• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jan 12

Det Armeniska Mästerskapet 2012 är av god klass (kategori 13/2565) trots att de starkaste spelarna, som till exempel GM Levon Aronian (segrade 2002) och GM Sergei Movsesian (ingen titel), inte deltager. Schacksnack kommer inte att följa turneringen, som spelas i huvudstaden Jerevan, mer ingående utan endast publicera tabell och partier för genomspelning.

Tabell och partier rond 1-2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.nov 12

European Team Chess Championship 2011, som spelats i Grekland,  avslutades i går med att högoddsaren 10-rankade Tyskland överraskande blev Europamästare. De gjorde det nödvändiga i sista ronden genom att besegra 4-rankade Armenien med GM Levon Aronian vid första bordet. Märkligt är att 2800-spelaren Levon accepterade ett remierbjudande efter 11 drag i en avgörande final. Hjälten i det tyska laget var GM Georg Meier som vann över GM Sergei Movsesian efter att övriga partier slutat med remi.

Under rubriken märkliga resultat kan man också inrangera Ungern – Bulgarien (med bland annat GM Vesselin Topalov och GM Ivan Cheparinov) 4-0! Resultatet innebar att segrarna kom på tredje plats efter Azerbaijan som vann mot Rumänien med 3-1.

Sverige förlorade med 3-1 mot Georgien det innebar att – GM Hans Tikkanen, GM Nils Grandelius, GM Pontus Carlsson, IM Daniel Semcesen och GM Stellan Brynell – kom på en 27 plats bland 38 nationer. Förlusten i sista ronden gjorde att Island, genom att de nollade Skottland, kunde smyga förbi i kampen om vilken nation som är bäst i Norden.

Allt om EM finns att läsa på Chessresults.

1 Tyskland 15.0 22.5
2 Azerbaijan 14.0 23.0
3 Ungern 13.0 23.0
26 Island 8.0 18.0
27 Sverige 8.0 17.5
28 Danmark 8.0 17.0
29 Norge 8.0 15.5
31 Finland 7.0 17.0


Fler inlägg följer!

Partierna från rond 9 ännu ej publicerade. Med erfarenhet från tidigare turneringar kan det dröja innan de dyker upp.
Svenskarnas partier från rond 1-9
sep 26

I går startade European Club Cup 2011 och Lunds ASK vann mot Skakklubben K41 från Köpenhamn med 4-2. Det var säkert många som höjde på ögonbrynen när de såg att regerande Sverigemästaren GM Hans Tikkanen förlorade vid första bordet mot Roland Greger (2380).

I dag blir det betydligt vassare motstånd för det är St. Petersburg som väntar. Det har vid de tre första borden spelare som knappast behöver någon närmare presentation – GM Peter Svidler (2740), GM Nikita Vitiugov (2726) och GM Sergei Movsesian (2715). Två, eller kanske alla, kommer till spel eftersom de endast har sju spelare anmälda. Det blir något att bita i för Tikkanen, GM Nils Grandelius och IM Axel Smith vem det än blir de får möta.

Partierna är publicerade från första ronden. Utöver laskspelarnas finns GM Emanuel Berg, FM Jan Lundin, FM Anders Livner och GM Pia Cramling med för genomspelning.

Rond 1.sep 07

Eftersom de flesta starka stormästarna spelar eller har spelat i World Cup i Ryssland är det inte så tätt med intressanta turnering för tillfället. Arrangörerna har ju varit i ovisshet om hur långt de skulle avancera och då är det svårt att bjuda in dem.

Ett undantaget är FIDE Women Grand Prix i Shenzhen som startade i dag och pågår till den 20 september. Spelorten, ort och ort förresten, har cirka 8 000 000 invånare (inklusive rörlig befolkning) och ligger i sydöstra Kina. Bland deltagarna finns regerande Världsmästaren GM Hou Yifan från Kina och tidigare titelinnehavaren Zhu Chen. Ena dagen i Ryssland andra dagen i Kina. Yifan spelade i World Cup för några dagar sedan och blev eliminerad av GM Sergei Movsesian redan i första omgången med 2-0. GM Viktorija Cmilyte vann damklassen i Botvinnik Memorial i Moskva också för några dagar sedan, så nog rör damerna på sig alltid. Turneringssegraren kommer att kunna kvittera ut € 6 500 av en total prispott på 40 000.

