Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

nov 25

IM Jens Kristiansen från Danmark kunde kröna sin långa schackkarriär med en Världsmästaretitel när ”FIDE World Senior Chess Championship” avslutades i Grekland i går. Han har varit en av Danmarks tongivande spelare med bland annat tre danska mästerskap och flera olympiska starter på meritlistan. FM Nils Åke Malmdin, som var den ende från Sverige, slutade på en 23:e plats med 6.5 poäng. Det har också spelats en damturnering och Världsmästare efter särskiljning blev WGM Galina Strutinskaya från Ryssland.

1 IM Jens Kristiansen 2429 9.0
2 GM Anatoly Vaisser 2540 8.5
3 GM Evgeny Sveshnikov 2507 8.5
23 FM Nils Åke Malmdin 2296 6.5

 

Samtliga partier av Nils och Jens Kristiansen, rond 1-11.

 

 nov 24

I FIDE World Senior Chess Championships 2012 spelas sista ronden i dag. Sannolikheten är stor att Danmark skall få ytterligare en Världsmästare i närschack (GM Curt Hansen Junior Världsmästare 1984) för om IM Jens Kristiansen spelar minst remi mot GM Miso Cebalo kommer han att kunna titulera sig Världsmästare och dessutom erhåller han GM-titeln för sin seger.

Hur prispallen är formerad och FM Nils Åke Malmdins placering inför sista ronden framgår av bifogad tabell.

1 IM Jens Kristiansen 2429 8.5
2 GM Evgeny Sveshnikov 2507 8.0
3 GM Anatoly Vaisser 2540 7.5
19 FM Nils Åke Malmdin 2296 6.5

 

Nils och Jens Kristiansens partier från rond 1-10.

Direktsändningen (till Dam-VM och GP-turneringen finns länkar under gårdagens datum) från Grekland startar en timme tidigare än vad som varit fallet tidigare ronder så klockan 14.00 är vad som gäller. Då kommer vi att kunna följa IM Jens Kristiansen och FM Nils Åke Malmdin i sändning mot GM Miso Cebalo respektive IM Amanmurad Kakageldyev. Spelschema och övrig statistik finns på Chess-Results.

live
Bomben


nov 22

Nils och Jens Kristiansens partier från rond 1-8.

I FIDE World Senior Chess Championships 2012 som spelas i Grekland ångar dansken IM Jens Kristiansen på i stor stil (det finns många danska läsarna på Schacksnack därför har webmaster lagt in även Jens partier för genomspelning, överst i inlägget). I går var det GM Vladimir Okhotnik från Frankrike som fick släppa hela poängen från sig i mötet mot Jens. FM Nils Åke Malmdin spelade remi mot irländaren Peter Morriss.

1 IM Jens Kristiansen 2429 7.0
2 GM Anatoly Vaisser 2540 6.5
3 GM Evgeny Sveshnikov 2507 6.5
31 FM Nils Åke Malmdin 2296 4.5

 

Direktsändningen startar klockan 15.00 och då kommer vi att kunna följa IM Jens Kristiansen, som svart, i ”finalpartiet” mot fransmannen GM Anatoly Vassier. FM Nils Åke Malmdin möter FM Giuseppe Valenti utanför sändningen. Spelschema och övrig statistik finns på Chess-Results.

live
Bomben


nov 21

Nils partier rond 1-7.

I FIDE World Senior Chess Championships 2012 som spelas i Grekland var det spelledigt i går och hur ställningen är i toppen och FM Nils Åke Malmdins placering framgår av minitabellen.

1 IM Jens Kristiansen 2429 6.0
2 GM Anatoly Vaisser 2540 5.5
3 GM Evgeny Sveshnikov 2507 5.5
32 FM Nils Åke Malmdin 2296 4.0

 

Direktsändningen startar klockan 15.00. Nils Åke kommer inte att figurera i denna men han möter irländaren Peter Morriss som svart. Däremot kommer de intresserade att kunna följa IM Jens Kristiansen mot GM Vladimir Okhotnik från Frankrike i danskens kamp för turneringssegern och GM-titeln vilken föräras segraren i turneringen. Spelschema och övrig statistik finns på Chess-Results.

live
Bomben


nov 20

Nils partier rond 1-7.

