• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

sep 22

Om FIDE Women´s GP i Ankara berömde Schacksnack i förra inlägget spelarna för deras kampvilja vilket kunde avläsas i antalet remipartier. I går, i rond fem, blev det ett övervägande antal remier fyra av sex möjliga. Ledarna inför gårdagens rond GM Hympy Koneru och WGM Lufei Ruan delade poängen med sina motståndare och detta öppnade för ratingfavoriten GM Anna Muzychuk som vann mot GM Monika Socko och i och med detta sällade sig till de tidigare ledarna på fyra poäng. Men redan i dag kan det bli förändringar i toppen för spelschemat innehåller bland annat mötet mellan Ruan och Koneru.

Naturligvis är det direktsändning och den startar klockan 14.00 utom sista ronden – den 28:e – då starttiden är 09.00. Under resans fortsatta gång är det ytterligare en spelledig dag och den infaller den 25:e.

live
Hemsida

Tabell och partier rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


 

 aug 07

arctic 2010

I fjol vann GM Monika Socko Arctic Chess Challenge. När det återstår två ronder i dagens upplaga leder GM Bartosz Socko i ensamt majestät med en halv poäng. Skall pokalen, för det är väl en sådan, stanna i familjen?  GM Emanuel Berg förlorade mot GM Manuel Leon Hoyos, MEX (2556). Detta innebar att han tappade mark i striden om turneringssegern. Till en del går detta kanske att reparera i dag då spelschemat uppvisar att han skall möta FM Hans Klip, NED (2366), som svart.  Detta bör vara en överkomlig uppgift för årets Sverigemästare. Partiet går att följa i direktsändning.

164 deltagare
1 GM Bartosz Socko Polen 2646 6.5
2 GM Loek van Wely Holland 2677 6.0
3 GM Manuel Leon Hoyos Mexico 2556 6.0
5 GM Emanuel Berg Sverige 2612 5.5
27 GM Thomas Ernst Sverige 2430 5.0
45 Kent Ängskog  Sverige  2204 4.5
47 IM Bengt Lindberg Sverige  2413 4.0
70 Henrik Lindberg Sverige  2230 4.0
74 Eric Vaarala Sverige  2102 3.5
75 Kaj Engström Sverige  2290 3.5
90 Johan Sigeman Sverige  2153 3.5
93 Tobias Petersson Sverige  2135 3.5
108 Magnus Eriksson Sverige  2165 3.0

 

Direktsändningen startar klockan 14.00.

live

 Svenskarnas partier Arctic Chess Challenger rond 1-7.mar 13

EM 2010
Klicka på bilden och följ ronden via webbkamera.

Då är de svenska deltagarna  tilbaka till det positiva 2½ poäng per rond i de 11:e Individuella-EM som resultatet blev i går. I dag är det spelledigt i Kroatiien och rond 8 spelas i morgon med start klockan 15.30. GM Pia Cramling är  med i kampen om EM-titeln! Vinst i morgon mot Monika Socko, som vann Artic Chess i Tromsö för inte så länge sedan före bland annat GM Emanuel Berg, är första steget att ta. Skulle detta ske är det nästan så det är tid att ladda fyrverkeriet precis som Schackforum gjorde 2003 när Pia vann titeln.

Funktionärerna som hittills med sällan sviktande precision lagt in partierna från föregående rond på nätterna har även de tagit ledigt. Ni får nöja er med rond 1-6. När rond sju publiceras kommer de naturligtvis här.

Om någon anser att det blir för litet schack med endast direktsändningen från Lag-SM, som startar klockan 13.00, går det utmärkt att följa de ”19th Amber Blindfold and Rapid Tournament” från klockan 14.30, med några av världens starkaste spelare bland deltagarna. För att nämna några bland de tolv inbjudna: Magnus Carlsen, Vladimir Kramnik, Levon Aronian, Peter Svidler och Vassily Ivanchuk.

Bifogar länkarna till direktsändningarna från Kroatien.

live     live

Herrar

   

Damer

  Spelschema rond 8 (spelas den 14 mars)

Herrar
97 GM Emanuel Berg Sverige 2594 30 GM Ferenc Berkes Ungern 2659
204 GM Pontus Carlsson Sverige 2478 402 Gani Hamiti EUR 0000
Damer
17 GM Monika Socko Polen 2465 5 GM Pia Cramling Sverige 2523

 

 Nedanstående tabell visar rond för rond vem som är på prispallen och svenskarnas resultat och placering.  

Ställning och resultat efter rond 7 (408 herrar och 158 damer).
Plac. Namn Nat. Elo 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Poäng
1 GM Baadur Jobava Georgien 2695   6
2 GM Zahar Efmenko Ukraina 2640 6
3 GM Ian Nepomniachtchi Ryssland 2656
42 GM Emanuel Berg, Burgsviks SK Sverige 2594 ½ 1 ½ 1 1 ½ ½         5
225 GM Pontus Carlsson, Team Viking Sollentuna SK Sverige 2478 0 1 1 ½ 0 0 1        
Damer
1 GM Monika Socko Polen  2465   6.0
2 GM Antoaneta Stefanova Bulgarien 2555
3 GM Ketevan Arakhamia-Grant Skottland 2447
6 GM Pia Cramling, Team Viking Sollentuna SK Sverige 2523 1 ½ 1 1 0 1 1