Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

dec 22
GM Ian Nepomniachtchi (bilden till höger) blev efter särspel mot Sergey Karjakin Rysk Mästare 2010.

Det blev en dramatisk avslutning på  63rd Russian Chess Championship om vem som skall få titulera sig Rysk Mästare 2010. Karjakin ledde inför sista ronden med en halv poäng men förlorade mot GM Vladimir Malakhov samtidigt som Europamästaren Ian Nepomniachtchi spelade remi mot GM Nikita Vitiugov. Vips var de på samma poäng (se nedanstående tabell) och så blev det särspel.

Särspelet började med två snabbschackpartier som slutade 1-1. Därefter blev det Armageddon. Karjakin fick som vit fick 6 minuter och svart 5. Vid remi vinner svart. Och det var precis så det blev och Nepo kunde höja armarna mot taket i visshet om att han var Rysk Mästare för första gången i karriären.

Prislista och partier huvudturneringen och särspelet.
Rond I-XIV.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
dec 21
Nu skall det mycket till för att inte GM Sergey Karjakin skall vinna de 63rd Russian Chess Championship första gången han får möjlighet att ställa upp. Att han inte deltagit förr beror på, som Schacksnack skrivit om tidigare, att han nyligen invandrade till Ryssland. Guldläget uppstod i dag när han besegrade GM Evgeny Tomashevsky samtidigt som de närmaste utmanarna spelade remi. Den som i sista ronden kan sätta ”krokben” för honom är GM Vladimir Malakhov samtidigt som GM Ian Nepomniachtchi vinner över GM Nikita Vitiugov eller… Nä, vi väntar och ser.

I morgon spelas sista ronden och den startar klockan 10.00.

live

Tabell och partier.
Rond I-X.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.dec 21
Europamästaren 20-årige GM Ian Nepomniachtchi har skapat förutsättning för att även bli  Rysk Mästare. Han leder 63rd Russian Chess Championship, tillsammans med GM Sergey Karjakin, när det återstår två ronder att spela. Han besegrade GM Peter Svidler i går i det enda partiet som gick till avgörande. Partiet hade ett intressant slut där Svidler fick pjäs över (S mot L+S) i några drag men det visade sig att dessa var hjälplösa mot Ians starka fribonde på damflygeln.

För att Ian skall bli mästare krävs det först och främst att han gör ett bra resultat, som svart, mot dagens motståndare, den högst rankade, GM Alexander Grischuk. som säkert också vill ha ett ord med i laget om vem som skall ”krönas” till mästare eftersom han endast är en halva efter ledareduon. Co-ledaren Karjakin möter GM Evgeny Tomashevsky.

I dag spelas rond tio och den startar klockan 13.00.

live

Tabell och partier.
Rond I-IX.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.dec 20
Om någon av er händelsevis hamnar i Moskva kan det vara bra att veta hur byggnaden ser ut, som rymmer Centrala SK.

I går spelades åttonde ronden i 63rd Russian Chess Championship. Det är en kategori 19 turnering med ett ratingsnitt på 2706. Några av världens starkaste spelar finns på plats och inför de sista tre ronderna skiljer de endast en halv poäng mellan de fyra i toppen av tabellen.

I dag spelas rond nio och den startar klockan 13.00. Ett stormöte väntar och det är flerfaldige mästaren GM Peter Svidler mot GM Ian Nepomniachtchi.

live

Tabell och partier.
Rond I-VIII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
dec 18
I går var det spelledigt i 63rd Russian Chess Championship och efter sjunde ronden av elva, som spelades i dag, leder fortfarande GM Peter Svidler. Men han har ett ”hungrigt” gäng, som leds av GM Alexander Grischuk, endast en halva efter sig.

Bilden (av Yana Melnikova) är hämtad från från Centrala schackklubben i Moskva där turneringen spelas. Miljön måste inspirera deltagarna till bra schack annars vore det konstigt.

I morgon spelas rond åtta och den startar klockan 13.00.

live

Tabell och partier.
Rond I-VII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
dec 16
GM Vladimir Malakhov hade innan dagens rond i 63rd Russian Chess Championship spelat fem remier. Motståndet i dag bestod av den femfaldige mästaren GM Peter Svidler, som kanske är på väg mot ytterligare en titel, och då fick han vidkännas sin första förlust i ett Spanskt parti (Berliner). Peter avancerade genom vinsten till en ensam första plats, när det återstår fem ronder, eftersom de övriga partierna i sjätte ronden slutade remi.

I morgon är det spelledigt i Moskva. Nästa rond börjar på lördag klockan 13.00

Tabell och partier.
Rond I-VI.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
dec 15
63rd Russian Chess Championship är fem ronder på väg och Europamästaren 20-årige GM Ian Nepomniachtchi (bilden) är endast en halv poäng efter ledarna – GM Sergey Karjakin och Peter Svidler. I dag fick han göra skäl för dagpenningen för partiet mot GM Vladimir Malakhov varade 108 drag innan remien var ett faktum och där de sista 38 dragen var ett evigt manövrerande med ensamt torn mot torn och springare. Övriga partier slutade också remi.

Det är direktsändning och den börjar klockan 13.00 i morgon. Betänketiden är 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder per drag.

live

Tabell och partier.
Rond I-V.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
dec 14
GM Evgeny Tomashevsky är en av deltagarna i 63rd Russian Chess Championship som pågår för fullt i Centrala Schackklubben i Moskva. Han hat två poäng efter fyra ronder vilket inte skäms för sig i det sällskapet.

Gårdagens ledareduo GM Peter Svidler och GM Sergei Karjakin spelade remi i dag vilket räckte för att fortsatt vara i ledning efter dagens rond. Det var ingen större kampvilja de uppvisade i sitt spanska försök, för det var över efter 22 drag.

Det är direktsändning och den börjar klockan 13.00. Betänketiden är 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder per drag.

live

Tabell och partier.
Rond I-IV.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
dec 13
Femfaldige Ryske Mästaren Peter Svidler är med i år också. Efter tre ronder delar han ledningen med GM Sergei Karjakin i 63rd Russian Chess Championship på 2½ poäng. Dessa var de enda som lyckades besegra sina motståndare, Sergei som vit och Peter som svart. I morgon möts de två med Karjakin som vit.

Det är direktsändning och den börjar klockan 13.00. Betänketiden är 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder per drag.

live

Tabell och partier.
Rond I-III.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
dec 12
GM Alexander Grischuk är en av deltagarna i 63rd Russian Chess Championship som spelas på Centrala schackklubben i Moskva fram till den 22:e. En ännu större uppgift väntar kanske på honom eftersom han är förste reserv till att ersätta den som lämnar återbud till kandidatmatcherna, som skall spelas i mars 2011. GM Magnus Carlsen har lämnat skriftligt återtagande av sin plats till FIDE, men han har möjlighet att ångra sitt beslut till den 22 december klockan 13.00 så ännu så länge hänger Grischuks deltagande i luften…

I andra ronden som spelades i dag var det betydligt bättre fart på ”gubbarna” än i öppningsronden. Inte mindre än fyra partier gick till avgörande. Det var Grischuk, Svidler, Tomashevsky och den nyblivne ryske medborgaren Karjakin som vann sina partier.

Det är direktsändning och den börjar klockan 13.00. Betänketiden är 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder per drag.

live

Tabell och partier.
Rond I-II.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Tidigare artiklar