• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jan 05

Rilton Cup

Rilton Cup 2009 med underturneringar har avslutats och prislistorna blev för de främsta som framgår av bifogade tabeller. Bäste svensk i huvudturneringen blev IM Nils Grandelius, Lunds ASK.

1 GM Edurdas Rozentalis ltub 2611   6,5
2 GM Radoslaw Wojtaszek Polen 2637   6,5
3 IM Pavel Ponkratov Ryssland 2575   6,5
4 GM Luke McShane England 2615   6,5
5 GM Igor Lysyj Ryssland 2609   6,5
6 GM Aleksandr Shimanov Ryssland 2535   6,0
7 GM Sergey Ivanov Ryssland 2530   6,0
8 IM Nils Grandelius Sverige 2540 Lunds ASK 6,0
9 GM Sergey Ionov Ryssland 2545   6,0
10 GM Valerij Popov Ryssland 2588   6,0

 

Två underturneringar – Rilton Elo (9 ronder) och Rilton Open (7 ronder) – till Rilton Cup spelades och prispallarna till dessa framgår av bifogade tabeller.

1 Zavisa Knezevic Slovenien 2136 Solna SS 7,5   1 Anton Agrest Sverige 1707 Sollentuna SK 6.0
2 Philip Lindgren Sverige 2079 Limhamns SK 7,5   2 Peter Silins Sverige 1546 SK Rockaden 6.0
3 Janne Mäkinen Sverige 2008 Limhamns SK 7,0   3 Lars Ring Sverige 1636 Stockholms SS 5.5


jan 05

 Rilton Cup

Då randades dagen för sista ronden i Rilton Cup 2009. Genom IM Nils Grandelius, Lunds ASK, framfart närdes det förhoppningar om en svensk slutsegrare. Även om han förlorade i går mot engelsmannen Luke McShane är inte allt hopp ute om en delad första plats. Om de i toppen på tabellen spelar remi och Nils och GM Stellan Brynell, Limhamns SK, vinner är de bägge med i högsta grad….

Spelschema rond 9. Deltagare.

Klicka på resultatet för genomspelning.
För information håll markören stilla över resultatet.
jan 04

Tabell och partier, rond 1-7, för genomspelning från Rilton Cup. För några dagar sedan vann han Malmö Open! I går vann han mot den ryske stormästaren Valerij Popov (2588)! I dag möter han engelsmannen GM Luke McShane (2615) som svart. Han är en av tre i toppen med 5½ poäng! Skall det räcka ända fram för IM Nils Grandelius (bilden), Lunds ASK? Spännande blir det när direktsändningen startar klockan 12.00 (länk överst på sidan). Det är ett mångfald svenskar direkt i dag: GM Lars Karlsson, GM Pia Cramling som möter GM Stellan Brynell och IM Dan Cramling.

Spelschema rond 8. Deltagare.

Klicka på resultatet för genomspelning.
För information håll markören stilla över resultatet.
jan 03

Rilton Cup

Tabell och partier, rond 1-6, för genomspelning från Rilton Cup. Leder som framgår av tabellen gör GM Rozentalis och GM Shimanov på fem poäng. Glädjande är att Sverige har en spelar med, endast en halv poäng efter dessa och det är IN Nils Grandelius från Lunds ASK. Nog har Nils fått något att bita i när han klockan 12.00 i dag sätter sig vid brädet och i direktsändning skall försöka betvinga GM Valerij Popov, RUS (2588). Även ”nestorn” GM Stellan Brynell, Limhamns SK, mot GM Evgeny Gleizerov och GM Pia Cramling, Sollentuna SK, som svart, mot IM Alexey Yuneev gör att det blir en intensiv eftermiddag framför datorskärmen. 

Spelschema  rond 7. Deltagare.

Klicka på resultatet för genomspelning.
För information håll markören stilla över resultatet.