Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

okt 30
Magnus Carlsen Nanjing 2010

GM Magnus Carlsen (foto Olle Persson) är otrolig! Om en stund kan vi lägga Pearl Spring Chess Tournament i Nanjing Kina till handlingarna i vetskap om att Magnus vunnit turneringen för andra året i rad. Inför sista ronden leder den hittills obesegrade Magnus med ouppnåeliga 1½ poäng och då skall man hålla i minnet att på startlinjen fanns några av världens starkaste spelare. Den ende som lyckats undgå förlust så här långt i turneringen är Världsmästaren Vis. Anand. Efter det att resultaten från sista ronden föreligger går det att konstatera att även GM Vugar Gashimov undvek att förlora mot Magnus.

GM Wang Yue Kina 2732 0-1 GM Veselin Topalov Bulgarien 2803
GM Magnus Carlsen Norge 2826 ½-½ GM Vugar Gashimov Azerbaijan 2719
GM Vis. Anand Indien 2800 1-0 GM Etienne Bacrot Frankrike 2716

 

Sluttabell och partier.
Rond I-X.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.okt 29

nanjing 2010D

När detta skrivs är det endast en stund kvar till dess näst sista ronden i Pearl Spring Chess Tournament i Nanjing Kina startar. Övriga deltagare får ursäkta men att partiet Topalov mot Carlsen kommer att dra flest besökare till sig i direktsändningen är säkert ingen vild gissning. Topalovpoäng verkar vara sista chansen att kunna påverka utgången av turneringen och vem som skall komma högst upp på prispallen. Aktuell ställning och de hittills spelade partierna finns som vanligt längst ner i inlägget.   

GM Vugar Gashimov Azerbaijan 2732 ½-½ GM Vis. Anand Indien 2800
GM Veselin Topalov Bulgarien 2803 0-1 GM Magnus Carlsen Norge 2826
GM Etienne Bacrot Frankrike 2716 ½-½ GM Wang Yue Kina 2732

 

Ronden startar klockan 08.30 (14.30 kinesisk tid). Direktsändning: 1. hemsidan och 2. chessbomben.

live          live

Tabell och partier.
Rond I-IX.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 28

Nanjing 2010 rond 2
Efter gårdagens möte mellan GM Magnus Carlsen och Världsmästaren Vis. Anand (foto Olle Persson)

Skall Topalov få revansch mot Anand för förlusten i VM-matchen i fjol och i förra ronden i Pearl Spring Chess Tournament? Det behövs nog för att han skall kunna blanda sig i diskussionen om vem som skall får de stora prischeckarna om ett par dagar. Hemmasonen Yue möter Carlsen och en lättare uppgift finns. Skall kinesen ta sin första seger i turneringen? I eftermiddag vet vi. 

GM Vis. Anand Indien 2800 ½-½ GM Veselin Topalov Bulgarien 2803
GM Wang Yue Kina 2732 ½-½ GM Magnus Carlsen Norge 2826
GM Etienne Bacrot Frankrike 2716 ½-½ GM Vugar Gashimov Azerbaijan 2719

 

Ronden startar klockan 08.30 (14.30 kinesisk tid). Direktsändning: 1. hemsidan och 2. chessbomben.

live          live

Tabell och partier.
Rond I-VIII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


 

Vis. Anand Nanjing 201013
Världsmästaren Vis. Anand överst och GM Magnus Carlsen (foto Olle Persson)
Magnus Carlsen Nanjing 2010

 

 

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.okt 27

nanjing 2010D

Vid en blick på spelschamat för rond 7 i Pearl Spring Chess Tournament får man känslan av att mycket kommer att avgöras i dag. Ett inte orimligt scenario är att Magnus och Topalov vinner och då tar antagligen Magnus hem turneringen i år igen och de andra får inrikta sig på vem som skall göra honom sällskap på prispallen. I kväll vet vi besked. 

GM Veselin Topalov Bulgarien 2803 1-0 GM Etienne Bacrot Frankrike 2716
GM Magnus Carlsen Norge 2826 ½-½ GM Vis. Anand Indien 2800
GM Vugar Gashimov Azerbaijan 2719 ½-½ GM Wang Yue Kina 2732

 

Ronden startar klockan 08.30 (14.30 kinesisk tid). Direktsändning: 1. hemsidan och 2. chessbomben.

live          live

Tabell och partier.
Rond I-VII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.okt 26

nanjing 2010D

I Pearl Spring Chess Tournament i Nanjing höll GM Etienne Bacrot spänningen vid liv i turneringen genom att spela remi mot GM Magnus Carlsen i rond 6.