Det är direktsändning dagligen och länk till denna kommer i morgon.

Tabell och partier från rond I.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 31

Nu är det match brukar stammisarna på Swedbank stadion uttrycka sig när MFF spelar bra. ”Blåbären” är borta i FIDE World Chess Cup 2011 som spelas i Khanty Mansiysk Ryssland. I dag när matcherna i rond två startar är det endast 64 mycket kvalificerade deltagare kvar så förutsättningarna att det skall bli match är stora.

En som antagligen använt flera timmar av natten till förberedelse är det nordiska hoppet dansken GM Peter Heine Nielsen, som enligt spelschemat, får möta GM Michael Adams från England, som svart. GM Sergei Movsesians öde i turneringen är tydligen damer. Han eliminerade GM Hou Yifan och i dag möter han superstjärnan GM Judit Polgar från Ungern! Det kommer säkert att bli betydligt svårare än förra matchen…

live
live
Direkt: 1. Hemsidan. 2. Chessbomben. Direktsändningen startar klockan 11.00. Betänketid: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter för  resten av  partiet + 30 sekunders tillägg från drag 1.

Tabell och partier från tiebreaket.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Långpartierna rond 1:2.

Rond 1:1.jun 26

De kända herrarna på bilden var på besök i Prag under matchen mellan GM David Navara och GM Sergei Movsesian. Kombattanterna spelade sex långpartier under tiden 12-19 juni och den enda fullpoängaren stod Navara för i rond fyra och han kunde därmed höja segerbucklan av glas mot skyn.

Prislista och partier från rond I-VI.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
apr 12

Bundesligan 08-09 

Under helgen spelades de sista ronderna i Bundesligan och när det var över hade OSG Baden-Baden blivit Tyska Lagmästare säsongen 2009-10. Det satt hårdare åt än tidigare år. Laguppställningen går inte av för hackor. Eller vad sägs om följande möjliga uppställning? 1. världsmästaren GM Vis. Anand 2. World no. 1 GM Magnus Carlsen 3. Flerfaldige Ryske Mästaren GM Peter Svidler 4. GM Alexei Shirov 5. Franske Mästaren GM Etienne Bacrot 6. GM Sergei Movsesian 7. Engelske Mästaren GM Michael Adams 8. GM Arkadij Naiditsch. Skulle någon av dessa får förhinder kan lagledaren kasta in till exempel GM Francisco Vallejo Pons eller Anands sekundant GM Peter Heine Nielsen. Den lägst rankade bland dessa är Adams med 2682! 

1. OSG Baden-Baden 28.0
2. Werder Bremen 27.0
3. SG Solingen 26.0


apr 07

Print

Det kan vara tid att åter nämna något om Ryska lagmästerskapet som pågår för fullt i Dagomys till och med den 10 april.  Tabellen  visar ställningen efter fem ronder. Den fjärde kolumen är intressant eftersom den visar snittratingen i laget. Laget som leder har på de fyra första borden GM Vassily Ivanchuk (2748), GM Peter Svidler (2750), GM Nikita Vitiugov (2710) och GM Sergei Movsesian (2709). Något att bita i! I dag, i rond 6, möts SPb Chess Fed och Ural. ShSM-64 har en kines GM Hao Wang (2715) och den unge (18) italienaren GM Fabiano Caruana (2680) i laget.   

