• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

dec 07
Schacksnack har tidigare förvånats över att damerna lyser med sin frånvaro i organisationskommittéerna vid till exempel Dam-VM. Första raden motsäger inte detta. En dam bland ”berömdheterna” på första raden…

Dam-VM i Hatay i Turkiet fortsätter i dag med första benet i rond två. Tyvärr utan svenskt deltagande eftersom GM Pia Cramling snöpligt blev utslagen med siffrorna ½-1½ av WIM Betul Cemre Yildiz (2225) från Turkiet. Turkiskan får i dag möta IM Mariya Muzychuk (2462) från Ukraina.

Direktsändningen startar klockan 14.00 och kan följas på den officiella hemsidan eller via Chessbomben.

live live

WIM Cemre Yildiz – GM Pia Cramling.
jan 18

corus 2010b

I rond tre  i CORUS Chess 2010 spelade IM Nils Grandelius remi i GM-C som svart mot GM Zhaoqin Peng. Ingen av de övriga har undvikit poängförlust i och med att GM Ray Robson spelade remi mot IM Mariya Muzychuk

I GM-A överraskar GM Alexei Shirov storligen. Även i dag kunde han skriva in en etta i protokollet efter att övertygande besegrat GM GM Sergey Tiviakov. Även Magnus Carlsen vann.

I GM-B förlorade GM Tomi Nybäck från Finland mot kinesen GM Hua Ni. Tomi återfinns därmed i botten av tabellen med sin enda poäng.  


GM-A, GM-B och GM-C.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jan 16

corus 2010b

Då var första ronden i den med spänning emotsedda CORUS Chess 2010 avverkad och i GM-C började IM Nils Grandelius, Lunds ASK, på bästa sätt genom att vinna över IM Mariya Muzychuk från Ukraina. IM Axel Smith som skall skriva för Schacksnack från Holland kommer dit först i morgon eftersom han spelade för Lunds ASK i dag mot Limhamns SK. Rapporten i morgon kommer att innehålla nyheter även från dagens spel så misströsta inte. Presenterar därför endast dagens partier från de tre grupperna under tabellen.

GM-C rond 2.
WGM Soumya Swaminathan Indien 2323 Sjoerd Plukkel Holland 2279
GM Li Chao Kina 2604 GM Daniele Vocaturo Italien 2495
IM Robin van Kampen Holland 2456 FM Benjamin Bok Holland 2322
GM Kjetil Lie Norge 2547 GM Zhaoqin Peng Holland 2402
IM Nils Grandelius Sverige 2515 FM Stefan Kuipers Holland 2340
GM Abhijeet Gupta Indien 2577 IM Mariya Muzychuk Ukraina 2447
GM Ray Robson USA 2570 GM Robin Swinkels Holland 2495


GM-A, GM-B och GM-C.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jan 15

corus_20071

Då ar lottningen klar i CORUS Chess 2010. I första ronden, som startar klockan 13.30 i morgon, fick IM Nils Grandelius svart mot ukrainskan IM Mariya Muzychuk (2447) i GM-C. Schacksnack kommer i första hand att koncentrera sig på GM-A med GM Magnus Carlsen och Nils grupp. IM Axel Smith kommer att intensivbevaka sin klubbkamrat från Lunds ASK och kommer med dagliga rapporter. Han har redan skrivit en ”Dags för CORUS” som det går att ta del av längre ner på sidan. Den innehåller bland annat en liten intervju med Grandelius. Naturligtvis kommer hemsidan att hålla ett öga på GM Tomi Nybäck från Finland i GM-B och publicra hans partier.

Behövliga länkar kommer Schacksnack att lägga upp i god tid före det att spelet startar i morgon.

GM-A.

GM Sergey Karjakin Ryssland 2720 GM Vis. Anand Indien 2790
GM Leinier Dominquez Kuba 2712 GM Vladimir Kramnik Ryssland 2788
GM Peter Leko Ungern 2739 GM Alexei Shirov Spanien 2723
GM Fabiano Caruana Italien 2675 GM Vassily Ivanchuk Ukraina 2749
GM Sergey Tiviakov Holland 2662 GM Magnus Carlsen Norge 2810
GM Jan Smeets Holland 2657 GM Hikaru Nakamura USA 2708
GM Loek van Wely Holland 2641 GM Nigel Short England 2696

 

 I GM-B spelar GM Tomi Nybäck, FIN (2643) och han möter i första ronden GM Liviu-Dieter Nisipeanu, ROM (2681).

GM-C.

GM Ray Robson USA 2570 WGM Soumya Swaminathan Indien 2323
GM Robin Swinkels Holland 2495 GM Abhijeet Gupta Indien 2577
IM Mariya Muzychuk Ukraina 2447 IM Nils Grandelius Sverige 2515
FM Stefan Kuipers Holland 2340 GM Kjetil Lie Norge 2547
GM Zhaoqin Peng Holland 2402 IM Robin van Kampen Holland 2456
FM Benjamin Bok Holland 2322 GM Li Chao Kina 2604
GM Daniele Vocaturo Italien 2495 Sjoerd Plukkel Holland 2279