• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jun 26

GM Alexander Morozevich segrade i Russian Chess Championsship Higher League 2011 på åtta poäng. Närmast honom med 7½ poäng, och kvalificerade för Superfinalen senare i år, kom GM Artyom Timofeev och GM Alexander Galkin. Slutställning och statistik finns på Chess-Results. Bifogar publicerade partier från turneringen.

På hemsidan går det att läsa: ”Det är inte tillåtet att bjuda remi före det att 40 drag spelats.” Spelarna visade med eftertryck både i sista och tidigare ronder under turneringen att det är lätt att kringgå regeln. I finalpartiet Morozevich mot Galkin spelades 11 drag och sedan blev det remi genom dragupprepning. Tio av partierna som visades i direktsändning slutade med remi i flera fall långt före det att 40 drag spelats. Det var väl knappast detta arrangören tänkt sig…         

Partier från rond I-XI.jun 26

En ”gammal” bekanting GM Alexander Morozevich (2694) har tagit ledningen i Russian Chess Championsship Higher League 2011 med en halv poäng inför sista ronden. I denna möter han GM Alexander Galkin (2598) som är en av de som skuggar honom, den andre är GM Artyom Timofeev (2665). Vid ”rätt” resultat för dessa i sista ronden kommer de att kvalificera sig för Superfinalen senare i år, eftersom det är så tufft att endast tre deltagare av 62 går vidare till denna.

Ställning, spelschema och statistik finns på Chess-Results. Det är direktsändning den 26 klockan 09.00. Betänketiden är 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder från drag 1. Remi får bjudas först vid drag 40. Bifogar partier från de inledande tio ronderna.

live live
Hemsida        iPad/iPhone

Partier från rond I-X.jun 23


GM Sanan Syugirov – GM Artyom Timofeev (0-1). Foto Anna Burtasovoy.

Överst på sidan under ”Korta nyheter” och i högerspalten finns en länk till Live Chess Ratings. Vid genomläsning av denna visar de sig att bara sedan i går har antalet spelare med mer än 2700 i rating utökats. En gammal bekant har dykt upp och det är  GM Alexander Morozevich som med en 10-del passerat 2700.

Tydligen var det upprörda känslor i gårdagens rond i Russian Chess Championsship Higher League 2011. I turneringen används utökade ”Sofiaregler” vilket innebär att det är först vid 40:e draget spelarna får tillkalla domaren och erbjuda remi. Om Schacksnack fattat texten riktigt hade GM Artyom Timofeev bjudit remi innan draggränsen uppnåtts vilket upprörde hans motståndare GM Sanan Syugirov . Domaren avslog begäran eftersom endast 27 drag utförts, men enligt Sanan kom han inte i balans igen och detta var orsaken till att han förlorade partiet.  Döm själv, partiet finns för genomspelning i partidelen längst ner i inlägget.

Ställning, spelschema och statistik finns på Chess-Results. Det är direktsändning den 23-26 klockan 13.00. Betänketiden är 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder från drag 1. Bifogar partier från de inledande sju ronderna.  

live         live
 Hemsida        iPad/iPhone

Partier från rond I-VII.jun 22


Åskådarna börjar samlas. Foto Anna Burtasovoy.

Åskådarna börjar samlas inför andra halvlek av Russian Chess Championsships Higher League 2011 (kvalificering för Superfinalen senare i år). Ställning, spelschema och statistik finns på Chess-Results. Bifogar partier från de inledande sex ronderna.

Tekniken går framåt, så när du sitter någonstans och läser Schacksnack på din iPad/iPhone går det att använda den andra länken som är bifogad och följa dagens partier från Ryssland – där du är! Det är direktsändning den 22-26 klockan 13.00. Betänketiden är 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder från drag 1.  

live         live
 Hemsida        iPad/iPhone

Partier från rond I-VI.jun 21


GM Evgeniy Najer och GM Sanan Sjugirov (0-1). Foto Anna Burtasovoy. 

I Russian Chess Championsships Higher League 2011 spelades i går sjätte ronden. Spelarna på bilden GM Evgeniy Najer och GM Sanan Sjugirov är 2 av 3 på prispallen. Deras parti är bifogat för genomspelning. Ställning, spelschema och statistik finns på Chess-Results.

Efter rond 6.
1 GM Sanan Sjugirov 2629 5.0
2 GM Artyom Timofeev 2665 4.5
3 GM Evgeniy Najer 2643 4.0

 

Det är direktsändning den 15-20 och 22-26 klockan 13.00. Betänketiden är 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder från drag 1.  

live

Partier från rond I-VI.jun 20

 
GM Dmitry Jakovenko och GM Evgeniy Najer (0-1). Foto Anna

I Russian Chess Championsships Higher League 2011 spelades i går femte ronden. GM Evgeniy Najer, som är med på bilden, är i ensam ledning. Ställning, spelschema och statistik finns på Chess-Results.

Efter rond 5.
1 GM Evgeniy Najer 2643 4.0
2 GM Alexander Galkin 2598 3.5
3 GM Evgeny Tomashevsky 2707 3.5

 

Det är direktsändning den 15-20 och 22-26 klockan 13.00. Betänketiden är 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder från drag 1.  

live

Partier från rond I-V.jun 17


Stormästarna Viacheslav (2578), Tomashevski (2707)och Vorobiev (2570). Foto: Anna Burtasova. 

I Russian Chess Championsships Higher League 2011 spelades i går andra ronden. Det är fyra i topp på tabellen men ingen av de stora. Ställning, spelschema och statistik finns på Chess-Results.

Efter rond 2.
1 GM Evgeniy Najer 2643 2.0
1 GM Igor Kurnosov 2633 2.0
1 GM Sanan Sjugirov 2629 2.0
1 GM Alexander Galkin 2598 2.0

 

Det är direktsändning den 15-20 och 22-26 klockan 13.00. Betänketiden är 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder från drag 1.  

live

Partier från rond I-II.jun 16


Superstormästaren Evgeny Tomashevsky (2707) vid invigningen. Foto Anna Burtasovoy.

Det kommer att spelas 11 ronder i Russian Chess Championsships Higher League 2011, som är kvalificering för Superfinalen senare i år, och den första av dessa spelades i går. Det kom 62 spelare till start och 48 av dem är mycket kvalificerade eftersom de kan titulera sig stormästare. En av dessa är den välkände Alexander Morozevich som är rankad nummer fyra. Av någon för Schacksnack okänd anledning har han inte setts till på de stora scenerna på länge. En möjlig orsak kan vara att han tappat rating från 2788 juli 2008 till dagens 2694… 

Spelschema och statistik finns på Chess-Results. Det är direktsändning den 15-20 och 22-26 klockan 13.00. Betänketiden är 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder från drag 1.  

live

Partier från rond I.