Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

maj 10

Det blev som Schacksnack misstänkte i gårdagens inlägg, att det stora pengapriset – ”$64K Fischer Prize” – som skulle tillfalla den spelare som upprepade Bobby Fischers 11-0 prestation från ett tidigare mästerskap redan efter rond två kan stoppas tillbaka i kassaskåpet, för samtliga deltagare har tappat poäng.

USA-mästerskapet är det verkligen jämnt efter två ronder med sex spelare på 1½ poäng. Det innebär att storfavoriterna GM Hikaru Nakamura och GM Gata Kamsky tappade poäng i går. De spelade remi mot GM Alejandro Ramirez respektive GM Ray Robson.

Hade det funnits ett pris för turneringens fadäs hade nog GM Alexandr Stripunsky redan i dag kunnat kvittera ut det efter förlusten i första ronden mot GM Alexander Onischuk. Den blir svårslagen!

Det blir naturligtvis direktsändning från turneringen och den startar klockan 20.00.

live live
Hemsida Bomben

 

Tabell och partier rond 2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 09

USA-mästerskapet startade i går i Saint Louis med 12 deltagare. De mest namnkunniga är superstormästarna Hikaru Nakamura och Gata Kamsky. Inga större sensationer kunde bokföras i första ronden något som nuddade detta kanske var att den unge GM Ray Robson förlorade mot GM Alexandr Lenderman. Det stora priset ”$64K Fischer Prize” som nämns i citatet misstänker Schacksnack att sponsoren kan stoppa tillbaka i kassaskåpet till nästa år och många år därefter.

The 2012 U.S. Championship will feature an elite field of just 12 players and a guaranteed prize fund of at least $160,000. In addition, the CCSCSL will sponsor the “$64K Fischer Prize,” to be awarded to anyone that scores a perfect 11-0 in the U.S. Championship, in honor of Bobby Fischer’s result at the 1963-64 U.S.Championship.

Det blir naturligtvis direktsändning från turneringen och den startar klockan 20.00.

live live
Hemsida Bomben

 

Tabell och partier rond 1.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
apr 22

I Amerikanska mästerskapet är spelarna som skall deltaga i semifinalerna klara. Det blev stormästarna Gata Kamsky och Yuri Shulman från grupp A. Från grupp B kvalificerade sig GM Robert Hess och GM Alexander Onishuk. Hur de kommer att mötas har inte Schacksnack kunnat lista ut.  Semifinalerna spelas lördag/söndag med start klockan 21.00. Finalen och spel om tredje pris avgörs på tisdag. Någon av kandidaterna till mästerskapet kommer att kunna stoppa en check på US$ 40 000, som utgör första priset, i fickan. Den totala prissumman är US$ 170 000.

Den unge GM Ray Robson (2522) var nämnd som en av slutspelskandidaterna, men han spolierade sin möjlighet när han förlorade mot turneringens lägst rankade FM Daniel Naroditsky i rond fem.

Semifinalerna och finalen spelas enligt följande:

Semifinals and finals tiebreaks will consist of a two-game rapid match (G/25+5 second increment). If the contest is still undecided, the match will go to a rapid Armageddon bidding game with a base time of 45 minutes for each Player. Black will have draw odds. Each Player shall bid an amount of time (minutes and seconds, a number equal to or less than 45:00) they are willing to play with in order to choose their color. The Player who bids the lowest amount of time chooses his color and begins with that amount of time; the other Player receives 45:00. If both Players bid exactly the same amount of time, the Chief Arbiter will flip a coin to determine who shall choose their color.

Tabell och partier grupp A.
Klicka på resultatet för partiet.

Håll markören stilla över resultatet för information.


Grupp B.apr 20

I Amerikanska mästerskapet är det spännande. Det återstår endast två ronder innan de fyra semifinalisterna kan namnges. Det skulle inte överraska nämnvärt om inte den ene av dessa blir den ende spelaren i mästerskapet som har över 2700 i rating – GM Gata Kamsky. Men vem blir de andra? I grupp A finns spelarna på bilden och ingen av dem är ännu ute ur bilden, även om GM RayRobson försämrade sina chanser avsevärt efter gårdagens förlust mot IM Daniel Narodisky, men då krävs det vinst i dag mot de två i toppen på tabellen –  GM Yuri Shulman och Kamsky. Klockan 21.00 startar dramatiken!

Tabell och partier grupp A.
Klicka på resultatet för partiet.

Håll markören stilla över resultatet för information.


Grupp B.apr 19

I Amerikanska mästerskapet återstår det tre ronder innan semifinalerna skall börja spelas. GM Gata Kamsky är säkert ute efter att försvara titeln och han ligger ännu bra till för att åtminstone avancera till semifinalen från sin grupp. Han är i tvådelad ledning med tre poäng men den unge GM Ray Robson skuggar endast en halva efter. I grupp B kan den fyrfaldige mästare GM Yasser Seriawan skrinlägga tankarna på ett avancemang till semifinalen. Han har endast mäktat med tre remier på pluskontot hittills. Leder gruppen gör GM Robert Hess.