Schacksnack ligger efter en del med rapporteringen. Ungdoms-VM har ni säkert läst om på andra sajter så det får anstå.

I FIDE World Senior Chess Championships 2012 som spelas i Grekland har det avverkats sju ronder och den ende svenske deltagaren Nils Åke Malmdin ligger på 32:a plats med 4.0 poäng efter tre vinster och två remier. Bifogar en minitabell efter sju ronder och i denna går det att konstatera att det är danskt i toppen. Skulle han vara i topp även i prislistan kommer han att bland annat föräras GM titeln.

1 IM Jens Kristiansen 2429 6.0
2 GM Anatoly Vaisser 2540 5.5
3 GM Evgeny Sveshnikov 2507 5.5
32 FM Nils Åke Malmdin 2296 4.0

 

Direktsändningen startar klockan 15.00 I dag är det spelledigt i Grekland och när spelet återupptas i morgon klockan 15.00 möter IM Jens Kristiansen GM Vladimir Okhotnik från Frankrike och FM Nils Åke Malmdin tar sig an irländaren Peter Morriss som svart. Spelschema och övrig statistik finns på Chess-Results.

live
Bomben


nov 16

Nils partier.

I rond 3 i FIDE World Senior Chess Championships 2012 som spelas i Grekland vann Nils Åke Malmdin mot kanadensaren William Doubleday (2039). Detta innebär att Nils ligger på en 33:e plats med två poöng. Leder gör en kvartett på 3.0 poäng och högst upp av dessa tronar IM Craig Pritchett från Skottland. I dag har Nils Svart mot FM Stanislav Zhelesny (2127) från Ryssland.

Direktsändningen startar klockan 15.00. Spelschema och övrig statistik finns på Chess-Results.

live
Bomben

 aug 27


Gunnar Finnlaugsson (t.v.) i partiet mot Lylu Seppo rond 4 (½-½).
Foto Foto Bjørn Berg Johansen.

Då var Europamästerskapet för seniorer som spelats i Litauen över. FM Nils Åke Malmdin blev bäste svensk och han hade möjlighet att komma ännu högre i prislistan eftersom han i sista ronden mötte GM Viktor Kupreichik från Vittryssland, som tog silvermedaljen, och vinst i partiet hade gjort att Nils Åke kommit bland de allra bästa men tyvärr blev det förlust.

Ordföranden i Lunds ASK – Gunnar Finnlaugsson – som i turneringen representerade Island kom tillbaka till Lund med ett pris (partiet finns för genomspelning nederst i inlägget):

Hej Lasse !
Jag fick 100 EUR för mitt parti (Best Game) mot Janis Lelis i rond 6.
MVH Gunnar Finnlaugsson

Hur prispallen bemannades och svenskarnas plus Gunnars placeringar framgår av Schacksnacks minitabell. Fullständig statistik finns som vanligt utmärkt redovisad på Chess-Results.

1 GM Nikolai Pushkov 2390 7.0
2 GM Viktor Kupreichik 2434 7.0
3 GM Evgeny Mochalov 2394 7.0
14 FM Nils Åke Malmdin, Sundsvalls SS 2297 6.0
21 Magnus Wahlbom, Rödeby SK 2289 5.5
23 Gunnar Finnlaugsson, Lunds ASK 2062 5.5

 

Partierna från rond 8 och 9 finns ännu inte redovisade i pgn-format. Dyker de upp under dagen kommer ”partiavdelningen” att kompletteras med dessa.

Partier från rond 1-6.


