• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jul 05


Rond 8.
Segraren GM Ralf Åkesson till vänster i mötet mot IM Dan Cramling (1-0).
Foto förmedlat av Susanna Berg.

Stockholms schackfestival avslutades i går. I sista ronden mötte GM Ralf Åkesson limhamnsspelaren Linus Johansson och det mötet slutade remi och eftersom IM Dan Cramling besegrade IM Erik Blomqvist fick prispallen följande utseende.

Prispallen.
1 GM Ralf Åkesson, Västerås SK 2433 7.0
2 IM Dan Cramling, SK Team Viking 2356 6.5
3 IM Erik Blomqvist, SK Rockaden Stockholm 2454 6.0

 

Segrarna i de olika klasserna följer. Fullständig statistik finns på Chess-Results/SWE.

Veteranklassen: Bo Nyberg, Upsala ASS, 8.5 poäng.
Klass 1: Anton Nizov, SK Rockaden Stockholm, 7.0 poäng.
Klass 2: Mats Kollbrink, Wasa SK, 6.5 poäng.
Klass 3: Martin Grüter, Stockholms SS, 7.0 poäng.


Arrangören har ännu inte publicerat slutrondens partier.

Tabell och partier rond 1-8.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jul 04


Rond 8:
GM Lars Karlsson-IM Erik Blomqvist (½-½) och GM Ralf Åkesson-IM Dan Cramling (1-0).
Längst bak på bilden skymtat huvuddomare Jan Wikander. Foto Lars OA Hedlund.

Stockholms schackfestival är framme vid sista ronden och notera att den startar klockan 12.00. Den har alla förutsättningar att bli spännande. Limhamnsjunioren Linus Johansson har smugit sig upp på en plats som gör att när han sätter sig som vit mot ledaren GM Ralf Åkesson kommer han vid vinst att få klättra upp på prispallen vid avslutningscermonien. Det är möjligt att att konstruera olika scenarier för hur prispallen kommer att bemannas men det är nog lugnare att vänta och se… Vid 16-tiden har vi facit!

Prispallen inför sista ronden.
1 GM Ralf Åkesson, Västerås SK 2433 6.5
2 IM Erik Blomqvist, SK Rockaden Stockholm 2454 6.0
3 IM Dan Cramling, SK Team Viking 2356 5.5

 

Turneringarna går utmärkt att följa på Chess-Results/SWE och leder de övriga klasserna efter rond 8 gör:

Veteranklassen: Bo Nyberg, Upsala ASS, 7.5 poäng.
Klass 1: Anton Nizov, SK Rockaden Stockholm, 6.0 poäng.
Klass 2: Mats Kollbrink, Wasa SK, 6.0 poäng.
Klass 3: Boo Kim, SS Delectus, och Felix Tuomainen, SK Rockaden Stockholm, 6.5 poäng.

Direktsändning är det i dag klockan 12.00. Betänketiden är 40 drag på 1½ timme, därefter 30 minuter för resten av partiet + 30 sekunders tillägg från drag 1.

live
Hemsida

 

Arrangören ligger ett par ronder efter med partiredovisningen.
Tabell och partier rond 1-6.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jul 03


FM Rolf Bergström. Foto Lars OA Hedlund.

I Stockholms schackfestival återstår två ronder att spela. Det har blivit tätt i toppen på tabellen efter det att IM Erik Blomqvist besgegrade GM Ralf Åkesson i går. Att någon utöver de tre som finns i bifogad minitabell skall avgå med segern i mästarklassen är nog inte realistiskt eftersom närmaste förföljare är en hel poäng efter. Men GM Lars Karlsson har möjlighet att ”tränga” sig upp på prispallen om resultatet går hans väg i dag i mötet mot Blomqvist.

Prispallen efter rond 7.
1 GM Ralf Åkesson, Västerås SK 2433 5.5
2 IM Dan Cramling, SK Team Viking 2356 5.5
3 IM Erik Blomqvist, SK Rockaden Stockholm 2454 5.5

 

Övriga turneringar går utmärkt att följa på Chess-Results/SWE och leder de olika klasserna efter rond 7 gör:

Veteranklassen: Bo Nyberg, Upsala ASS, 6.5 poäng.
Klass 1: Vladen Nikolic, SK Rockaden Stockholm, 5.5 poäng.
Klass 2: Leif Lundqvist, Kristallens SK, och Mikael Helin, Stockholms SS, 5.5 poäng.
Klass 3: Felix Tuomainen, SK Rockaden Stockholm, Martyin Grüter, Stockholms SS, och Boo Kim, SS Delectus, 5.5 poäng.

Direktsändning är det i dag klockan 15.00 och från sista ronden i morgon klockan 12.00. Betänketiden är 40 drag på 1½ timme, därefter 30 minuter för resten av partiet + 30 sekunders tillägg från drag 1.

live
Hemsida

 

Partierna från rond 3 är ännu inte publicerade, därför endast resultaten från denna rond
Tabell och partier rond 1-5.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jul 02


GM Ralf Åkesson och IM Dan Cramling.
Denna och övriga bilder är tagna av Lars OA Hedlund.