GM Wang Yue Kina 2732 0-1 GM Vis. Anand Indien 2800
GM Etienne Bacrot Frankrike 2716 ½-½ GM Magnus Carlsen Norge 2826
GM Vugar Gashimov Azerbaijan 2719 ½-½ GM Veselin Topalov Bulgarien 2803

 

Tabell och partier.
Rond I-VI.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.okt 26

nanjing 2010D

Efter en spelledig dag fortsätter Pearl Spring Chess Tournament med rond 6 i eftermiddag. En fråga som ställs bland de intresserade är om GM Etienne Bacrot skall ta sin fjärde helpoängare i rad eller åtminstone ta poäng mot GM Magnus Carlsen? Det är nog nödvändigt med minst en halva om inte luften skall gå ur turneringen, åtminstone vad gäller vem som skall bli turneringssegrare. Vinst för Carlsen och han leder med 1½ poäng när det återstår fyra ronder. 

GM Wang Yue Kina 2732 0-1 GM Vis. Anand Indien 2800
GM Etienne Bacrot Frankrike 2716 ½-½ GM Magnus Carlsen Norge 2826
GM Vugar Gashimov Azerbaijan 2719 ½-½ GM Veselin Topalov Bulgarien 2803

 

Ronden startar klockan 08.30 (14.30 kinesisk tid). Direktsändning: 1. hemsidan och 2. chessbomben.

live          live

Tabell och partier.
Rond I-V.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.okt 23

Nanjing 2010
Presskonferens i Nanjing efter Anand-Carlsen i rond 2 (foto Olle Persson).

I Pearl Spring Chess Tournament spelas i morgon femte ronden. Därefter blir det en spelledig dag, den enda under turneringen. 

GM Wang Yue Kina 2732 0-1 GM Etienne Bacrot Frankrike 2716
GM Vis. Anand Indien 2800 ½-½ GM Vugar Gashimov Azerbaijan 2719
GM Magnus Carlsen Norge 2826 1-0 GM Veselin Topalov Bulgarien 2803

 

Ronden startar klockan 08.30 (14.30 kinesisk tid). Direktsändning: 1. hemsidan och 2. chessbomben.

live          live

Tabell och partier.
Rond I-V.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Olle Persson från Malmö, som följer turneringen i Nanjing från ringside, rapporterade dagligen till Schacksnack i fjol. Artiklarna, klädda med många fotografier, var mycket uppskattade, inte minst i Norge som publicerade ett sammandrag på tio sidor i sin schacktidskrift. Även i år kommer han att då och då att skriva för Schacksnack. För några dagar sedan kom det ett referat från en presskonferens och i dag kommer det en länge artikel. Håll till godo!

Så har då Nanjing-turneringen varit igång ett tag och det är dags för min andra rapport. Den första upplagan var den turnering i förrfjol som hade högst rankingsnitt. Mot min förmodan höll fjolårets tävling ännu högre klass. Så också i år, jag tror ett snitt på 2 766! De tre stora för tillfället, Anand, Carlsen och Topalov, jag kan  förstå om Kramnik misstycker, är alla här. Lägg till Kinas hopp, Wang Yue, och två habila spelare till en bra bit över 2 700, Bacrot och Gashimov. Spänning och högklassig underhållning utlovas!
  
Några saker har förändrats sedan tidigare. Betänketiden har åter förlängts till 2 timmar/40 drag. Det är möjligt att Topalov föredrar den. Anand kan ju spela fort och Carlsen är all round. Vidare så är det i år bara en vilodag, i halvlek. Möjligtvis att de äldre spelarna, om uttrycket tillåts, missgynnas av detta. Till slut så är det mycket stränga remi-villkor som gäller. Det innebär att varje partis samtliga möjligheter skall uttömmas. Chiefarbiter måste godkänna ett remianbud. Det borde gynna Magnus som alltid är en fighter och vill vinna.
  