Partier rond 7.aug 25

Rond sju i Europamästerskapet för seniorer som avverkades i går var ännu en bra dag för de tre nordborna som finns med i Schacksnacks minitabell, för de skrapade ihop 2.0 poäng utan att någon av dem kunde belastas med en nolla. Vem de mötte och hur de spelade framgår av partierna som finns längst ner i inlägget.

Ett par ronder har Schacksnack utlovat direktsändning med svenskar inblandade men det har inte blivit så. Skam den som ger sig! Försöker i dag igen! Enligt spelscemat skall FM Nils Åke Malmdin möta IM Kestutis Kaunas, LTU (2255), vid bord sex…

Hur svenskarna plus Gunnar Finnlaugsson spelat hittills framgår av partierna som finns för genomspelning sist i inlägget.

1 GM Nikolai Pushkov 2390 6.0
2 IM Valentin Bogdanov 2374 5.5
3 GM Yuri Balashov 2450 5.5
13 FM Nils Åke Malmdin, Sundsvalls SS 2297 5.0
24 Magnus Wahlbom, Rödeby SK 2289 4.5
32 Gunnar Finnlaugsson, Lunds ASK 2062 4.0

 

Turneringen går utmärkt att följa på Chess-Results och det är direktsändning av 10 partier dagligen klockan 09.00. Betänketiden är: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder per drag.

Partier från rond 1-6.


Partier rond 7.aug 24


Magnus Wahlbom – Bernt Nordby. Foto Bjørn Berg Johansen (1-0).

Rond sex i Europamästerskapet för seniorer som avverkades i går var en bra dag för de tre nordborna som finns med i Schacksnacks minitabell, för de skrapade ihop 2½ poäng. Vem de mötte och hur de spelade framgår av partierna som finns längst ner i inlägget. FM Nils Åke Malmdin skulle enligt spelschemat varit med i direktsändning från bord 10. Av någon anledning blev det inte så.

I dag är Nils Åke och Magnus Wahlbom kvalificerade att figurera i sändningen från Lettland vid bord 9 och 10. De möter FM Giuseppe Valenti, ITA (2180), respektive Olegs Batakovs, LAT (2115), och nog bör chansen för två poäng för svenskarna vara stor. Nu återstår endast att se vad arrangören beslutar om direktsändningen…

Hur svenskarna plus Gunnar Finnlaugsson spelat hittills framgår av partierna som finns för genomspelning sist i inlägget.

1 GM Nikolai Pushkov 2390 5.5
2 IM Valentin Bogdanov 2374 5.0
3 GM Viktor Kupreichik 2434 5.0
21 FM Nils Åke Malmdin, Sundsvalls SS 2297 4.0
22 Magnus Wahlbom, Rödeby SK 2289 4.0
37 Gunnar Finnlaugsson, Lunds ASK 2062 3.5

 

Turneringen går utmärkt att följa på Chess-Results och det är direktsändning av 10 partier dagligen klockan 09.00. Betänketiden är: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder per drag.

Partier från rond 1-6.aug 23

I Europamästerskapet för seniorer förlorade  Magnus Wahlbom som svart IM Evgeny Mochalov (2394) från Vitryssland i går i direktsändning. I dag går det att följa FM Nils Åke Malmdin som har vit mot GM Yair Kraidman (2253) från Israel.

Hur svenskarna plus Gunnar Finnlaugsson spelat hittills framgår av partierna som finns för genomspelning sist i inlägget.

1 GM Yuri Balashov 2450 4.5
2 GM Nikolai Pushkov 2390 4.5
3 FM Peter Hohler 2201 4.0
23 FM Nils Åke Malmdin, Sundsvalls SS 2297 3.5
30 Magnus Wahlbom, Rödeby SK 2289 3.0
44 Gunnar Finnlaugsson, Lunds ASK 2062 2.5

 

Turneringen går utmärkt att följa på Chess-Results och det är direktsändning av 10 partier dagligen klockan 09.00. Betänketiden är: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder per drag.

Partier från rond 1-5.

Tidigare artiklar