• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.









KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.









KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare









Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.









Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....









Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.









KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren









KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.









jul 01

Det börjar tätna till ordentligt efter femte ronden i Nederländska Mästerskapet 2011. GM Wouter Spoelman som ledde med en poäng fick nöja sig med remi i går och när då GM Anish Giri och GM Robin Swinkels vann krympte ledningen till en halv poäng. I dag är det spelledigt i Nederländerna.

Tabell och partier från rond I-V.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.




jan 29

corus 2010b

I dag har entusiasterna mycket att titta på. I CORUS Chess 2010 (länkar överst på sidan) börjar slutspurten med rond 11 klockan 13.30 i dag. Det återstår tre ronder att spela så nu gäller det för de som har möjlighet att komma på prispallen att vara aktsam om poängen som det återstår att spela om. Ställningen i de olika grupperna framgår av tabellerna som finns underst i detta inlägget. Schacksnack har sammanställt en liten vägledning över vad som kan vara intressant i dag.

I GM-C har Nils Grandelius några jobbiga dagar framför sig. Han har ”sparat” tre stormästare till avslutningen av turneringen. Idag väntar GM Abhijeet Gupta, i morgon superlöftet GM Ray Robson, USA (2570) och på söndag (OBS! klockan 12.30) GM Robin Swinkels, NED (2495).

GM-A
GM Magnus Carlsen Norge 2810 GM Lennier Dominiquez Kuba 2712
GM Vassily Ivanchuk Ukraina 2749 GM Sergei Karjakin Ryssland 2720
GM Alexei Shirov Spanien 2723 GM Vladimir Kramnik Ryssland 2788
GM-B
GM Varuzhan Akobian USA 2628 GM Tomi Nybäck Finland 2643
GM-C
IM Nils Grandelius Sverige 2515 GM Abhijeet Gupta Indien 2577


jan 14
Nils Grandelius Lunds ASK axel-smith1

IM Nils Grandelius och IM Axel Smith kommer att vara huvudpersonerna på Schacksnack i drygt två veckor. Att Nils deltager i CORUS Chess 2010 i GM-C mellan den 16 och 31 januari  kan knappast ha undgått någon som är intresserad av schack och besöker Schacksnack. Axel kommer dagligen att rapportera direkt från ringside i Holland och initierat berätta om förberedelser, spelet och andra intressanta detaljer. I morgon kommer lottning att göras och så fort den är klar kommer spelschemat att presenteras här.

Dags för Corus av Axel Smith!
Corus startar på lördag. Spelstart är 13.30 varje dag utom sista ronden, som startar 12.30. Vet du mer om Nederländerna än Nils? Gör följande test. Facit finns i slutet av texten.

 1. Vilka andra nationer gränsar Nederländerna till? (2p för rätt, -1p för fel)

2. Vilka färger har Nederländernas flagga? (1p för rätt, -1p för fel)

3. Vad är Nederländerna känt för? (3p)
1) Hyasinter   X) Tulpaner   2) Solrosor

4. Vilken stad är inte nederländsk? (3p)
1) Emden   X) Haag   2) Edam

5. Vad är Lek och Waal? (3p)
1) Holländska ministrar   X) Berg i Nederländerna   2) Floder som går ihop med Rehn

6. Vad är inte tillåtet i Nederländerna?
1) Dödshjälp   X) Använda hasch   2) Prostitution

GM-C i Corus Chess 2010.
GM Li Chao-b Kina 2604
GM Abhijeet Gupta Indien 2577
GM Ray Robson USA 2570
GM Kjetil Lie Norge 2547
IM Nils Grandelius, Lunds ASK Sverige 2515
GM Robin Swinkels Holland 2495
GM Daniel Vocaturo Italien 2495
IM Robin van Kampen Holland 2456
WGM Marya Muzychk Ukraina 2447
GM Zhaoqin Peng Holland 2402
FM Stefan Kuipers Holland 2340
WGM Soumya Swaminathan Indien 2323
IM Benjamin Bok Holland 2322
Sjored Plukkel Holland 2279

 

