• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

dec 18

Stora delar av det svenska OS-laget kommer inte att kunna fira jul i Sverige för de åker till mellanöstern för att deltaga i ”World Cities Chess Championship” som är en knockout turnering med en prissumma på US$ 150 000 varav 21 000 går till det segrande laget.

Ambitionen var att det skulle komma 32 lag till Förenade Arabemiraten men det blev tydligen 25 om deltagarlistan är uppdaterad med senaste nytt och Lund/Linköping – GM Nils Grandelius, GM Hans Tikkanen, GM Pontus  Carlsson, IM Axel Smith och reserv FM Sebastian Nilsson – är rankade mitt i, på en 13:e plats. Det är många bra lag på plats, som till exempel Paris som mönstrar två 2700-spelare – GM Maxime Vachier-Lagrave (2711) och  GM Laurent Fressinet (2700).

Första ronden spelas på lördag och Schacksnack kommer naturligtvis att lägga upp nödvändiga länkar och rapportera om hur det går. Turneringen går också att följa på Chess-Result.

Concurrently, an individual open tournament shall be organized, the Al Ain Chess Classic, to which players eliminated from the knock out team competition can join. The $30,000 tournament is open to FIDE rated players. In the unique Al Ain System format, another first in the chess world, players from the knock-out team event carry over their points to the individual Swiss…sep 30

I European Club Cup 2011 ställdes i går Lunds ASK mot storlaget SOCAR. Det blev förlust med överraskande modest 4½-1½. Det var säkert med spänning många entusiaster satte sig till rätta framför datorn för att följa matchen via direktsändning. Bevisligen var det partierna vid de två toppborden som drog mest folk denna gång, det noterades på den dagliga statistiken. När regerande Sverigemästaren GM Hans Tikkanen och Superstormästaren Alexander Grischuk bestämde sig för, redan i nionde draget, att de kunde använda dagen till annat än att spela schack och GM Nils Grandelius slängde in handduken mot dubble juniorvärldsmästaren GM Shakhriyar Mamedyarov ett dussin drag senare sjönk antalet besökare till direktsändningen radikalt, åtminstone via Schacksnack. Synd, för det var ett par partier – IM Jasmin Bejtovics och FM Sebastian Nilssons – som var riktigt spännande att följa även om SOCAR-spelarna triumferade till slut.

Efter rond fem har arrangören tagit fram statistik för hur det gått för spelarna bord-för-bord. Bäst hittills av de nio deltagande ”svenska” herrarna är IM Jasmin Betovic (4) och FM Sebastian Nilsson (6) på åttonde platser.

I dag, i näst sista ronden, väntar SG Zurich på LASK. Det är inte omöjligt att Grandelius kommer att ställas mot GM Viktor Korchnoi och då har han en motståndare som är 62 år äldre.

Bifogar en minitabell över prispallen och LASK:s placering efter fem ronder (MP/PP).

1 Saint-Petersburg Chess Federation 10 25.0
2 OSG Baden Baden 10 24.0
3 SOCAR 8 23.5
26 Lunds ASK 6 14.5

 

LASK:s partier (först) och några andra med svenskar inblandade.
Rond 1-5.
jan 31

I går spelades sjätte omgången av den danska motsvarigheten till vår elitserie – XtraCon Skakligaen. Varje rond brukar det vara några svenskar som reser över sundet för att förstärka lagen. Även så i går.

Nordkalotten mötte Århus/Skolerne och vann med 4½-3½. I det förstnämnda laget deltog GM Jonny Hector, GM Stellan Brynell och IM Björn Ahlander, som till vardags spelar i Limhamns SK, och de tog 2½ poäng. Den som ”missade” var Björn. Ytterligare en svensk – FM Sebastian Nilsson (Lunds ASK) – går att finna och det i köpenhamnsklubben K41 som ligger på andra plats i serien. De mötte Sydøstfyn och vann med samma siffror som Nordkalotten. Från det senare mötet finns redan Sebastians parti publicerat ( det enda av svenskarna). Han mötte stormästaren Jacob Aagard och spelade remi!

FM Sebastian Nilsson (2344) – GM Jacob Aagard (2534) ½-½.jan 15

Serieledarna Lunds ASK tog emot SK Kamraterna från Göteborg i rond sex. Det blev en övertygande seger för lundalaget med 6-2. Anders Hansen har haft vänligheten att skicka 6 partier från matchen. Öppningen i partiet mellan FM Sebastian Nilsson och Ulf Nyberg är inte ofta man får uppleva nuförtiden på denna höga nivå.

Lunds ASK – SK Kamraterna.dec 07
Jonny Hector 2010 Stellan Brynell tiger-2010 Sebastian Nilsson

 

Precis som Schacksnack skrev om Eliteserien i Norge tidigare i dag, finns det svenskar som spelar i den högsta serien i Danmark – XtraCon Skakligaen. I söndags spelades den tredje ronden och då gick det att finna GM Jonny Hector och GM Stellan Brynell i laguppställningen för Nordkalotten, som förlorade med 3-5 mot Sydøstfyn.

GM Tiger Hillarp Persson förstärkte Brønshøj och vann sitt parti, men kunde konstatera att det gick lika illa för laget som för Nordkalotten – förlust med 3-5 mot Jetsmark.

K41 från Köpenhamn hade FM Sebastian Nilsson i laget och han kunde åka hem i förvisningen av att han vunnit sitt parti vid första bordet. K41 vann mot Nøresundby med 5½-2½ och gick i och med detta till tops i serien. 