En sak jag var nyfiken på var vilka dresser de skulle ha. I förrfjol var det nästan en uniform för att ifjol bytas ut mot vackra, färggranna sidenjackor. Därför blev jag lite paff, nästan besviken, när jag fann att de hade sina vanliga kläder.
  
Först trodde jag att det skulle stå mellan de tre stora, med Anand som favorit och Magnus som underdog. Hans form har ju varit dunkel en tid fast det verkade bli bättre i andra halvlek i Spanien. Topalov har sin familj med sig i år men det verkar ännu ej hjälpa.
 
Igår, efter tredje ronden, verkade det som de två på presskonferensen, Anand och Carlsen, var på väg att koppla ett grepp. Anands parti mot Topalov hade en magnifik avslutning med många starka drag och där 27 — Df5 definitivt förhindrade vit att få någon tillflyktsort för sin kung. Bara några drag senare spelade så Anand Tg2 och partiet var över. Carlsen å sin sida hade övertygat ännu mer med att snabbt få öppningsfördel mot både Bacrot och Wang. Efter det var han effektiviteten själv och motståndarna kom aldrig in i  matchen. I deras inbördes möte, som svart och med en halva upp,  hade Magnus inga problem att utjämna. Det blev en lätt remi och det måste ses som ett bra resultat.
  
Snabbt över till dagens rond. Gashimov – Carlsen. De spelade spanskt och väldigt fort fram till 18 Tad1. Då tog sig Magnus en lutare. Hur skull han nu gå vidare? Till slut valde han Sh7 vilket medförde avbyte på e7. Efter 21 Sd4 hotade det nätta Sf5 +. Svart drog genast Dg5. Naturligtvis hade han sett sett f4 men då hänger det på g3. Möjligtvis att han missat den kommande dragföljden. I vilket fall som helst spelade han lugnt vidare, han visar ingenting vid brädet. Gashimov såg i alla fall nöjd ut och nog tyckte jag att svart fick problem. 27– Sf6 var nog ett nyttigt och fyndigt försvarsdrag. Sedan spelade båda spelarna mycket bra (i mitt tycke) men vit har den bekvämare ställningen. Efter 38 a4 blev jag överraskad att Magnus slog bonden. Nu var jag säker på att Gashimov skulle spela 39.c3-c4 för att vinna bonden på d5 men det är inte alltid man har rätt. Gashimov slog istället tillbaka på a4. Båda manövrerade sedan en hel del men svart har svaga bönder och sedan svart bytt på c5 ser det åter bra ut för Gashimov. Efter det kom en utsökt manöver , Td3-d2-b2 och det är kritiskt för svart med c3-c4 som spökar. Han måste ge d5-bonden men spelar bra till 54.– Le6. Gashimov spelar 55.c6 och för mig ser det ut som om svart slår på d5 så kommer vits c-bonde till c7 och sedan understöder vits kung  till c6 och partiet bör vara vunnet. När så Magnus slår på d5 räknar jag igen och ser att det är en synvilla, svarts kung hinner före! Kanske att Gashimov sett lika fel som jag ty den tidigare så energiskt promenerande och utstrålande tillförsikt azerbajianaren sitter plötsligt och ser ut som om han sålt smöret och tappat pengarna. Efter det spelar de nästan 20 drag till. Möjligtvis att vit kunnat skapa något men Gashimov tycks spela utan någon plan och det blir mycket lätt för Magnus att få halva poängsumman.
 