Li Chao (b), Kina. Född 1989. En av den nya generationen kineser som blivit väldigt starka på kort tid. Imponerade i senaste World Cup, men förlorade ett parti på grund av en lite för lång rökpaus.
Abhijeet Gupta, Indien. Vann JVM 2008.
Ray Robson, USA. Ett år yngre än Nils. Har haft fantastisk utveckling senaste året och nu tagit plats i USA:s landslag.
Kjetil Lie, Norge. Spelade schack på heltid under ett par år men återgick därefter till jobb inom den kommunala utbildningen.
Robin Swinkels, Nederländerna. Född 1989. Stormästare.
Daniele Vocaturo,
Italien. Född 1989. Italiens senaste stormästare. Kännetecknas av att han alltid spelar med kepsen långt nerdragen över ansiktet, och verkar djupt koncentrerad hela partiet.
Robin van Kampen,
Nederländerna. Jämngammal med Nils. Förlorade nyligen en match mot Timman med 1½-2½, efter vilken han inte längre hade mycket till övers för legenden. Nils slog van Kampen i Cappelle la Grande 2008.
Maryia Muzychuk, Ukraina. Ett år äldre än Nils. Världsetta för damer under 18, och 32:e rankad på damlistan. Maryias två år äldre syster har flyttat till Slovenien.
Zhaoqin Peng, Nederländerna. Stormästare som är rankad på 51:a plats på världsrankingen för damer.
Eelco Kuipers, Nederländerna. 33-årig hemmapspelare som även han kvalificerat sig genom att vinna en av undergrupperna ifjol.
Soumya Swaminathan, Indien. Blev juniorvärldsmästare i Argentina i höstas.
Benjamin Bok, Nederländerna. Jämngammal med Nils och en av Nederländernas lite mer okända talanger.
Sjoerd Plukkel, Nederländerna. 27-årig hemmaspelare som kvalificerat sig genom att vinna amatörturneringen ifjol.

Tre kvinnor finns bland deltagarna. Tre världsdelar är representerade: en amerikan, tre asiater och nio europeer (varav fem holländare). 

Malmöduon Johan (Sigeman) & Johan (Berntsen) har möjliggjort att Corus C-grupp de senaste åren haft ständiga besök av svenskar: GM Emanuel Berg, GM Pontus Carlsson, GM Stellan Brynell och GM Tiger Hillarp Persson. Anil Surender har varit med som domare ett par gånger och kommer att vara så även i år. Även tidigare har Corus, då Hoogeovens, haft en fin svensktradition. GM Ulf Andersson deltog som 20-åring 1971 och vann senare 1983. Gösta Stoltz kom tvåa 1946. 

Nils, vad är målsättningen i Corus?
En tredje GM-inteckning. Jag har ingen annan målsättning, men vinner man har man ju en garanterat plats i B-gruppen, det vet jag.
Vem ser du som favorit att vinna gruppen?
Li Chao är högst rankad, men det är flera som kan vinna. Det är rätt öppet med många starka spelare.
Efter GM-normen i Olomouc har du gjort mindre bra prestationer i UEM, UVM. Oroar det dig?
Nej, det var längesen. Jag vann ju Malmö Open och även om Rilton inte gick jättebra var det okej. Jag känner mig i ganska bra form. Kurvan pekar åt rätt håll, så att säga.
Har du dragit några slutsatser av de senaste ungdomsmästerskapen?
Det är svårt att säga, inget generellt. Det skulle i så fall vara att det går bra nästa gång. J
Hur mycket vill du se av landet när du åker utomlands på schackturnering?
Äh, det är inte så viktigt. Det intressanta för mig är mer och prata med andra spelare som kommer från olika länder. Själva staden är ofta inte så viktig, jag brukar inte åka på sightseeing och se berömda saker. Men man upplever ändå hur livet är där, restauranger och så.
Har du varit i Nederländerna tidigare?
Nej. 

Facit
1. Nederländerna gränsar endast till Tyskland och Belgien. Nils: ”Tyskland, Belgien. Hm, och kanske Lichtenstein.”
2. Nederländernas flagga är röd, blå och vit. Nils: ”Orange, blå. Äh, jag har ingen aning. Men fotbollslaget har oranga dräkter.”
3. Nederländerna är känt för sina tulpaner. Nils: ”Tulpaner är jag säker på att det inte är.”
4. Emden är inte en holländsk stad. Från Haag kommer krigsförbrytartribunalen och från Edam Edamerosten. Nils: ”Man skulle tro att det är Emden.”
5. Lek och Waal är floder som går ihop med Rehn. Trodde man att det var berg får man en minuspoäng, då Nederländerna är det land i Europa som ligger lägst över vattenytan och redan börjat bygga skyddsvallar mot klimatförändringarna. Nils: ”Det måste vara floderna.”
6. En kuggfråga: kanske märkte den uppmärksamma läsaren att det inte fanns någon poäng specifiserad. Den som stod på sig och trodde att allting var tillåtet får fem bonuspoäng. Nederländerna är ett av världens mest liberala land. Nils: ”Det måste i så fall vara prostitution, för jag vet att de andra två är tillåtna.” 

Maxpoäng: 16. Nils fick 9 – starkt jobbat!