Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

dec 18

[Schacknyheter från omvärlden. Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.]

Schacksnack hade varit beredd på att satsa en peng, om det varit möjligt, på att blixtfantomen GM Hikaru Nakamura skulle vinna blixtturneringen i ”The World Mind Sports Games 2012”. Tur var det för han blev snuvad på konfekten av GM Sergey Karjakin.

I damklassen segrade GM vann GM Alexandra Kosteniuk efter särskiljning före GM Anna Muzychuk på 11½ poäng. Den ende svenske deltagaren i Kina GM Pia Cramling blev 11 på 6½ poäng.

I dag klockan 07.00 började blindschacket att spelas och det går att följa i direktsändning.

live live
Bomben
herr/dam
Bomben
sam.tid.

 

Blixt herrar.
Prislista och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Blixt damer.
Prislista och partier.

Snabbschack herrar.
Prislista och partier.


Snabbschack damer.
Prislista och partier
.dec 14


[Schacknyheter från omvärlden. Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.]

Vår internationellt gångbara damstjärna är GM Pia Cramling, SK Team Viking, och hon befinner sig i dessa dagar i Kina för att deltaga i ”The World Mind Sports Games 2012”, som avslutas den 19:e. Hon får tampas med 15 av världens 24 högst rankade damer i de olika diciplinerna, snabb-, blixt- och blindschack. Första ronden pågår, den startade klockan 08.00, och hon möter GM Monika Socko från Polen i snabbschack och partiet kan följas via bifogade länkar.

Om damklassen är stark vad skall man då skriva om herrarnas uppställning? 16 av världens 50 starkaste spelare finns på plats och det är endast välkända namn i toppen: Levon Aronian, Teimour Radjabov, Sergey Karjakin, Hikaru Nakamura, Alexander Morozevich, Vassily Ivanchuk, Alexander Grischuk och Veselin Topalov.

Schacksnack kommer naturligtvis att följa turneringarna men då  i första hand Pia.

live live
Bomben
herr/dam
Bomben
sam.tid.

 dec 04

Det behövdes vinst i sista ronden I FIDE:s GP-turnering i Uzbekistan för att GM Sergey Karjakin skulle ha något med första platsen att göra och han vann men oj vad han fick kämpa mot GM Ruslan Ponomariov innan saken var klar. Tre spelare kom på 6½ poäng och efter särskiljning blev placeringarna 1. GM Sergey Karjakin, Ryssland 2. GM Wang Hao, Kina och 3. GM Alexander Morozevich, Ryssland.

Prislista och partier från rond 1-11.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
dec 03

I FIDE:s GP-turnering i Uzbekistan spelades i går rond nio och GM Sergey Karjakin ryckte lite och leder inför näst sista ronden obesegrad med en halv poäng. Men han lever farligt för han jagas av inte mindre än sex spelare på fem poäng och en av dessa möter han i dag som svart GM Shakhriyar Mamedyarov.

Ett parti gick till avgörande och det var mötet mellan GM Wang Hao och GM Fabiano Caruana. Vit skaffade sig en fribönder på a- och clinjen som tillsammans med ett väldigt aktivt torn gjorde att Fabiano inte kunde försvara sig utan han valde att ge upp i 43:e draget.

 

Tabell och partier från rond 1-9.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
dec 01

I FIDE:s GP-turnering i Uzbekistan spelades i går det första finalpartiet. Huvudpersonerna var GM Sergey Karjakin och GM Fabiano Caruana och det slutade med delad pott efter 36 drag och då var ställningen totalt utjämnad. Men de två är i fortsatt ledning i turneringen inför vilodagen i dag, eftersom endast partiet mellan GM Gata Kamsky och GM Peter Leko gick till avgörande. Peter vann vilket var behövligt för honom om han har ambition att blanda sig i tätstriden, då det blivit remi i den inledande sju ronderna. Slutställningen i partiet hör till de ovanligare med samtliga torn i slag.

Tabell och partier från rond 1-8.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
nov 29

I FIDE:s GP-turnering i Uzbekistan gick två partier till avgörande och det var Sergey Karjakin från Ryssland och GM Fabiano Caruana Italien som var vinnarna. Sergey mötte GM Alexander Morozevich och det blev en sicilianare som varade i 68 drag och där vit avgjorde genom en manöver vilket gjorde att han hade möjlighet att ta dam och inför detta valde Alexander att ge upp. För de mindre bevandrade i vårt ädla spel kan det vara bra träning inför klubbturneringarna att visa varför svart gav upp. I Fabianos parti mot GM GM Leiniert Dominguez Perez fick italienaren ett torn för två bönder men Leinier fortsatte trots detta ytterligare några drag men det fanns naturligtvis ingen räddning för honom.

Karjakin och Caruana är i delad ledning i turneringen och de möts i morgon.

Tabell och partier från rond 1 och 7.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
nov 28

Då är ordningen återställd i FIDE:s GP-turnering i Uzbekistan. GM Alexander Morozevich kom starkt igen efter förlusten mot GM Ruslan Ponomariov i förra ronden och gav inte, i det enda partiet som gick till avgörande i dagens rond, kubanen GM Leiniert Dominguez Perez någon möjlighet att sticka upp. I och med detta är Alexander åter i ensam ledning med en halv poäng. I morgon väntar ett tidigt finalparti då GM Segey Karjakin står för motståndet.

