• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

sep 06

rysska mästerskapet 2010

I Ryska mästerskapet (Higher League), som spelats i Irkutsk i Sibirien, är troligtvis sista (?) ronden avverkad. Det står både tio och elva ronder på den officiella hemsidan men Schacksnack har bestämt sig för att turneringen avslutades i går. Blir det någon ändring återkommer hemsidan med ytterligare en rapport från Sibirien. Att GM Ian Nepomniachtchi gått vidare till Superfinalen i december står klart eftersom han är den ende på 7 poäng. Vid en sökning på nätet visar det sig att det finns olika uppgifter om vem som får följa med honom från Irkutsk. Ytterligare fyra spelare skall utses och det finns nio på 6½ poäng. Men det klarnar kanske under dagen…

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 04

rysska mästerskapet 2010

I Ryska mästerskapet (Higher League), som spelas i Irkutsk i Sibirien, närmar det sig slutet. Det återstår två ronder att spela sedan skall de fem som går vidare till finalen vara utkristalliserade. Att en av dem blir GM Ian Nepomniachtchi (2706) verkar troligt. Han har varit stabil och varit i ensam ledning de senaste tre ronderna trots att han endast mäktat med remier i rond sju och åtta.

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 03

rysska mästerskapet 2010

I Ryska mästerskapet (Higher League), som spelas i Irkutsk i Sibirien, är GM Ian Nepomniachtchi (2706) fortsatt i ensam ledning efter sju ronder. Mellan placering 2 och 22 skiljer det endast en poäng när det återstår tre ronder att spela. 16 av dessa skall gallras bort för det är endast fyra av dessa som kommer att bli kvalificerade att fortsätta spelet om mästerskapet i december.

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 31

rysska mästerskapet 2010

I Ryska mästerskapet (Higher League) i Irkutsk i Sibirien har det spelats fem ronder. Av tabellen verkar det bli hård kamp om de fem platser som står på spel till Superfinalen senare i år. Det finns två 2700 spelare med i turneringen. Den ene – GM Ian Nepomniachtchi (2706) –  är i topp på tabellen med GM Pavel Maletin (2617) medan den andre 2700-spelaren – GM Evgeny Tomashevsky (2708) – dalat till en tionde plats med 3.0 poäng. 

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 29

rysska mästerskapet 2010

Spelarna i Irkutsk i Sibiren har kommit tre ronder på väg i årets ryska mästerskap (Higher League). De fem första är kvalificerade för Ryska mästerskapets Super final som spelas i december. 

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 27

rysska mästerskapet 2010

Redan i dag besöker Schacksnack grabbarna i Irkutsk i Sibiren som spelar om årets ryska mästerskap (Higher League). De har är avverkat två ronder i denna mycket starka turnering.

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 26

rysska mästerskapet 2010

Årets mästerskap (Higher League) i Ryssland är det 63:e i ordningen. Det spelas i Irkutsk i Sibirien och första ronden spelades i dag. Sista ronden avgörs den 5 september. Det är ett stort antal stormästare på plats vilket framgår av bifogad tabell. De fem första i turneringen är kvalificerade för finalen som spelas i slutet på året. Schacksnack kommer att titta till dem i Sibirien då och då.

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.