Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

mar 05

Individuella EM för damer i Turkiet spelar i dag fjärde ronden och leder gör en trio och vilka det är framgår av tabellen. Regerande Europamästaren GM Viktorija Cmilyte är en av dessa och i dag möter hon malmöbekantingen GM Marie Sebag som vit. Den tredje med full pott IM Cristina-Adela Foisor får ta sig an tidigare Världsmästaren GM Antoaneta Stefanova. Spelschemat innebär att spelarna med full poäng efter dagens rond kommer att ha reducerats. De högst rankade i turneringen IM Anna Muzychuk, SLO, GM Nana Dzagnidze, GEO och GM Kateryna Lahno, UKR, har samtliga tappat en poäng.

1 GM Marie Sebag 2512 3.0
2 GM Viktorija Cmilyte 2497 3.0
3 IM Cristina-Adela Foisor 2398 3.0

 

Direktsändningen startar klockan 14.00. ”The playing time will be 90 minutes for 40 moves plus 30 minutes for the rest of the game with an increment of 30 seconds per move, starting from move one. Communication between players (the offer of draw) is forbidden until the 40th move has been played.”

live live
Hemsida Bomben

 

Partierna rond 1-3.mar 03

I går startade Individuella EM för damer i Turkiet med flera överraskningar. Då turneringen spelas utan svenskt deltagande kommer Schacksnack att endast sporadiskt följa vad som händer. Det kom 103 spelare till start och de högst rankade är: IM Anna Muzychuk, SLO (2583), GM Nana Dzagnidze, GEO (2559) och GM Kateryna Lahno, UKR (2546).

Direktsändningen startar klockan 14.00. ”The playing time will be 90 minutes for 40 moves plus 30 minutes for the rest of the game with an increment of 30 seconds per move, starting from move one. Communication between players (the offer of draw) is forbidden until the 40th move has been played.”

live
Direkt

Partierna rond 1.jul 14

Första ronden i 2011 Women Grandmaster chess Tournament som spelas i Kina med några av världens starkaste spelare enligt FIDE:s senaste lista avslutades för en stund sedan. En snabb sammanfattning visar att samtliga partier slutade remi.

Ett parti slutade remi efter 27 drag trots att turneringsreglerna stipulerar att detta får ske först efter 30 drag i enlighet med Sofia reglerna. Naturligtvis kan spelarna komma runt dessa genom till exempel dragupprepning som skedde i partiet mellan Världsmästaren Hou Yifan och GM Nana Dzagnidze. I ett par tidigare storturneringar i år, som också använde samma regler, togs några partier remi (blinkning?) före det att 20 drag utförts. Är det tid att skrota regeln eftersom den uppenbarligen inte har någon funktion att fylla?

Tabell och och partier från rond I.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
mar 03

Ytterligare en förlust för GM Pia Cramling kom i dag i rond nio i FIDE Women Grand Prix i Doha vilket gör att hon inte längre har möjlighet att komma på prispallen. Det är fortfarande intressant i striden mellan –  Humpy Koneru och Nana Dzagnidze  – om vem som skall få utmana Världsmästaren Hou Yifan från Kina i slutet på året. Vid läsning av de stora schacksidorna verkar det som att Nana har fördel över Humpy i kampen. Om ett par dagar när slutresultatet från turneringen är klart vet vi svaret.

Det blir direktsändning dagligen till den 5 mars, undantaget den 27 februari, klockan 13.00. Sista ronden startar tre timmar tidigare.

live live
Hemsidan              Chessbomb

Tabell och partier.
Rond 1-9.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
feb 28

I dag spelas sjätte ronden i FIDE Women Grand Prix i Doha i Qatar. GM Pia Cramling är obesegrade efter fem ronder och är uppe och nosar på en toppplacering efter det att hon vunnit i lördags mot GM Nana Dzagnidze. I dagens rond möter hon GM Antoaneta Stefanova från Bulgarien.

