• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

okt 31

Arrangören fick sin drömfinal Corsican Circuit. Två spelare – Världsmästaren GM Vis. Anand, IND (2817) och dubble Juniorvärldsmästaren GM Shakhriyar Mamedyarov, AZE (2746) – var speciellt inbjudna till den avslutande snabbschackturneringen, som från början hade 16 deltagare och där  de 14 bästa från huvudturneringen också var med. Världsstjärnorna kvalificerade sig till finalen, som spelas i dag. I semifinalerna besegrade Anand landsmannen GM Krishnan Sasikiran med 3-1 medan Mamedyarov hade det lättare mot bulgaren GM Ivan Cheparinov som förpassades till spel om tredje pris mot Sasikiran med siffrorna 2-0.

I går spelades en nio ronders blixtturnering med 172 deltagare. Segrade gjorde GM Rauf Mamedov, AZE (2660) på 8.0 poäng.

Det är direktsändning och den börjar i dag klockan 14.00 och 17.00. Länkar till hemsidan och Chessbomben.

live
live

Partierna från kvarts- och semi-finalerna.okt 29

I Korsika pågår sedan några dagar Corsican Circuit. Det började med att 171 spelare spelade nio ronder långpartier och denna turnering vann GM Krishnan Sasikiran (2689) från Indien på 7½ poäng.

Därefter bildades en grupp med de inbjudna världsstjärnorna Världsmästaren GM Vis. Anand, IND (2817), GM Shakhriyar Mamedyarov, AZE (2746) och de 14 bästa från huvudturneringen för att spela snabbschack (15+3). I går avgjordes åttondedelsfinalen och på måndag spelas finalen och då önskar säkert arrangören att den skall spelas mellan de speciellt inbjudna Anand och Mamedyarov och ännu så länge är det fortfarande möjligt eftersom bägge gick vidare till kvarten efter gårdagens spel.

Två som däremot inte gick vidare var storspelarna GM Laurent Fressinet (2696) som förlorade mot IM Gabriel Battaglini (2452) och GM Rauf Mamedov (2660) som gick samma öde till mötes mot IM Tal Baron (2505).

Det är direktsändning och den börjar i dag klockan 14.00 och 16.00. Länkar till hemsidan och Chessbomben.

live
live

Partierna från åttondedelsfinalen.jul 19

I tredje ronden i 2011 World Team Chess Championship var det seriefinal mellan förhandsfavoriterna Armenien och Ryssland och den slutade oavgjort. Vid toppbordet vann GM Levon Aronian över GM Sergey Karjakin. Bord 3-4 slutade remi och så utjämnade Peter Svidler matchen genom att vinna mot GM Gabriel Saragissian vid sista bordet. En överraskning var Ungerns vinst mot Azerbaijan. I den matchen var det GM Judit Polgar som blev hjältinnan genom att besegra GM Rauf Mamedov. Samtliga partier från rond tre finns för genomspelning längre ner i inlägget.

Armenien 2-2 Ryssland
Egypten ½-3½ USA
Kina 1½-2½ Israel
Indien 1½-2½ Ukraina
Ungen 2½-1½ Azerbaijan

 

Ställningen efter tre ronder: Ryssland 5 poäng. Armenien, Ukraina och Israel 4 poäng. Azerbaijan, USA, Kina och Ungern 3 poäng. Indien 1 poäng. Egypten 0 poäng.
Tidigare inlägg med partier: rond 1, rond 2

 

Individuell tabell med partier från rond III.
Håll markören stilla över resultatet för information.

