Presskonferens i Nanjing efter Anand-Carlsen i rond 2 (foto Olle Persson).
I Pearl Spring Chess Tournament spelas i morgon femte ronden. Därefter blir det en spelledig dag, den enda under turneringen.
GM Wang Yue |
|
2732 |
0-1 |
GM Etienne Bacrot |
|
2716 |
GM Vis. Anand |
|
2800 |
½-½ |
GM Vugar Gashimov |
|
2719 |
GM Magnus Carlsen |
|
2826 |
1-0 |
GM Veselin Topalov |
|
2803 |
Ronden startar klockan 08.30 (14.30 kinesisk tid). Direktsändning: 1. hemsidan och 2. chessbomben.
Tabell och partier.
Rond I-V.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
Olle Persson från Malmö, som följer turneringen i Nanjing från ringside, rapporterade dagligen till Schacksnack i fjol. Artiklarna, klädda med många fotografier, var mycket uppskattade, inte minst i Norge som publicerade ett sammandrag på tio sidor i sin schacktidskrift. Även i år kommer han att då och då att skriva för Schacksnack. För några dagar sedan kom det ett referat från en presskonferens och i dag kommer det en länge artikel. Håll till godo!
Så har då Nanjing-turneringen varit igång ett tag och det är dags för min andra rapport. Den första upplagan var den turnering i förrfjol som hade högst rankingsnitt. Mot min förmodan höll fjolårets tävling ännu högre klass. Så också i år, jag tror ett snitt på 2 766! De tre stora för tillfället, Anand, Carlsen och Topalov, jag kan förstå om Kramnik misstycker, är alla här. Lägg till Kinas hopp, Wang Yue, och två habila spelare till en bra bit över 2 700, Bacrot och Gashimov. Spänning och högklassig underhållning utlovas!
Några saker har förändrats sedan tidigare. Betänketiden har åter förlängts till 2 timmar/40 drag. Det är möjligt att Topalov föredrar den. Anand kan ju spela fort och Carlsen är all round. Vidare så är det i år bara en vilodag, i halvlek. Möjligtvis att de äldre spelarna, om uttrycket tillåts, missgynnas av detta. Till slut så är det mycket stränga remi-villkor som gäller. Det innebär att varje partis samtliga möjligheter skall uttömmas. Chiefarbiter måste godkänna ett remianbud. Det borde gynna Magnus som alltid är en fighter och vill vinna.
En sak jag var nyfiken på var vilka dresser de skulle ha. I förrfjol var det nästan en uniform för att ifjol bytas ut mot vackra, färggranna sidenjackor. Därför blev jag lite paff, nästan besviken, när jag fann att de hade sina vanliga kläder.
Först trodde jag att det skulle stå mellan de tre stora, med Anand som favorit och Magnus som underdog. Hans form har ju varit dunkel en tid fast det verkade bli bättre i andra halvlek i Spanien. Topalov har sin familj med sig i år men det verkar ännu ej hjälpa.
Igår, efter tredje ronden, verkade det som de två på presskonferensen, Anand och Carlsen, var på väg att koppla ett grepp. Anands parti mot Topalov hade en magnifik avslutning med många starka drag och där 27 — Df5 definitivt förhindrade vit att få någon tillflyktsort för sin kung. Bara några drag senare spelade så Anand Tg2 och partiet var över. Carlsen å sin sida hade övertygat ännu mer med att snabbt få öppningsfördel mot både Bacrot och Wang. Efter det var han effektiviteten själv och motståndarna kom aldrig in i matchen. I deras inbördes möte, som svart och med en halva upp, hade Magnus inga problem att utjämna. Det blev en lätt remi och det måste ses som ett bra resultat.
