ronden klockan 11.00. Betänketiden är 100 minuter för 40 drag + 50 minuter för 20 drag + 15 minuter för resten av partiet + 30 sekunder/drag i tillägg från drag 1. Förbjudet att bjuda remi före drag 40… Deltagarna har förbundet sig att kommentera partiet  i presscentret efter varje rond.

live live
Hemsida Bomben

 

 

Tabell och partier rond 1-8.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jun 17

Senaste sigemanssegraren GM Fabiano Caruana gör ytterligare en fin prestation eftersom han är i ensam ledning i Tal Memorial 2012 med en halv poäng när det återstår en rond att spela. Han vann i dag mot GM Vladimir Kramnik samtidigt som övriga resultat gick hans väg. GM Magnus Carlsen som var den siste i fältet som hade möjlighet att nå upp till honom, men då hade det krävts vinst mot GM Evgeny Tomashevsky vilket inte lyckades trots ett idogt försök i ett löpare mot springare slutspel. Innan dess hade GM Teimour Radjabov spelat remi mot GM Levon Aronian och han delar därmed andra platsen med Magnus.

I morgon möts: Aronian-Caruana, Nakamura-Radjabov och McShane-Carlsen.

 

Tabell och partier rond 1-8.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jun 17

Två ronder återstår att spela i Tal Memorial 2012 och det är fem spelare på fyra poäng. Det var tre spelare som speciellt bidrog till att tabellen ser ut som den gör. GM Luke McShane överraskade igen, förra gången var i rond tre när han vann mot GM Levon Aronian, genom att i går besegra tidigare Världsmästaren GM Vladimir Kramnik i ett damslutspel. GM Evgeny Tomashevsky tog sin första vinst i turneringen och den som fick lämna ifrån sig poängen var GM Alexander Morozevich och Schacksnack skall inte förbigå GM Fabiano Caruana som också hjälpte till genom att spela remi mot GM Teimour Radjabov. Vilken avslutning vi har att se fram mot. Blir det GM Magnus Carlsen som kommer högst upp på prispallen på måndag?

Rond 8 söndag klockan 13.00
GM Fabiano Caruana 1-0 GM Vladimir Kramnik
GM Alexander Morozevich 0-1 GM Luke McShane
GM Magnus Carlsen ½-½ GM Evgeny Tomashevsky
GM Alexander Grischuk 1-0 GM Hikaru Nakamura
GM Teimour Radjabov ½-½ GM Levon Aronian

 

Det blir direktsändning i dag och från sista ronden i morgon klockan 13.00. Betänketiden är 100 minuter för 40 drag + 50 minuter för 20 drag + 15 minuter för resten av partiet + 30 sekunder/drag i tillägg från drag 1. Förbjudet att bjuda remi före drag 40… Deltagarna har förbundet sig att kommentera partiet  i presscentret efter varje rond.

live live
Hemsida Bomben

 

Tabell och partier rond 1-7.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jun 16

Rond sju spelas i dag i Tal Memorial 2012 efter den spellediga dagen i går, deltagarna bör därmed vara utvilade och fräscha och kunna bjuda åskådarna på intressanta partier. Två möten har alla förutsättningar att bli något extra och det är Radjabov-Caruana och prestigemötet mellan Nakamura och Carlsen.

Spelschema rond 7 klockan 13.00
1 GM Teimour Radjabov 2784 ½-½ GM Fabiano Caruana 2770
2 GM Levon Aronian 2825 ½-½ GM Alexander Grischuk 2761
3 GM Hikaru Nakamura 2775 ½-½ GM Magnus Carlsen 2835
4 GM Evgeny Tomashevsky 2738 1-0 GM Alexander Morozevich 2769
5 GM Luke McShane 2706 1-0 GM Vladimir Kramnik 2801

 

Det blir direktsändning i dag och den 17-18 juni klockan 13.00. Betänketiden är 100 minuter för 40 drag + 50 minuter för 20 drag + 15 minuter för resten av partiet + 30 sekunder/drag i tillägg från drag 1. Förbjudet att bjuda remi före drag 40… Deltagarna har förbundet sig att kommentera partiet  i presscentret efter varje rond.

live live
Hemsida Bomben

 

Tabell och partier rond 1-6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jun 15

I rond sex i Tal Memorial 2012 var det åtminstone ett parti som stack ut från de övriga och det var mötet mellan GM Alexander Morozevich och GM Hikaru Nakamura. Moro satte igång en attack, som fick Schacksnack att associera till andra världskrigets kamikazeflygare och utgången blev den samma. Bägge kom i tidsnöd men blixtfantomen Nakamura var den som hade de bästa nerverna vilket gjorde att han kunde vända partiet och vinna för första gången i Moskva. Ytterligare två partier gick till avgörande och var att GM Fabiano Caruana vann mot GM Luke McShane och GM Vladimir Kramnik gav GM Evgeny Tomashevsky hans tredje förlust.

I dag är det spelledigt i Moskva. Upplösningen har alla möjligheter att bli dramatisk med fem spelare inom en halv poängs marginal och överst tronar Morozevich och den tidigare Världsmästaren Kramnik. Norska ”Nettavisen” skriver om turneringen och i dag är rubriken ”Superduell uten vinner” och Magnus skriver om gårdagens rond på sin blogg.