Det blir naturligtvis direktsändning och live-video från spellokalen och starten är klockan 10.00 i morgon.

live live live
Hemsida Bomben Video

Tabell och partier från rond 1 och 6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 29

”Kungamötet” i ”Grand Slam Chess Master Final” mellan GM Magnus Carlsen och Levon Aronian slutade  inte helt oväntat med delad pott efter det att Magnus tagit ut evig schack. Men innan dess var Magnus illa ute efter sitt 27:e drag. Enligt kommentatorerna var han matt i fyra drag eller så hade Aronian fått en överlägsen ställning. Men det gäller för motståndaren att upptäcka det…

Vad skall man skriva om den unge italienaren GM Fabiano Caruana? Han går från klarhet till klarhet. I går var det spenjoren GM Fransisco Vallejo Pons som fick sträcka vapen och detta redan efter 24 drag då hans kungsflygel rasade ihop totalt. Världsmästaren GM Vis. Anand fortsätter att spela remi och denna gång mot GM Sergey Karjakin.

En fråga som dyker upp: Skall Caruana klara sig obesegrad genom turneringen i Sao Paulo? Spelschemat för sista ronden i Brasilien: Vallejo Pons-Karjakin (½-½), Anand-Carlsen (½-½) och Aronian-Caruana (½-½).

Norska ”Nettavisen” har en lång artikel om gårdagens rond.

Det blir direktsändning och den startar klockan 20.00.

live live
Hemsida Bomben

 

Det är trepoängs tabell i turneringen och i och med resultaten i går har Caruana utökat sin ledning.

Vinst 3, remi 1, förlust 0 poäng
1 GM Fabiano Caruana 10
2 GM Levon Aronian 6
3 GM Magnus Carlsen 5
4 GM Vis. Anand 4
5 GM Fransisco Vallejo Pons 3
6 GM Sergey Karjakin 2

 

På grund av tekniska problem med schacksnacktabellen kommer partierna några dagar att publiceras i två delar.

Partierna rond 4.

Tabell och partier rond 1-3.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 27

I går i rond tre i  ”Grand Slam Chess Master Final” var det hård kamp i två av partierna. GM Fabiano Caruana är i fortsatt ledning med en halv poäng efter att i går spelat remi mot Världsmästaren GM Vis. Anand, precis som enda gången de mötts tidigare, vilket var i CORUS 2010.  Övriga partier slutade på samma sätt och detta innebär att GM Sergey Karjakin kan vara var nöjd med att ha kommit ur startblocken genom poängen mot GM Magnus Carlsen. Norska ”Nettavisen” har som vanligt en lång artikel om ronden.

I dag är det spelledigt i Sao Paulo och när spelet återupptas i morgon väntar ”kungamötet” mellan GM Magnus och Levon Aronian. Spelschemat i övrigt: Caruana-Vallejo Pons och Karjakin-Anand.

Det blir direktsändning och den startar dagligen klockan 20.00 undantaget i dag då det är spelledigt.

live live
Hemsida Bomben

 

Sent skall syndaren vakna. Det är trepoängs tabell i turneringen. Tack Krister! Detta kan inte webmaster serva med i schacksnaktabellen med partierna.

Vinst 3, remi 1, förlust 0 poäng
1 GM Fabiano Caruana 7
2 GM Levon Aronian 5
3 GM Magnus Carlsen 4
4 GM Vis. Anand 3
5 GM Fransisco Vallejo Pons 2
6 GM Sergey Karjakin 1

 


Tabell och partier rond 1-3.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 26

I ”Grand Slam Chess Master Final”, som spelas i Sao Paulo ångar senaste sigemanssegraren GM Fabiano Caruana på. Efter vinsten mot GM Magnus Carlsen i första ronden hade det var naturligt ned en reaktion för den unge italienaren. Men icke! I går var det GM Sergey Karjakin som fick dricka förlorarens bittra kalk efter det att Fabiano fått igång sina pjäser i ett kungsangrepp som verkade vara ohejdbart efter det att motståndaren gjort ett par smärre misstag. Mer behövs inte på denna nivå.

GM Magnus Carlsen kom tillbaka och kunde efter gårdagens rond skriva in en etta i tabellen efter vinst, där han eftertryckligt visade sin motståndare GM Fransisco Vallejo Pons hur man spelar slutspel. Världsmästaren GM Vis. Anand och GM Levon Aronian rökte fredspipa efter 35 drag.

Spelschemat för rond 3: Aronian-Vallejo Pons (½-½), Caruana-Anand (½-½) och Carlsen-Karjakin (½-½). Inför denna: Skall Carlsen få revansch för förlusten mot Karjakin tidigare i år? Skall Caruana överraska igen denna gång mot världsmästaren? De har mötts en gång tidigare och det var i Corus 2010 och då blev det remi.

Norska ”Nettavisen” har en lång artikel under rubriken ”Magnus Carlsen slo tilbake” efter gårdagens vinst.

Det blir direktsändning och den startar dagligen klockan 20.00 undantaget den 27 september då det är spelledigt.

live live
Hemsida Bomben

Tabell och partier rond 1-2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Tidigare artiklar