• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

feb 24

Senaste segraren i Aeroflot Open – GM Mateusz Bartel – är på g för att lägga ännu en titel till sitt cv. Han delar ledningen med GM Kamil Miton och GM Bartolomew Macieja på 4½ poäng när det återstår tre ronder att spela i Polska mästerskapet 2012. Men bara en halva efter finns bland annat turneringens högst rankade – Radoslaw Wojtaszek (2706) – så ännu är ingenting avgjort.

Bifogar länkar till direktsändningarna från herrarna och damernas turneringar. Sändningarna från rond sju startar klockan 15.00.

live live live
Direkt – partier och webcam

Så här gick det 2011 och 2010 (tabeller och partier).
Tabell och partier rond 1-6.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.jun 27

I Ungern har för nionde gången minnesturneringen Gyorgy Marx Memorial spelats. Den polske stormästaren GM Radoslaw Wojtaszek (2721) ledde kategori 17 turneringen från start till mål. Att han skulle triumfera blev definitivt klart i näst sista ronden efter det att han besegrat GM Viktor Bologan. Han resultat efter förra elolistan från FIDE – den 1 maj – hade gjort att han hade kommit under 2700-gränsen men segern i Ungern gör att han åter har klättrat upp på rätt sida, åtminstone i flytande rating enligt Live Chess Ratings. Men om hans resultat kommer med när nästa lista presenteras från FIDE om några dagar, den 1 juli, är tveksamt.

Tabell och partier från rond I-X.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 26

I Ungern spelas, för nionde gången minnesturneringen Gyorgy Marx Memorial. Konceptet är det alltmer populära med sex spelare, som möts två gånger. Polacken GM Radoslaw Wojtaszek (2721) leder fortfarande när det återstår två ronder att spela. Men det är inte klart eftersom han bland annat har kvar att möta GM Ilia Smirin (2661) från Israel som endast är en poäng efter. Schacksnack redovisar ställning och partier efter de första åtta ronderna.

Tabell och partier från rond I-VIII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 23


GM Marx György. Fotograf okänd.

I Ungern spelas, för nionde gången minnesturneringen Gyorgy Marx Memorial. Konceptet är det alltmer populära med sex spelare, som möts två gånger. Det hela började den 16:e och pågår till den 27:e. Deltagarna, i denna kategori 17 turnering, går i de flesta fall att finna bland Europas starkaste spelare med polacken GM Radoslaw Wojtaszek (2721) som den klarast lysande stjärnan. Han har också startat imponerande, efter fem ronder har han endast lämnat ifrån sig en halv poäng. Schacksnack redovisar ställning och partier efter de första fem ronderna.

Tabell och partier från rond I-V.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 20

Förra gången Schacksnack skrev om 3rd Internationl Grandmasters´Tournament, som spelas i Polen, ledde den kommande Sigeman deltagaren GM Alexei Shirov med en hel poäng. Den gången rekommenderades genomspelning av dusten i rond fyra, som uppstod efter det att Shirov öppnat med Kungsgambit. I går spelade han remi mot GM Bartosz Socko vilket innebar att GM Sergei Zhigalko efter vinst mot GM Radoslaw Wojtaszek kunde minska avståndet till en halva. Zhigalko och Shirov har redan mötts, det skedde i rond tre och partiet vanns av Alexei.

Lublin 2010 och Lublin 2009 med tabeller och partier för genomspelning.

Tabell och partier från rond I-V.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
feb 21

I Polska mästerskapet, med 22 deltagare, fick storfavoriten och 2700-spelaren GM Radoslaw Wojtaszek ge sig för GM Mateusz Bartel. Den senare blev ensam i topp på prislistan med sju poäng av nio möjliga vilket gav honom en prestationsrating på 2806! 

Prislista och partier.
Rond 1-9.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 02

Schacksnack har väntat och väntat på att arrangören skulle publicera partierna från sista ronden i GM-turneringen i Pamplona i Spanien. Men icke sa Nicke… Sista ronden spelades i går och storfavoriten GM Alexander Morozevich kunde bokföra sin tredje förlust i sin comeback efter ett uppehåll på mer än ett halvår. Den som stod för detta var den franske stormästaren Laurent Fressinet. Detta innebar att Alexander kom på åttonde plats i prislistan vilket säkert var mycket sämre än vad han tänkt sig.

Prispallen:
1. GM Radoslaw Wojtaszek (2663) från Polen, 6.5 poäng.
2. GM Laurent Fressinet (2697) från Frankrike, 6.5 poäng.
3. GM Sergey Fedorchuk (2665) från Ukraina, 5.5 poäng.

 

Tabell och partier till och med näst sista ronden.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jan 17

Polen statsvapen

Med 17 stormästare och 6 IM bland de 28 deltagarna var Polska mästerskapet 2010 en stark turnering. GM Radoslaw Wojtaszek enda förlust i turneringen mot GM Bartosz Socko gjorde att GM Mateusz Bartel kunde pressa sig förbi på upploppet och bli mästare med en halv poängs marginal. Efter dessa följde en grupp på sex spelare med 5½ poäng och högst upp av dessa placerade sig GM Marcin Dziuba.

Klicka på resultatet för partiet
Håll markören stilla över resultatet för information
jan 15

Polen statsvapen

Med 17 stormästare och 6 IM bland de 28 deltagarna är Polska mästerskapet 2010 en stark turnering. Schacksnack ställde i utsikt att det då och då skulle komma nyheter från vårt grannland på andra sidan Östersjön. Mästerskapet spelas i nio ronder och i går hade  2/3 avverkats. GM Radoslaw Wojtaszek, som var en av toppspelarna i Rilton Cup för en tid sedan, har tagit ledningen med en halv poäng före GM Mateusz Bartel och en grupp GM på 4.0 poäng. Det kommer säkert bli omkastningar i tabellen inför avslutningen.

Spelschema i rond 7 för de bästa: GM Radoslaw Wojtasek (2639)-GM Tomasz Markowski (2629), GM Bartiomiej Macieja (2624)-GM Mateusz Bartel (2614) och GM Marcin Dziuba (2587)-GM Robert Kempinski (2617).

Klicka på resultatet för partiet
Håll markören stilla över resultatet för information
jan 12

Polen statsvapen

För några dagar sedan tog han en topplacering i Rilton Cup – GM Radoslaw Wojtaszek. Nu deltager han i Polens individuella mästerskap, som började den 9:e och avlutas den 17:e, och har tillsammans med GM Bartlomiej Macieja full pott efter tre ronder vilket innebär att de två möts i dag. Schacksnack kommer då och då titta till mästerskapet och informera om hur det går.

Klicka på resultatet för partiet
Håll markören stilla över resultatet för information