• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

mar 05

WIM Inna Agrest från Sollentuna SK avslutade med att vinna mot WIM Tereza Olsarova i damturneringen i Rijeka, med det vackra namnet Mediterranean Flower, och detta behövdes för att hon skulle bli ensam tvåa. Segraren i turneringen IM Irina Vasilevich gick avstannande i mål genom att spela remi mot WIM Andreea Bollengier från Frankrike. På vägen mot segern förlorade hon mot Inna i rond 3 och fick w.o., partiet bokfördes först som uppskjutet, mot Lora Kukic i rond 5. Lora hade ytterligare ett parti uppskjutet i rond 6, men det spelades senare… Hur som helst med detta så är det bara att konstatera att Inna gjorde en bra turnering, hon var rankad sjua och fick ”silvermedaljen”!       
 

Prislista och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
mar 05


Detta är hotellet i Rijeka där turneringen går av stapeln. Foto hemsidan. 

Tyvärr räckte det inte ända fram för WIM Inna Agrest i damturneringen i Rijeka. Hon förlorade i går och är därmed på en tredje plats 1½ poäng efter ledaren IM Irina Vasilevich, som hon besegrade i tredje ronden, när endast sista ronden återstår att spela. I denna möter hon tvåan WIM Tereza Olsarova från Tjeckien och vinst mot henne innebär att hon blir ”silvermedaljör”!

Turneringen kan följas i direktsändning. Idag börjar ronden klockan 10.00. 

live                 
 

Tabell och partier.
Rond 1-8. 
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
mar 04

damturneringen i Rijeka där WIM Inna Agrest, Sollentuna SK, radat upp fem ettor i rad innan gårdagens rond fick ”bara remi” i rond sju.Detta fick till följd att IM Irina Vasilevich gick upp i ledning, eftersom hon fick bokföra en etta i det uppskjutna partiet mot Lora Kukic, en halva före Inna när det återstår två ronder att spela. Inna och Irina har redam mötts och det partiet, som spelades i rond tre, vann Inna.

Turneringen kan följas i direktsändning dagligen klockan 15.00 utom sista ronden den 5:e som börjar fem timmar tidigare. I dag, i näst sista ronden, möter Inna som svart WIM Andreea Bollengier (2251) från Frankrike, som hittills inte rosat marknaden.

live

Tabell och partier.
Rond 1-7. (Lora Kukic har 1 parti uppskjutet).
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
mar 03

Tyvärr missade Schacksnack att det var dubbelrond i går i damturneringen i Rijeka. Detta tog WIM Inna Agrest inte någon hänsyn till utan hon vann sina två partier! Detta gör att hon vunnit fem partier i rad och leder turneringen på samma antal poäng. Då skall man hålla i minnet att IM Irina Vasilevich har möjlighet att komma upp jämsides om hon vinner det uppskjutna partiet mot Lora Kukic.

Turneringen kan följas i direktsändning dagligen klockan 15.00 utom sista ronden den 5:e som börjar fem timmar tidigare. I dag möter Inna WGM Iulia-Ionela Ionica (2248) från Rumänien, som vit.

live

Tabell och partier.
Rond 1-6. (Lora Kukic har 2 partier uppskjutna).
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
mar 02

Det går som på räls för WIM Inna Agrest, Sollentuna SK, i damturneringen i Rijeka. I går, i rond fyra, blev det ytterligare en vinst efter de två tidigare, denna gång mot mot Lora Kukic från Kroatien. Spela gärna genom partiet och njut av den fina avslutningen!

Agrests poängskörd räcker till delad ledning i turneringen tillsammans med tre andra. I dag möter Inna, som vit, den titellöse Spela Kolaric (2049) från Slovenien och WFM Ana Berke, CRO (2163).

Turneringen kan följas i direktsändning dagligen klockan 15.00 utom sista ronden den 5:e som börjar fem timmar tidigare.

live

Tabell och partier.
Rond 1-4.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
mar 01

I den schackspelande familjen Agrest är dottern Inna på utflykt till Rijeka och deltager i en damturnering. Hon förlorade i första ronden men sedan har det gått bra inte minst i går då hon vann mot turneringens högst rankade – IM Irina Vasilevich från Ryssland. Två vinster i rad gör att hon tagit sig upp på en delad andra plats. I dag spelas fjärde ronden och då har Inna svart mot Lora Kukic från Kroatien.

Turneringen kan följas i direktsändning dagligen klockan 15.00 utom sista ronden den 5:e som börjar fem timmar tidigare.

live

Tabell och partier.
Rond 1-3.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.