Tabell och partier rond 1-6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jun 14

I rond sex i Tal Memorial 2012 är det två partier som har alla möjligheter att bli intressanta.

Ledaren GM Alexander Morozevich tar sig an USA:s hopp GM Hikaru Nakamura som ännu så länge endast mäktat med fyra remier på plussidan. Moro vann ett mycket intressant parti i går mot GM Levon Aronian som var den senares andra förlust.

GM Magnus Carlsen vann i går sitt första parti i turneringen och det var lämpligt nog mot GM Teimour Radjabov (Magnus skriver om de två senaste ronderna på sin blogg). I dag möts världens två högst rankade Magnus och Aronian och det kan bli något utöver det vanliga. Det det gäller är om Magnus skall blanda sig i toppstriden på allvar och sker det får Aronian akriva in sin ttredje nolla i protokollet. Spännande!

Norska ”Nettavisen” skriver om turneringen i Moskva och i dag är rubriken ”Nå har vi magiske Magnus tilbake! Herlig!

Spelschema rond 6 klockan 13.00
1 GM Fabiano Caruana 2770 1-0 GM Luke McShane 2706
2 GM Magnus Carlsen 2835 ½-½ GM Levon Aronian 2825
3 GM Vladimir Kramnik 2801 1-0 GM Evgeny Tomashevsky 2738
4 GM Alexander Morozevich 2769 0-1 GM Hikaru Nakamura 2775
5 GM Alexander Grischuk 2761 ½-½ GM Teimour Radjabov 2784

 

Det blir direktsändning i dag och den 16-18 juni klockan 13.00. Betänketiden är 100 minuter för 40 drag + 50 minuter för 20 drag + 15 minuter för resten av partiet + 30 sekunder/drag i tillägg från drag 1. Förbjudet att bjuda remi före drag 40… Deltagarna har förbundet sig att kommentera partiet  i presscentret efter varje rond.

live live
Hemsida Bomben

 

Tabell och partier rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jun 13

Nu börjar det hända saker i Tal Memorial 2012 som gläder oss nordbor och då speciellt norrmännen. I femte ronden kom första vinsten för GM Magnus Carlsen när han vann mot GM Teimour Radjabov som svart. GM Alexander Morozevich vann också med samma färg på pjäserna mot GM Levon Aronian, som gav upp en hopplös ställning när han studerat ställningen efter första tidskontrollen. Moro är inför sjätte ronden i ensam ledning i turneringen med en poäng. Samtidigt är det värt att notera att detta var Aronians andra förlust, den första kom i ett uppmärksammat parti mot GM Luke McShane i tredje ronden.

Endlig vant Magnus Carlsen är rubriken i norska ”Nettavisen”.

I morgon klockan 13.00 kan vi följa Morozevich-Nakamura och Carlsen-Aronian. Ett gott råd: Glöm det inte för det kan bli något alldeles extra!

Tabell och partier rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jun 13

I går, i rond fyra, var det endast GM Fabiano Caruana som vann sitt parti i Tal Memorial 2012 och den som fick släppa hela poängen från sig var GM Evgeny Tomashevsky. Läs gärna vad norska ”Nettavisen” skriver om turneringen i Moskva de följer den med dagliga rapporter.

Redan nu kan vi börja förbereda oss för dagens rond som innehåller det högintressanta mötet mellan GM Teimour Radjabov och world no. 1 GM Magnus Carlsen. Om Teimour fortsätter som han börjat kommer han att, när arrangören sätter punkt för årets upplaga av Tal Memorial den 18:e, som fjärde aktiv spelare i världen nå drömgränsen 2800 i rating. Ännu så länge är det GM Garry Kasparov som har toppnoteringen med 2851!

Spelschema rond 5 klockan 13.00
1 GM Alexander Grischuk 2761 ½-½ GM Fabiano Caruana 2770
2 GM Teimour Radjabov 2784 0-1 GM Magnus Carlsen 2835
3 GM Levon Aronian 2825 0-1 GM Alexander Morozevich 2769
4 GM Hikaru Nakamura 2775 ½-½ GM Vladimir Kramnik 2801
5 GM Evgeny Tomashevsky 2738 ½-½ GM Luke McShane 2706

 

Det blir direktsändning i dag, den 14 och 16-18 juni klockan 13.00. Betänketiden är 100 minuter för 40 drag + 50 minuter för 20 drag + 15 minuter för resten av partiet + 30 sekunder/drag i tillägg från drag 1. Förbjudet att bjuda remi före drag 40… Deltagarna har förbundet sig att kommentera partiet  i presscentret efter varje rond.

live live
Hemsida Bomben

 

Tabell och partier rond 1-4.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jun 12

I rond fyra i Tal Memorial 2012 var det endast senaste sigemanssegraren GM Fabiano Caruana som kunde skriva in en etta i protokollet, detta efter vinst mot GM Evgeny Tomashevsky. GM Magnus Carlsen fortsätter att spela remi. Partiet i dag mot GM Alexander Grischuk var hans fjärde i rad med delad pott. Han skriver att han till slut var glad över dagens resultat:

White vs Grischuk today. Felt I had an advantage in a very complicated middlegame. Got out of hand and was happy to force a draw at the end

Tabell och partier rond 1-4.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.

Tidigare artiklar