• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

okt 13

Det blev två i topp på prislistan – GM Sergei Karjakin från Ryssland och GM Etienne Bacrot Frankrike – för Poikovsky (12th Karpov International] som spelas för att hedra tidigare Världsmästaren GM Anatoly Karpov. Nu återstår att se om arrangören har något om särspel om första platsen i turneringsreglerna. Ännu har inget skett på den fronten. Om det inte blir särspel har Bacrot vunnit turneringen på bättre särskiljning. På tredje plats kom den unge italienaren GM Fabiano Caruana som spelade remi mot amerikanaren GM Alexander Onischuk i sista ronden. Det har varit flera bra partier som gått till avslut, som schacksnack informerat om i tidigare inlägg, men det dominerande resultatet har varit remi. Inte mindre än 34 av de 45 partierna slutade med delad pott.

Schacksnack hade tidigare år inlägg med tabeller och partier från turneringarna: 2008, 2009 och 2010.

Prislista och partier rond 1-9.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 12

Årets Poikovsky, som också heter 12th Karpov International, är framme vid sista ronden. Inför denna är ordningen återställd i och med turneringens högst rankade spelare GM Sergei Karjakin, som till mångas överraskning avböjde erbjudandet att deltaga i årets upplaga av Grand Masters finalen i Sao Paulo/Bilbao, tagit ledningen efter att i åttonde ronden vunnit mot Zahar Efimenko i ett ”lustigt” parti. Övriga partier slutade med remi.

Schacksnack hade tidigare år inlägg med tabeller och partier från turneringarna: 2008, 2009 och 2010.

Sista ronden startar klockan 11.00 den 13:e.
live

Tabell och partier rond 1-8.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 11

En tanke som slog Schacksnack vid författandet av detta inlägg om Poikovsky var att detta är tredje turneringen som pågår för fullt i Ryssland. Nog hade det varit rätt tunt på turneringsfronten om inte det stora landet i öster ställt upp… En och annan öppen turnering, utöver Bilbao och Wijk aan Zee, hade väl sett dagens ljus då och då.

Schacksnack hade tidigare år inlägg med tabeller och partier från turneringarna: 2008, 2009 och 2010.

Tabell och partier rond 1-6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 08

I morgon har den 12:e upplagan av Poikovsky spelledigt. Vid genomgång av ronderna visar det sig att 20 partier av 25 har slutat med remi så spelarna behöver nog vila och komma tillbaka på måndag med nya krafter och idéer. I dag var det underbarnet från Italien GM Fabiano Caruana, som i det enda partiet som gick till avslut, besegrades av faransmannen GM Etienne Bacrot.

Schacksnack hade tidigare år inlägg med tabeller och partier från turneringarna: 2008, 2009 och 2010.

Tabell och partier rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 07

I rond 2 slutade samtliga partier i den 12:e upplagan av Poikovsky remi. I dag två ronder senare blev det samma resultat. Schacksnack hade tidigare år inlägg med tabeller och partier från turneringarna: 2008, 2009 och 2010.

Tabell och partier rond 1-4.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 06

I dag, i rond 3, var spelarna mer på hugget än i går i den 12:e upplagan av Poikovsky för då slutade samtliga partier med delad pott. GM Sergey Karjakin vann enkelt i ett Caro-Kann, som det verkade från Schacksnacks horisont, mot GM Viktor Laznicka. Det andra partiet som gick till avslut spelades mellan GM Zahar Efimenko och GM Alexander Motyley och det blev en holmgång som utmynnade i att Zahar till slut stod som segrare.

I morgon hoppas Schacksnack att den uppskattade tabellen med partierna åter skall vara på plats. I dag blir det därför en manuellt konstruerad tabell och samtliga partier (rond 1-3) för genomspelning.

1 GM Sergey Karjakin 2.0
2 GM Fabiano Caruana 2.0
3 GM Zahar Efimenko 2.0
4 GM Alexander Onischuk 1.5
5 GM Sergei Rublevsky 1.5
6 GM Viktor Laznicka 1.5
7 GM Etienne Bacrot 1.5
8 GM Lazaro Bruzon 1.0
9 GM Dmitry Jakovenko 1.0
10 GM Alexander Motylev 1.0

 

Schacksnack hade inlägg med tabeller och partier från turneringarna: 2008, 2009 och 2010.

Tyvärr har Schacksnack tekniska problem med att publicera den omtyckta schacksnacktabellen med partier.
Men den återkommer!
Partier rond 1-3.
okt 05

Två ronder är avverkade i den 12:e upplagan av Poikovsky. I dag var spelarna på gott humör för samtliga rökte fredspipa så tabellmässigt har det inte blivit några störra förändringar. I morgon hoppas Schacksnack att den uppskattade tabellen med partierna åter skall vara på plats. I dag blir det därför endast publicering av partierna.

Det blir direktsändning och den startar klockan 13.00 på hemsidan och Chessbomben.

live
live

Schacksnack hade inlägg med tabeller och partier från turneringarna: 2008, 2009 och 2010.

Tyvärr har Schacksnack tekniska problem med att publicera den omtyckta schacksnacktabellen med partier.
Men den återkommer!
Partier rond 1-2.
okt 03

I dag invigs den 12:e upplagan av Poikovsky som arrangeras för att hedra den tidigare Världsmästaren GM Anatoly Karpov. Poikovsky, där turneringen spelas, är en liten plats i Nefteyugansk regionen. Det är ungefär 150 kilometer öster om den mer kända schackmetropolen – Khanty-Mansiysk – som för ett par veckor sedan stod som värd för World Cup.

 

Det är ett intressant startfält (ratingsnitt 2703) som arrangören samlat och som toppas av GM Sergey Karjakin från Ryssland. Spelet börjar i morgon och avslutas den 13:e.  Naturligtvis kommer Schacksnack att följa turneringen och lägga upp en länk till den förmodade direktsändningen i morgon i god tid före det att första draget görs.

Schacksnack hade inlägg med tabeller och partier från turneringarna: 20082009 och 2010.

1 GM Sergey Karjakin 2772
2 GM Dmitry Jakovenko 2716
3 GM Fabiano Caruana 2712
4 GM Etienne Bacrot 2705
5 GM Zahar Efimenko 2703
6 GM Viktor Laznicka 2701
7 GM Alexander Motylev 2690
8 GM Lazaro Bruzon 2682
9 GM Sergei Rublevsky 2681
10 GM Alexander Onischuk 2669