Det blir direktsändning dagligen till den 5 mars, undantaget den 27 februari, klockan 13.00. Sista ronden startar tre timmar tidigare.

live live
Hemsidan              Chessbomb

Tabell och partier.
Rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
feb 25

Börjar damerna i FIDE Women Grand Prix i Doha i Qatar tröttna? Både i dag och i går har ”endast” fyra partier gått till avgörande detta innebär att vinstprocenten har sjunkit något, från gårdagens nästan 80%, till 75 i dag. Ännu har GM Pia Cramling inte vunnit något parti men det kommer kanske i morgon då hon har vit mot GM Nana Dzagnidze.

Det blir direktsändning dagligen till den 5 mars, undantaget den 27 februari, klockan 13.00. Sista ronden startar tre timmar tidigare.

live live
Hemsidan              Chessbomb

Tabell och partier.
Rond 1-4.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
feb 24

Efter tredje ronden i FIDE Women Grand Prix i Doha i Qatar har damerna spelat fyra remier på 18 partier och tre av dessa har GM Pia Cramling deltagit i. Detta innebär att nästan 80% av partierna har gått till avgörande, ett svårslaget rekord åtminstone i en så pass kvalificerad turnering som denna!

De två  i turneringen – Nana Dzagnidze och Humpy Koneru – som är de enda som har möjlighet att bli totalsegrare i FIDE Women Grand Prix och därmed få utmana Världsmästaren Hou Yifan från Kina, har närmat sig varandra. Den förstnämnda förlorade och Koneru spelade remi mot Pia.

I morgon har Pia svart mot IM Martha Fierro Baquero, som trots sin rating på 2363 långt ifrån är ofarlig vilket hon visade i dag genom att besegra Nana Dzagnidze (2550).

Det blir direktsändning dagligen till den 5 mars, undantaget den 27 februari, klockan 13.00. Sista ronden startar tre timmar tidigare.

live live
Hemsidan              Chessbomb

Tabell och partier.
Rond 1-3.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
feb 23


Detta är Doha. Var det någon som viskade något om Turning Tor…
Foto från WikipediA. 

I första ronden i i FIDE Women Grand Prix i Doha i Qatar var damerna på verkligt spelhumör och det var de i dag också. Precis som i går gick fem partier av sex till avgörande. Det var partiet mellan GM Pia Cramling och hemmaspelaren GM Zhu Chen som blev remi.

En rättelse: Det finns endast två deltagare – Nana Dzagnidze och Humpy Koneru –  som har möjlighet att bli totalsegrare i FIDE Women Grand Prix och därmed få utmana  Världsmästaren Hou Yifan från Kina. Den förstnämnda har ett litet försprång eftersom hon vann över Koneru i första ronden. 

I morgon har Pia vit mot den högst rankade i turneringen GM Humpy Koneru (2607) från Indien. 

Det blir direktsändning dagligen till den 5 mars, undantaget den 27 februari, klockan 13.00. Sista ronden startar tre timmar tidigare.

 live                 live
 Hemsidan              Chessbomb

Tabell och partier.
Rond 1-2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
feb 22

I första ronden i i FIDE Women Grand Prix i Qatar var damerna på verkligt spelhumör. Fem partier av sex gick till avgörande. Det var partiet mellan GM Pia Cramling och IM Lilit Mkrtchian som blev remi. Överraskande var att turneringens högst rankade – GM Humpy Koneru (2607) – förlorade. Detta och övriga partier bifogas för genomspelning.

I morgon har Pia svart mot hemmaspelaren GM Zhu Chen (2495).

Det blir direktsändning dagligen till den 5 mars, undantaget den 27 februari, klockan 13.00. Sista ronden startar tre timmar tidigare.

live live
Hemsidan              Chessbomb

Tabell och partier.
Rond 1.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jan 31

Vill inte undanhålla partiet mellan GM Nana Dzagnidze – GM Francisco Vallejo Pons från rond sex i Gibraltar Chess Festival 2011 för Schacksnacks många läsare, som tycker om att spela genom partier. Den georgiska damen offrade och ”förnedrade” den fjärderankade Francisco (2698) i rondens fyrverkeri. Svenskarnas hittills spelade partier – rond 1-6 – finns längre ner på sidan.Tidigare artiklar