Bacrot – Anand. Här bjuds det upp till dans. Bacrot har preppat och först efter 18– De7 börjar han tänka lite. Det måste ha varit skönt att få bytt bort svarts springare. Nu har Anand bara tre möjliga angreppspjäser mot vits centralt belägna konungsman. Och öppnas inga tornlinjer är det bara en. Å andra sidan har svart fyra bönder för löparen. Anand spelar på vinst och offrar b-bonden för att få tornen i spel och Bacrot synar. Bacrot spelar väldigt solitt och säkert och det verkar inte som Anand kommer någon vart. Till slut bestämmer han i alla fall sig för att gå ner i ett tvivelaktigt slutspel. Tvivelaktigt för att de splittrade damflygelbönderna kommer att falla och det blir fyra bönder mot två + löpare för Bacrot. Chansen ligger i att byta bort vits g-bonde eftersom det då är remi eftersom h8 är ett svart fält. Ställningen är säkert komplicerad ty båda spelarna förbrukar mycket tid. Sedan gör Bacrot som det säkert står i böckerna: vänta, vänta och vänta. Inte flytta några bönder. Anand avancerar och avancerar men till slut tar dragen slut och han måste låta vits kung komma in på e4 via d5. Då sträcker han fram handen och ger upp. Ett perfekt genomfört parti av Bacrot där han efter att ha fått slå på b5 inte gav Anand någon chans. Ändå en eloge till Anand som valde att offra för att försöka vinna partiet. (En sak jag tänkte på under partiet. Om svart spelar 35–Th1 och tvingar fram h3, kan det göra någon skillnad för slutspelet? Någon som har en bra dator?)   
 
Det tredje partiet, Topalov – Wang följde jag knappt. Topalov fick lite aktivare torn på slutet men Wang hade hela tiden mycket remimarginal, 1/2 – 1/2.
 
 Jag tyckte att båda ´mina favoriter låg illa till idag. Det är roligt när det oväntade inträffar och visst måste man glädjas med Bacrot för ett jättefint parti och seger mot världsmästaren.okt 23

Nanjing 2010

I Pearl Spring Chess Tournament i Nanjing Kina har GM Vugar Gashimov inte rosat marknaden. Han delar sista platsen med bland annat GM Veselin Topalov. I dag möter han förra årets turneringssegrare och årets ledare GM Magnus Carlsen. Schacksnack har en känsla av att det kan bli en verklig holmgång, och en överraskande vinnare, väl värd att ödsla tid på framför datorn…   Aktuell tabell och partier längst ner i inlägget.

Spelschema och resultat rond 4.

GM Etienne Bacrot Frankrike 2716 1-0 GM Vis. Anand Indien 2800
GM Veselin Topalov Bulgarien 2803 ½-½ GM Wang Yue Kina 2732
GM Vugar Gashimov Azerbaijan  2719 ½-½ GM Magnus Carlsen Norge 2826

 

Ronden startar klockan 08.30 (14.30 kinesisk tid). Direktsändning: 1. hemsidan och 2. chessbomben.

live          live

Tabell och partier.
Rond I-IV.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.okt 22

Nanjing 2010

I rond 3 i Pearl Spring Chess Tournament i Nanjing Kina har mötet mellan Topalov och Anand förutsättningar att bli något extra. Carlsen måste nog utropas till favorit mot Yue även om den senare spelar på hemmaplan. Det verkar som att norrmannen hittat formen igen efter de mindre lyckade insatserna i Schack-OS och Bilbao. Det tredje partiet mellan Gashimov och Bacrot kan sluta precis hur som helst. Aktuell tabell och partier längst ner i inlägget.

En klubb i Norge har fått klart med en rejäl förstärkning. I artikelen anses övergången lika sensationell som om Björn Borg gjort något liknande på 70-talet…

Resultat rond 3.

GM Magnus Carlsen Norge 2826 1-0 GM Wang Yue Kina 2732
GM Veselin Topalov Bulgarien 2803 0-1 GM Vis. Anand Indien 2800
GM Vugar Gashimov Azerbaijan  2719 0-1 GM Etienne Bacrot Frankrike  2716

 

Ronden startar klockan 08.30 (14.30 kinesisk tid). Direktsändning: 1. hemsidan och 2. chessbomben.

live          live

Tabell och partier.
Rond I-III.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 21

Nanjing 2010

Rond 2 iPearl Spring Chess Tournament i Nanjing Kina är färdigspelad. Tabell och partier längst ner i inlägget.

Resultat rond 2.

GM Wang Yue Kina 2732 ½-½ GM Vugar Gashimov Azerbaijan 2719
GM Vis. Anand Indien 2800 ½-½ GM Magnus Carlsen Norge 2826
GM Etienne Bacrot Frankrike  2716 ½-½ GM Veselin Topalov Bulgarien  2803

 

Ronden startade klockan 08.30 (14.30 kinesisk tid). Direktsändning: 1. hemsidan och 2. chessbomben.

live          live

Tabell och partier.
Rond I-II.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.

Tidigare artiklar