Klicka på resultatet för partiet.mar 29

Nu börjar storheterna i de 12 Individuella EM, som spelas i Aix-Les Bains i Frankrike, att samlas i toppen på ”prislistan”. Den är i och för sig intressant för titelns skull men de flesta sneglar nog i stället på hur de är placerade på den stora listan och möjligheten att komma bland de 23 som blir kvalificerade för att deltaga i FIDE World Cup, som spelas till hösten och är nästa steg i VM-cykeln. En som ännu inte är bland de 23 är flerfaldige ryske mästaren GM Peter Svidler. Schacksnack skulle bli mycket överraskad om han inte lyckas skaffa sig en biljett till Khanty Mansiysk i Ryssland (26/8-21/9) i slutet på augusti. Det skall bli intressant att följa norrmannen GM Jon Ludvig Hammer som inför de avslutande fyra ronderna ligger på en 18:e plats (delad andra plats) med 5½ poäng. I morgon möter han GM Rauf Mamedov, AZE (2667).

GM Nils Grandelius vann (partiet publiceras senare under dagen) i går mot FM Robin-Alexandru Dragomirescu (2385) från Rumänien och klättrade därmed en del placeringar till en delad 108-177 plats. I dag är det spelledigt i Frankrike och när spelet återupptas i morgon möter Nils som svart IM Sven Telljohann (2415) från Tyskland.

Bifogar en liten tabell över ”prispallen” och Nils placering. Fullständiga listor finns på Chess-Results.

1 GM Vladimir Potkin 2653 6.0
2 GM Francisco Vallejo Pons 2707 5.5
3 GM Liviu-Dieter Nisipeanu 2673 5.5
138 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2547 4.0
Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.
Nils partier från rond 1-4 och 6-7.feb 16

Aeroflot Open rond 8 fick GM Lie Quang Liem känna på hur det är att förlora. GM Ivan Cheparinov från Bulgarien satsade stenhårt som svart och lyckdes med det ingen klarat av på 16 ronder, nio i fjol, i Moskva. Nu delar de två ledningen inför sista ronden på sex poäng. I denna möter Liem, som vit, GM Rauf Mamedov (2660) och hans baneman Cheparinov tar sig an 2700-spelaren GM Nikita Vitiugov.

Om två spelare kommer på samma poäng i A och B-gruppen gäller:

Tiebreak systems:
For tournament A and B:
1. The number of games played with Black. Byes and forfeited games will be considered as games played with White.
2. The average of the opponents’ ratings minus the highest and the lowest rating.

Utöver prispengarna erhåller segraren:

The winner of the A tournament will be entitled to participate in the round-robin Super Tournament in Dortmund in the second half of July 2011.

GM Jon Ludvig Hammer vann i går sitt första parti på 15 ronder (8 i Tata Steel Chess Tournament (GM-B) och 7 i Moskva). Den som fick släppa ifrån sig helpoängen var WGM Natalija Pogonina från Ryssland. I dag möter Jon GM Andrey Zhigalko (2566) från Vitryssland. Läs vad Nordens schacktidning ”Nettavisen” sriver om Hammer.

Direktsändningen från sista ronden startar klockan 13.00. Avslutningscermonien sker dagen efter. Betänketiden är: 100 minuter för 40 drag + 50 minuter för nästa 20 drag + 15 minuter för resten av partiet + 30 sekunder i tillägg från drag 1.

live
Chessbomb

Tidigare inlägg: rond 1, rond 2, rond 3, rond 4, rond 5, rond 6, rond 7.

Tabell och partier.
Rond 1-8.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
apr 29

Baku 2010

I dag startade ”The President’s Cup i Baku och pågår till den 3:e maj med några av världens starkaste spelar bland deltagarna. Hälften av spelarna – Shahriyar Mamedyarov, Teimour Radjabov, Rauf  Mamedov, Gadir Guseinov –  spelar för hemmanationen Azerbaijan och den andra hälften är från utlandet – Vladimir Kramnik (RUS), Gata Kamsky (USA), Judit Polgar (HUN) och Emil Sutovsky (ISR). Betänketiden är 25 minuter per spelare.  Den 2 maj spelas en blixturnering med 14 deltagare.

Det är naturligtvis direlktsändning från Baku (andra ronden pågår). När partierna är färdiga senare i kväll kommer de i detta inlägg. Håll utkik.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.