• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

apr 06

påskturneringen 2010

Den högst rankade i Påskturneringen i Norrköping – GM Emanuel Berg, Burgsviks SK – fick efter de åtta ronderna stiga högst upp på prispallen. Han släppte endast ifrån sig en halv poäng och det skedde i sista ronden mot silvermedaljören IM Bengt Lindberg, Solna SS. Emanuels nästa uppgift är som Schacksnack tidigare informerat om en stormästareturnering i Norge mellan den 12-18 april (se korta nyheter ”Emanuel Berg”).

Prispallen
1 GM Emanuel Berg, Burgsviks SK Sverige 2594
2 IM Bengt Lindberg, Solna SS Sverige 2394 7.0
3 GM Yrjö Rantanen Finland 2364 7.0

 

Bifogar 124 partier för genomspelning. Till och med (3.8), parti 24, Anders Eriksson-Tobias Gutzmann är det snabbschack. Därefter följer långpartierna.

apr 05

påskturneringen 2010

Då var spelarna framme vid sista ronden (8), som börjar klockan 09.00, i Påskturneringen i Norrköping. GM Emanuel Berg, Burgsviks SK, leder och han har gjort det genom att vinna samtliga partier. IM Bengt Lindberg, Solna SS, är endast en halv poäng efter och den halvan tappade han i fjärde ronden mot Christopher Krantz . 

 Tabellen visar hur spelschemat för de i toppen är komponerat för sista ronden. Skriver in resultaten efterhand.

1 IM Bengt Lindberg, Sverige  2394 ½-½ GM Emanuel Berg, 7.0  Sverige  2594
2 GM Yrjö Rantanen, 6.0 Finland  2364 1-0 Johan Henriksson, 6.0 Sverige  2232
3 GM Ralf Åkesson, Sverige  2448 ½-½ WGM Niina Koskela, Finland  2171
4 GM Jouni Yrjöla, Finland  2363 1-0 David Nygren, Sverige  2137
5 Tobias Bende, Sverige  2145 1-0 Henri Pohjala, 5½ Finland  2200
6 Jonathan Westerberg, 5.0 Sverige  2141 ½-½ GM Normunds Miezis, 5.0 Lettland  2525
7 Christopher Krantz, 5.0 Sverige  2150 0-1 GM Stellan Brynell, 5.0 Sverige  2479
8 Love Janse, 5.0 Sverige  2130 0-1 IM Victor Nithander, 5.0 Sverige 2417

 

 Arrangören kommer att visa åtta partier, de i ovanstående tabell, i direktsändning. För de som tänker följa upplösningen i direktsändning tänk på att ronden startar klockan 09.00. .

live

 Snabbschacket.
24 partier från rond 1-3.


Långpartier.
32 partier från rond 4-7.


 

Bifogar några fotografier från Norrköping och samtliga är tagna av Frans Dahlstedt

 Påskturneringen 2010
Till Höger GM Emanuel Berg
norr2 2010
GM Stellan Brynell och Philip Lindgren från Limhamns SK
Påskturneringen 2010
GM Stellan Brynell och IM Bengt Lindberg
Påskturneringen 2010
Stormästarna Ralf Åkesson och Emanuel Berg
Påskturneringen 2010

norr6 2010

norr7 2010apr 03

påskturneringen 2010

Då var förpostfäktningen över i Påskturneringen i Norrköping. Efter gårdagen tre snabbschackpartier är nästan samtliga förhandsfavoriter på plats i toppen på tabellen med maximal poängutdelning. Det är endast fjolårssegraren GM Ralf Åkesson som tappat en halva. Det skedde i rond två mot Joar Ölund, SK Rockaden Stockholm (2019). Partiet finns för genomspelning, tillsammans med flera andra, längst ner i inlägget.

I dag spelas två ronder långpartier med betänketiden två timmar för 40 drag + en halvtimme för resten. Tabellen visar hur spelschemat för de i toppen är komponerat för rond fyra.

1 Henrik Lindberg Sverige  2245 0-1 GM Emanuel Berg Sverige  2594
2 GM Normunds Miezis latb  2525 ½-½ Arto Satonen Finland  2208
3 Henri Pohjala Finland  2200 ½-½ GM Stellan Brynell Sverige  2479
4 WGM Niina Koskela Finland  2171 0-1 IM Victor Nithander Sverige  2417
5 IM Bengt Lindberg Sverige  2394 ½-½ Cristopher Krantz Sverige  2150
6 Tobias Gutzmann Tyskland  2106 0-1 GM Yrjö Rantanen Finland  2364
7 GM Jouni Yrjöla Finland  2363 1-0 Tobias Bende Sverige  2145
8 Jörgen Eriksson Sverige  2263 ½-½ Jonny Deltin Sverige  2142

 

Arrangören kommer att visa åtta partier, de i ovanstående tabell, i direktsändning och ronderna fyra och fem startar klockan 10.00 och 17.00. Schacksnack kommer att följa turneringen och publicera partier för genomspelning.

live

24 partier från snabbschacket rond 1-3.apr 02

påskturneringen 2010

I dag klockan 15.00 görs det första draget i Påskturneringen i Norrköping. Några timmar före start har 180 spelare anmält sitt deltagande. Det är en markant ökning från förra året då det kom 136. Den 5:e vet vi om GM Ralf Åkesson, Västerås SK (2448), har försvarat segern från 2009. I år är han rankad på fjärde plats efter GM Emanuel Berg, Burgsviks SK (2594), GM Normunds Miezis, LAT (2525) och GM Stellan Brynell, Limhamns SK (2479).

Arrangören kommer att visa åtta partier i direktsändning och snabbschacket startar i dag klockan 15.00, 17.00 och 19.00. I morgon börjar långpartierna och rond fyra spelas mellan klockan 10.00-15.00. Schacksnack kommer att följa turneringen och publicera partier för genomspelning.

live