Efter rond 5.
1 SPb Chess Fed Ryssland 2700 9.0 20.5
2 ShSM-64 Ryssland 2700 9.0 19.0
3 Economist-SGSEU – 1 Ryssland 2704 8.0 20.0
4 Yugra Ryssland 2689 6.0 15.0
5 M.Chigorin Chess Club Ryssland 2584 6.0 14.5
6 Ural Ryssland 2618 4.0 15.0
7 Tomsk-400 Ryssland 2687 3.0 14.0
8 Economist-SGSEU – 2 Ryssland 2548 3.0 10.5
9 Etude-Contact Ryssland 2555 2.0 12.5
10 BelGU Ryssland 2493 0.0 9.0

Naturligtvis är det direktsändning och den startar klockan 13.00. Betänketiden är 100 + 50 + 10  minuter+ 30 sekunder per drag från det första. Schacksnack kommer inte att bifoga resultat och partier efter varje rond, som tidigare utlovats, utan nästa gång blir om ytterligare några ronder.

live

Partier från rond 1-5.jan 30

pontus-carlsson-20083
GM Pontus Carlsson (foto) mot GM Gata Kamsky i direktsändning i dag.

I går i rond 4 i Gibraltar Chess Festival gick det att följa GM Pia Cramlings parti mot superstormästaren Sergei Movsesian (2708) i direktsändning. Svenskan spelade remi mot honom vilket får anses vara en stor fjäder i hatten för Pia. Tyvärr kommer hon inte i direktsändning i dag men det gör däremot GM Pontus Carlsson som har fått den välkände GM Gata Kamsky, USA (2693) på sin lott.

Resultaten för de flesta svenskarna i rond tre var inte mycket att skriva hem om men i gårdagens rond var det betydligt bättre som framgår av bifogad tabell. Direktsändning är det klockan 15.00. (Om någon vet vilka klubbar svenskarna tillhör skriv då gärna en rad till Schacksnack). 

Namn Land Elo 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 s:a plac
GM Etienne Bacrot Frankrike 2713   1
GM Michael Adams England 2670 2
GM Laurent Fressinet Frankrike 2627 3
GM Pia Cramling, Team Viking Sverige 2528 ½ 1 1 ½             3.0 21
GM Pontus Carlsson, Team Viking Sverige 2476 1 0 1 1             3.0 27
Johan Henriksson, Stockholms SS Sverige 2204 0 1 1 ½             75
Lars Andersson Sverige 2132 0 1 0 1             2.0 124
Leif Haraldsson Sverige 2050 1 0 0 1             2.0 138
Simon Marder, Stockholms SS Sverige 1993 1 0 0 0             1.0 187
Mikael Helin, Stockholms SS Sverige 1972 0 1 0 ½             175
Per Green, Trollhättans SK Sverige 1970 0 1 0 ½             177
Karl Lundbäck, Kungstornet Sverige 0000 0 ½ 0 ½             1.0 208

 

Svenskarnas partier från rond 1 – 4.
jan 29

Gibraltar 2010

I toppen på tabellen, efter tre ronder, i Gibraltar Chess Festival är det 23 stormästare med 2½ poäng eller mer. Av svenskarna var det endast GM Pia Cramling, GM Pontus Carlsson och Johan Henriksson som fick poäng i ronden som spelades i går. Direktsändning är det klockan 15.00 och i rond fyra möter GM Pia Cramling superstormästaren Sergei Movsesian (2708).

Namn Land Elo 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 s:a plac
GM Michael Adams England 2694   3.0 1
GM Laurent Fressinet Frankrike 2670 3.0 2
GM Jan Gustafsson Tyskland 2627 3.0 3
GM Pia Cramling Sverige 2528 ½ 1 1               18
GM Pontus Carlsson Sverige 2476 1 0 1               2.0 40
Johan Henriksson Sverige 2204 0 1 1               2.0 73
Lars Andersson Sverige 2132 0 1 0               1.0 153
Leif Haraldsson Sverige 2050 1 0 0               1.0 164
Simon Marder Sverige 1993 1 0 0               1.0 174
Mikael Helin Sverige 1972 0 1 0               1.0 177
Per Green Sverige 1970 0 1 0               1.0 179
Karl Lundbäck Sverige 0000 0 ½ 0               ½ 208

 

Svenskarnas partier från rond 1 – 3.