Tyvärr finns det en varning om virus på den officiella hemsidan därför finns det inte mycket mer att rapportera om från Stockholms schackfestival än det som följer. FM Rauan Sagit som ledde mästareklassen efter fyra ronder med full pott fick lämna i från sig ledningen till GM Ralf Åkesson, efter att ha förlorat bägge partierna i går.

Prispallen efter rond 6.
1 GM Ralf Åkesson, Västerås SK 2433 5.5
2 IM Dan Cramling, SK Team Viking 2356 4.5
3 IM Erik Blomqvist, SK Rockaden Stockholm 2454 4.5

 

Övriga turneringar går utmärkt att följa på Chess-Results/SWE och leder de olika klasserna efter rond 6 gör:

Veteranklassen: Bo Nyberg, Upsala ASS, 5.5 poäng.
Klass 1: Vladen Nikolic, SK Rockaden Stockholm, 5.0 poäng.
Klass 2: Leif Lundqvist, Kristallens SK, Mikael Stålkrantz, SK Rockaden Stockholm, och Mikael Helin, Stockholms SS, 4.5 poäng.
Klass 3: Felix Tuomainen, SK Rockaden Stockholm, och Boo Kim, SS Delectus, 5.0 poäng.

Direktsändning är det i dag klockan 15.00 och bland annat kommer mötena mellan IM Erik Blomqvist-GM Ralf Åkesson och Philip Lindgren-IM Dan Cramling att visas. Betänketiden är 40 drag på 1½ timme, därefter 30 minuter för resten av partiet + 30 sekunders tillägg från drag 1.

live
Hemsida

 

Partierna från rond 3 är ännu inte publicerade, därför endast resultaten från denna rond
Tabell och partier rond 1-5.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.


Längst till höger GM Lars Karlsson

FM Rauan Sagit i partiet mot IM Dan Cramling. Stående IM Johan Furhoff.jul 01


IM Johan Furhoff, Foto Lennarth Eriksson.

FM Rauan Sagit, SK Team Viking, ångar på i mästareklassen i Stockholms schackfestival. Han har tagit fyra poäng av lika många möjliga efter att i går besegrat flefaldige Sverigemästaren IM Axel Ornstein. I dag i förmiddagsronden har han vit mot en av stormästarna i fältet Ralf Åkesson, som är en halva efter.

Övriga turneringar går utmärkt att följa på Chess-Results/SWE.

Veteranklassen: Bo Nyberg, Upsala ASS med full poäng (4) så här långt.
Klass 1: Vladen Nikolic och Anton Nizov, SK Rockaden Stockholm, Ralph Halleröd, Wasa SK och Rune Evertsson, Kristallens SK Stockholm 3.0 poäng.
Klass 2: Hans Rånby, Wasa SK, 3.5 poäng.
Klass 3: Martin Grüter, Stockholms SS, Adrian Bohman Karlholm, Östersunds SS, Boo Kim, SS Delectus, 3.5 poäng.

Direktsändning är det i dag klockan 10.00 och 16.00. Betänketiden är 40 drag på 1½ timme, därefter 30 minuter för resten av partiet + 30 sekunders tillägg från drag 1.

live
Hemsida

 

Partierna från rond 3 är ännu inte publicerade, därför endast resultaten från denna rond
Tabell och partier rond 1-5.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jun 30


Flerfaldige Sverigemästaren IM Axel Ornstein. Foto Lennarth Eriksson

Nu är Stockholms schackfestival tre ronder på väg. Den finaste turneringen är som sig bör mästareklassen med 32 deltagare och denna kommer Schacksnack att hålla ett öga på. Hur prispallen ser ut inför dagens rond (4) framgår av bifogad minitabell (notera att i dagens direktsändning kommer IM Axel Ornstein och FM Rauan Sagit att mötas). Arrangören har publicerat partier från mästareklassen rond 1-2 och de finns för genomspelning nederst i inlägget och efterhand som det dyker upp fler, bifogas dessa.

Övriga turneringar går utmärkt att följa på Chess-Results/SWE.

1 FM Rauan Sagit, SK Team Viking 2367 3.0
2 IM Axel Ornstein, Eksjö SK 2392 2.5
3 IM Dan Cramling, SK Team Viking 2356 2.5

 

Veteranklassen: Berndt Söderborg , Stockholms SS, delar ledningen med Bo Nyberg, Upsala ASS. Full poäng så här långt.
Klass 1: Simon Marder, Stockholms SS, delar ledningen med de unga Rockadarna, Vladen Nikolic och Anton Nizov. Alla står på 2,5 poäng.
Klass 2: Leif Lundquist, Kristallens SK, har startat bra och är i ensam ledning på 3 poäng.
Klass 3: Martin Grüter, Stockholms SS ensam på 3 poäng.

Direktsändning är det i dag klockan 15.00 och i morgon är det dubbelrond och ronderna startar klockan 10.00 och 16.00. Betänketiden är 40 drag på 1½ timme, därefter 30 minuter för resten av partiet + 30 sekunders tillägg från drag 1.

live
Hemsida

 

Tabell och partier rond 1-2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.