Snabbt över till dagens rond. Gashimov – Carlsen. De spelade spanskt och väldigt fort fram till 18 Tad1. Då tog sig Magnus en lutare. Hur skull han nu gå vidare? Till slut valde han Sh7 vilket medförde avbyte på e7. Efter 21 Sd4 hotade det nätta Sf5 +. Svart drog genast Dg5. Naturligtvis hade han sett sett f4 men då hänger det på g3. Möjligtvis att han missat den kommande dragföljden. I vilket fall som helst spelade han lugnt vidare, han visar ingenting vid brädet. Gashimov såg i alla fall nöjd ut och nog tyckte jag att svart fick problem. 27– Sf6 var nog ett nyttigt och fyndigt försvarsdrag. Sedan spelade båda spelarna mycket bra (i mitt tycke) men vit har den bekvämare ställningen. Efter 38 a4 blev jag överraskad att Magnus slog bonden. Nu var jag säker på att Gashimov skulle spela 39.c3-c4 för att vinna bonden på d5 men det är inte alltid man har rätt. Gashimov slog istället tillbaka på a4. Båda manövrerade sedan en hel del men svart har svaga bönder och sedan svart bytt på c5 ser det åter bra ut för Gashimov. Efter det kom en utsökt manöver , Td3-d2-b2 och det är kritiskt för svart med c3-c4 som spökar. Han måste ge d5-bonden men spelar bra till 54.– Le6. Gashimov spelar 55.c6 och för mig ser det ut som om svart slår på d5 så kommer vits c-bonde till c7 och sedan understöder vits kung till c6 och partiet bör vara vunnet. När så Magnus slår på d5 räknar jag igen och ser att det är en synvilla, svarts kung hinner före! Kanske att Gashimov sett lika fel som jag ty den tidigare så energiskt promenerande och utstrålande tillförsikt azerbajianaren sitter plötsligt och ser ut som om han sålt smöret och tappat pengarna. Efter det spelar de nästan 20 drag till. Möjligtvis att vit kunnat skapa något men Gashimov tycks spela utan någon plan och det blir mycket lätt för Magnus att få halva poängsumman.
Bacrot – Anand. Här bjuds det upp till dans. Bacrot har preppat och först efter 18– De7 börjar han tänka lite. Det måste ha varit skönt att få bytt bort svarts springare. Nu har Anand bara tre möjliga angreppspjäser mot vits centralt belägna konungsman. Och öppnas inga tornlinjer är det bara en. Å andra sidan har svart fyra bönder för löparen. Anand spelar på vinst och offrar b-bonden för att få tornen i spel och Bacrot synar. Bacrot spelar väldigt solitt och säkert och det verkar inte som Anand kommer någon vart. Till slut bestämmer han i alla fall sig för att gå ner i ett tvivelaktigt slutspel. Tvivelaktigt för att de splittrade damflygelbönderna kommer att falla och det blir fyra bönder mot två + löpare för Bacrot. Chansen ligger i att byta bort vits g-bonde eftersom det då är remi eftersom h8 är ett svart fält. Ställningen är säkert komplicerad ty båda spelarna förbrukar mycket tid. Sedan gör Bacrot som det säkert står i böckerna: vänta, vänta och vänta. Inte flytta några bönder. Anand avancerar och avancerar men till slut tar dragen slut och han måste låta vits kung komma in på e4 via d5. Då sträcker han fram handen och ger upp. Ett perfekt genomfört parti av Bacrot där han efter att ha fått slå på b5 inte gav Anand någon chans. Ändå en eloge till Anand som valde att offra för att försöka vinna partiet. (En sak jag tänkte på under partiet. Om svart spelar 35–Th1 och tvingar fram h3, kan det göra någon skillnad för slutspelet? Någon som har en bra dator?)
Det tredje partiet, Topalov – Wang följde jag knappt. Topalov fick lite aktivare torn på slutet men Wang hade hela tiden mycket remimarginal, 1/2 – 1/2.
Jag tyckte att båda ´mina favoriter låg illa till idag. Det är roligt när det oväntade inträffar och visst måste man glädjas med Bacrot för ett jättefint parti och seger mot världsmästaren.
Senaste kommentarer