• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

aug 20

”Finalen” i SS Manhems Stormästareturnering i Göteborg spelades i går mellan GM Emanuel Berg och GM Jon Ludvig Hammer och den slutade efter 75 drag med remi. Spelöppningen blev Spanskt parti (Berliner varianten). Hammer fick en bonde mer (2 mot 1) i springareslutspelet som han länge försökte vinna, men utan några större besvär höll Berg ställningen och behåller därmed avståndet till Hammer med en halv poäng.

Frågan är om det kommer att räcka för Berg för han har nog det lite svårare programmet kvar. Han skall möte stormästarna Sune Berg Hansen och Tiger Hillarp Persson medan Hammer möter IM Jasmin Bejtovic och IM Daniel Semcesen. Ja, spännande blir det!

GM Tiger Hillarp Persson hade en dag på jobbet och tog sin första helpoäng i turneringen genom att besegra sistplacerade FM Magnus Carlhammar SS Manhem, som därmed står kvar på en halv poäng. Spelarna från arrangörsklubben går inte så bra för även IM Victor Nithander förlorade i går och det var mot IM Michael Richter. Övriga partier slutade remi.

Spelschemat för rond 8: Hammer – Bejtovic, Berg Hansen – E Berg, Hillarp Persson – Smith, Nithander – Carlhammar och Richter – Semcesen.

live

Direktsändning klockan 14.00.

Tabell och partier från rond I-VII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 17


GM Emanuel Berg. Foto Sören Svensson.

GM Emanuel Berg, Burgsviks Alva SK, som är Sveriges högst rankade spelare på FIDE:s elolista den 1 juli, fortsätter att vinna i SS Manhems stormästareturnering i Göteborg. I går mötte han, som svart, den tyske IM Michael Richter i ett Franskt parti och kunde efter bland annat ett fint avslutningsdrag (se nästa inlägg) fortsätta att skriva in ettor i protokollet.

Närmaste förföljaren är norrmannen GM Jon Ludvig Hammer, som gjorde en dag på jobbet mot IM Victor Nithander från arrangörsklubben i ett kungsindiskt parti. När Victor ställdes inför dambyte gav han i stället upp för det som återstod hade i så fall endast varit teknik för Jon Ludvig. IM Daniel Semcesen vann mot FM Magnus Carlhammar och övriga partier slutade remi.

Femte rondens spelschema: Hillarp Persson-Richter, Nithander-Berg Hansen, Carlhammar-Hammer, Smith-Semcesen och E Berg-Bejtovic.

live

Direktsändning klockan 14.00.

Tabell och partier från rond I-IV.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 15


Från rond 2. Stormästarna Jon Ludvig Hammer – Sune Berg Hansen (1-0). Foto Sören Svensson.

I andra ronden i SS Manhems Stormästareturnering vann GM Jon Ludvig Hammer över GM Sune Berg Hansen. Sune gjorde ett misstag i mittspelet som blev ödesdigert och Jon Ludvig var inte sen att utnyttja det, även om dansken sprattlade ett par drag ytterligare, och så blev det en helpoäng till norrmannen.

Fyra partier gick till avgörande och ett av dessa var GM Emanuel Bergs vinst mot manhemiten FM Magnus Carlhammar och vips är Emanuel i ensam ledning på maximala poäng efter två ronder. Magnus förlorade för andra gången i rad på tid, denna gång saknades det sex drag till tidkontrollen. De andra partierna som fick en segrare var IM Daniel Semcesens vinst mot GM Tiger Hillarp Persson och IM Jasmin Bejtovics seger mot IM Victor Nithander. Att partiet mellan IM Michael Richter och IM Axel Smith slutade remi är lätt att övertyga sig om genom att spela igenom partiet.

Tredje rondens spelschema: Hillarp Persson-Hammer, Hansen-Richter, Nithander-Semcesen, Carlhammar-Bejtovic och Smith-Berg.

live

Direktsändning klockan 14.00.


Detta och nästa foto är tagna av Sören Svensson.

 

Tabell och partier från rond I-II.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 14

Högst rankad och en av favoriterna till slutsegern i SS Manhems Stormästareturnering är GM Jon Ludvig Hammer från Norge. I går uppvisade han inte mycket kampvilja utan mötet mot IM Michael Richter, GER, blev rondens kortaste endast 24 drag långt.

Dessto längre var mötet mellan GM Sune Berg Hansen, DEN, och IM Daniel Semcesen, Team Viking. De  höll på i 103 drag innan Daniel fick sträcka fram kardan och erkänna sig besegrad.

Det skulle vara anmärkningsvärt om inte något parti blev Sicilianskt. IM Jasmin Bejtovic, BIH, och GM Emanuel Berg, Burgsviks SK, valde den spelöppningen. Jasmin höll remi mot GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK, där den senare tog ut remi genom dragupprepning. Emanuel besegrade Göteborgs hopp IM Victor Nithander, SS Manhem, precis som i första ronden i fjol.

FM Magnus Carlhammar, SS Manhem, mötte den till Norge utvandrande IM Axel Smith, Lunds ASK, i ett Slaviskt parti och förlorade på tid.

Andra rondens spelschema (börjar klockan 14.00): Hammer-Hansen, Semcesen-Hillarp Persson, Bejtovic-Nithander, Berg-Carlhammar och Richter-Smith.

live

Direktsändning klockan 14.00.

 

Tabell och partier från rond I.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.