Svenskarnas partier.nov 12
1 Lunds ASK 3 3 0 0 19.0 6
2 SK Rockaden, Stockholm 3 3 0 0 18.5 6
3 SK Team Viking, Stockholm 3 2 1 0 16.0 5
4 Solna SS 3 2 0 1 11.0 4
5 Eksjö-Aneby-Alliansen 3 1 1 1 12.5 3
6 Limhamns SK 3 1 1 1 11.5 3
7 SS Manhem, Göteborg 3 1 1 1 11.0 3
8 Farsta SK, Stockholm 3 0 2 1 10.0 2
9 SK Kamraterna, Göteborg 3 1 0 2 9.5 2
10 Örgryte SK 3 1 0 2 8.5 2
11 Upsala ASS 3 0 0 3 8.5 0
12 Västerås SK 3 0 0 3 8.0 0

 

I morgon spelas rond 4 och på söndagen en match från rond 5 i Elitserien och dessutom är det nästan full omgång den 14:e i övriga serier i Allsvenskan. ”Extramatchen” i Elitserien spelas mellan Lunds ASK och Örgryte SK. Detta beroende på att Örgryte är i Limhamn på lördagen och de behöver inte genom denna konstruktion belasta klubbkassan med ytterligare en resa till Skåne i början på december. Bifogar spelschemat och partierna (i rond- och matchordning) som spelades vid sammandraget i Lund den 8-10 oktober.

Lunds ASK har tagit för vana att inför elitseriematcherna intervjua en av spelarna i laget. Förra gången var det GM Nils Grandelius. Denna gång är det IM Jasmin Bejtovic som Sebastian Nilsson placerat i intervjustolen. Ett litet utdrag följer. Läs hela den intressanta intervjuen här

Q: Vilken schackspelare beundrar du?
I Sverige är det Agrests spelstil. Genom tiderna är det Botvinniks strategiska spel, Rubinsteins spelstil, den unga Kasparovs angrepsschack. Nu för tiden är det mest Kramnik. Annars tycker jag Fischer är den bäste genom tiderna, även om jag inte gillar hans spelstil för den är för lik nutidens datorer. Av de svenska GMs som jag känner tycker jag att Agrest, Pontus, Tiger, Stellan och Hector är trevligast. Tiger har många bra åsikter och kämpar mest för schackspelarnas status i samhället. Jag tror att stormästare (och IMs som är proffs) inte vill hjälpa med organisation, för det är inte deras jobb, men samtidigt ha rättigheter att klaga på arrangörerna(om dom gör något fel). Turneringar finns för schackspelarna, och inte för domarna och funktionärer. Därför gillar jag inte stormästare som bara passivt accepterar sin roll i svenskt schack när det verkligen kan förbättras.Vi får se hur LASKs nya GMs ska förhålla sig till att förbättra villkor för proffs.  

live

Matchen mellan SK Kamraterna och SS Manhem, som spelas i Göteborgs Schackcentrum med start klockan 11.00, kommer att direktsändas.

Upsala ASS Farsta SK
Västerås SK SK Rockaden, Stockholm
Solna SS SK Team Viking, Täby
SK Kamraterna, Göteborg SS Manhem, Göteborg
Eksjö-Aneby-Alliansen Lunds ASK
Limhamns SK Örgryte SK
Rond 5 den 14/12 klockan 12.00 Lunds ASK-Örgyte SK

 

Partierna från rond 1-3 för genomspelning.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.nov 08

xtracon-skakligan 2008

I våra grannländer – Norge och Danmark – har seriespelet tagit fart den gångna helgen. Några svenskar fanns som vanligt på plats. GM Emanuel Berg och Anton Frisk Kockum spelade i Norge för Oslo SS och Moss SK. I Danmark var det åtminstone tre spelare på plats. Stormästarna Jonny Hector och Stellan Brynell var i farten för Nordkalotten medan däremot IM Björn Ahlander inte spelade. För K41 spelade FM Sebastian Nilsson. GM Tiger Hillarp Persson som är rankad som nummer 1 i Brönshöj spelade inte.

Några ”svenska” partier.mar 18

 Dansk SK 

Den danska motsvarigheten till Elitserien heter XtraCon Skakligaen. De två serierna hade avslutning den gångna helgen och i Danmark segrade Århus/Skolerne 1. Det är en del av den svenska eliten som åker över till grannlandet och är med i olika danska lag. Vilka de är framgår av partierna som bifogas för genomspelning. En spelare som inte behöver resa över sundet är GM Jonny Hector, som sedan några år bor i Helsingör. Han gjorde en uppmärksammad prestation den gångna säsongen genom att ta nio poäng av lika många möjliga!  

Partier med svenskar: GM Jonny Hector, GM Stellan Brynell, GM Tiger Hillarp-Persson, IM Björn Ahlander,
IM Daniel Semcesen, FM Sebastian Nilsson och Jens Riis.
 feb 03

Dansk SK 

Schacksnack skrev i måndags i ”Korta nyheter” om danskarnas motsvarighet till vår Elitserie – Skakligaen. Några av Sveriges bästa spelare – GM Jonny Hector (1), GM Tiger Hillarp Persson (½), GM Stellan Brynell (1), IM Björn Ahlander (½), IM Daniel Semcesen (0 mötte Hector) och FM Sebastian Nilsson (1) – var på plats den gångna helgen och förstärkte K41, Nordkalotten och Brönshöj som spelar i den högsta divisionen. Svenskarnas partier har publicerats och de bifogas för genomspelning