Tabell och partier grupp A.
Klicka på resultatet för partiet.

Håll markören stilla över resultatet för information.


Grupp B.nov 02

SPICE Cup 2010

Susan Polgars dubbelrondiga SPICE Cup 2010 som pågår till den 7 november har kommit halvvägs. Inga större sensationer har kunnat noteras. Tysken GM Georg Meier leder med en poäng före turneringens högst rankade GM Zoltan Almasi från Ungern. Den unge IM Ray Robson har ännu inte nått upp till förväntningarna utan han delar sista platsen med landsmannen GM Eugene Perelshteyn.

Den officiella poängberäkningen är 3 för vinst och 1 för remi. Men Schacksnack har hittills endast presenterat den ”gamla” vanliga tabellen. I dag bifogas även 3-poängs tabellen. Av denna framgår att Almasi ”rasat” till fjärde plats en poäng efter Onischuk och So. Tabellen åskådliggör på ett bra sätt att vinster premieras på ett helt annat sätt än i 1-poängs tabellen. Är det inte detta som eftersträvas? Med anledning av denna fråga presenteras en ny ”Veckans fråga” i högerspalten.  

1. GM Georg Meier Tyskland 11.0
2. GM Alexander Onischuk USA 8.0
3. GM Wesley So Filipinerna 8.0
4. GM Zoltan Almasi Ungern 7.0
5. IM Ray Robson USA 2.0
6. GM Eugene Perelsteyn USA 2.0

Tabell och partier.
Rond I-V.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.nov 01

SPICE Cup 2010

Susan Polgars SPICE Cup 2010 som pågår till den 7 november har kommit fyra ronder på väg. En av deltagarna är den unge IM Ray Robson som det skrevs mycket om för ungefär ett år sedan. Efter det har det inte gått att finna mycket text om honom. Nu är han med igen. Ännu så länge har framgångarna uteblivit men det finns fortfarande tid att komma tillbaka eftersom turneringen i Texas är dubbelrondig.

Poängberäkningen är 3 för vinst och 1 för remi. Men Schacksnack presenterar endast den ”gamla” vanliga tabellen. I denna framgår det också vem deltagarna är och samtliga partier finns för genomspelning. 

Tabell och partier.
Rond I-IV.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.maj 19

usa 2010

USA-mästerskapet spelades i går femte ronden och regerande mästaren GM Hikaru Nakamura tappade en halv poäng mot GM Gata Kamsky och GM Alexander Onischuk genom att han endast mäktade med remi mot GM Yuri Shulman. Damen i församlingen IM Irina Krush vann däremot mot nästan 2600-spelaren GM Robert Hess. Däremot går det fortfarande tungt för affischnamnet den unge GM Ray Robson som fick nöja sig med remi mot IM Samuel Shankland.

Direktsändningen startar klockan 21.00 och i dag möts bland annat Onischuk-Kamsky, Nakamura-GM Jesse Kraai och GM Larry Christiansen-Krush.

live 

Tabell och partier rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
maj 18

usa 2010

Det är jämnt i toppen på USA-mästerskapet som spelas i Saint Louis i Missouri fram till den 25:e maj. Sju spelare på tre poäng efter fyra ronder och bland dessa finns samtliga förhandsfavoriter med och för att nämna ett par – regerande mästaren GM Hikaru Nakamura och den välkände GM Gata Kamsky. En intressant start gör den unge GM Ray Robson, men starten blev miserabel då han först förlorade mot Kamsky och sedan mot GM Alex Yermolinsky. Därefter har det blivit 1½ poäng. I går blev det remi mot damen bland deltagarna IM Irina Krush. Det höll på att bli ytterligare en förlust för Roy för Irina hade T+L mot ensamt T men det klarade hon inte av att föra till vinst.

Direktsändningen startar klockan 21.00.

 live 

Tabell och partier rond 1-4.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
jan 30

GM Magnus Carlsen Nanjing 2009
GM Magnus Carlsen på väg mot segeren i Corus. Foto Olle Persson

I GM-A i CORUS Chess 2010 är GM Magnus Carlsen i ensam ledning en halv poäng före GM Vladimir Kramnik och GM Alexei Shirov inför sista ronden som startar klockan 12.30 i morgon. Vilket halvår Magnus har haft hittills. Seger i Nanjing i Kina med 2½ poäng före GM Veselin Topalov och London Chess Classic och andraplatsen i Tal Memorial. Man skall aldrig skriva aldrig i sådana här sammanhang men att Carlsen skall missa segerchecken är inte troligt. Att han skall tappa poäng mot GM Fabiano Caruana som vit verkar inte troligt. Världsmästaren GM Vis. Anand besegrade GM Vladimir Kramnik och har så sakta smugit sig upp på en fjärdeplats. Dessutom är han den ende obesegrade.

IM Nils Grandelius, Lunds ASK, spelade remi mot GM Ray Robson i GM-C. Nils har inför sista ronden 50% och en prestationsrating på 2446.


GM-A, GM-B och GM-C.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
Tidigare artiklar