• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jun 27


GM Emanuel Berg. (Foto Bjarke Sahl.)

Det blev en strålande turnering för svenskarna som fullföljde (FM Peter Vas bröt) ”Sveins 5. minneturnering”. Platserna blev 1, 4, 5 och 14 och kronan på verket var naturligtvis den obesegrade GM Emanuel Bergs första plats. WFM Ellinor Frisk kom på fjortonde plats med 5.5 poäng och det räckte till hennes andra WIM-norm. Emanuel, IM Axel Smith och WFM Ellinor Frisks nästa stora utmaning är SM i Falun och detta var ett genrep som heter duga.

Schacksnack har publicerat en del av svenskarnas partier för genomspelning, nederst i inlägget.

Slutställning efter nio ronder.
1
GM Emanuel Berg, SK Team Viking
2587
7.5
2
GM Mark L Hebden
2512
7.0
3
IM Frode Olsen Urkedal
2587
7.0
4
IM Axel Smith, Lunds ASK
2483
6.5
5
GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK
2578
6.5
14
WFM Ellinor Frisk, Lunds ASK
2181
5.5
FM Peter Vas, SS Manhem Göteborg (har brutit)
2326
1.5

 

Några av svenskarnas partier från rond 1-9.jun 26

I Oslo är deltagarna framme vid de avslutande ronderna i ”Sveins 5. minneturnering”. Minitabellen som bifogas är trevlig läsning för oss i grannlandet. GM Emanuel Berg har i ensamt majestät, med en hel poäng, tagit ledningen och det som i hög grad medverkade till detta var hans vinst i gårdagens eftermiddagsrond mot IM Axel Smith och att övriga resultat gick hans väg. Axel har möjlighet till en GM-norm men då måste han vinna bägge bägge partierna i dag. I första ronden (8) möter han GM Jon Ludvig Hammer (inte i direktsändning). GO Axel GO!

Schacksnack har publicerat en del av svenskarnas partier för genomspelning, nederst i inlägget.

Efter rond 7 – rond 8 och 9 spelas i dag klockan 9  och 14.30.
1
GM Emanuel Berg, SK Team Viking
2587
6.5
2
GM Mark L Hebden
2512
5.5
3
IM Frode Olsen Urkedal
2587
5.5
6
IM Axel Smith, Lunds ASK
2483
5.0
9
GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK
2578
5.0
15
WFM Ellinor Frisk, Lunds ASK
2181
4.0
FM Peter Vas, SS Manhem Göteborg (har brutit)
2326
1.5

 

Det blir direktsändning från dagens ronder (8 och 9) och de startar klockan 09.00 och 14.30  I förmiddagsronden kommer GM Emanuel Berg att figurera som svart mot GM Mark L. Hebden.

live
Hemsida

Några av svenskarnas partier från rond 1-8.

 

 

 jun 25

I Oslo har de senaste dagarna spelats ”Sveins 5. minneturnering” . Det kom 63 deltagare och av dessa var fem svenskar. Vem det är framgår av bifogad minitabell och notera då att FM Peter Vas har brutit turneringen. Schacksnack kommer under dagen att lägga in några av svenskarnas partier så håll utkik.

Efter rond 5 – rond 6 och 7 spelas i dag klockan 10 och 16.
1
IM Frode Olav Olsen Urkedal
2439
4.5
2
GM Mark L Hebden
2512
4.5
3
GM Emanuel Berg, SK Team Viking
2587
4.5
5
IM Axel Smith, Lunds ASK
2483
4.0
6
GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK
2578
4.0
8
WFM Ellinor Frisk, Lunds ASK
2181
3.5
49
FM Peter Vas, SS Manhem Göteborg
2326
1.5

 

Det blir direktsändning från dagens ronder (6 och 7) och de startar klockan 10.00 och 16.00. I morgon avslutas turneringen och då är tiderna 09.00 och 14.30  I förmiddagsronden (6) kommer GM Emanuel Berg och IM Axel Smith att figurera.

live
Hemsida