Tidigare artiklar

 • Lag-EM 2019
 • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
 • Sinquefield Cup 2019
 • SM i Eskilstuna 2019
 • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

aug 24


Magnus Wahlbom – Bernt Nordby. Foto Bjørn Berg Johansen (1-0).

Rond sex i Europamästerskapet för seniorer som avverkades i går var en bra dag för de tre nordborna som finns med i Schacksnacks minitabell, för de skrapade ihop 2½ poäng. Vem de mötte och hur de spelade framgår av partierna som finns längst ner i inlägget. FM Nils Åke Malmdin skulle enligt spelschemat varit med i direktsändning från bord 10. Av någon anledning blev det inte så.

I dag är Nils Åke och Magnus Wahlbom kvalificerade att figurera i sändningen från Lettland vid bord 9 och 10. De möter FM Giuseppe Valenti, ITA (2180), respektive Olegs Batakovs, LAT (2115), och nog bör chansen för två poäng för svenskarna vara stor. Nu återstår endast att se vad arrangören beslutar om direktsändningen…

Hur svenskarna plus Gunnar Finnlaugsson spelat hittills framgår av partierna som finns för genomspelning sist i inlägget.

1 GM Nikolai Pushkov 2390 5.5
2 IM Valentin Bogdanov 2374 5.0
3 GM Viktor Kupreichik 2434 5.0
21 FM Nils Åke Malmdin, Sundsvalls SS 2297 4.0
22 Magnus Wahlbom, Rödeby SK 2289 4.0
37 Gunnar Finnlaugsson, Lunds ASK 2062 3.5

 

Turneringen går utmärkt att följa på Chess-Results och det är direktsändning av 10 partier dagligen klockan 09.00. Betänketiden är: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder per drag.

Partier från rond 1-6.aug 23

I Europamästerskapet för seniorer förlorade  Magnus Wahlbom som svart IM Evgeny Mochalov (2394) från Vitryssland i går i direktsändning. I dag går det att följa FM Nils Åke Malmdin som har vit mot GM Yair Kraidman (2253) från Israel.

Hur svenskarna plus Gunnar Finnlaugsson spelat hittills framgår av partierna som finns för genomspelning sist i inlägget.

1 GM Yuri Balashov 2450 4.5
2 GM Nikolai Pushkov 2390 4.5
3 FM Peter Hohler 2201 4.0
23 FM Nils Åke Malmdin, Sundsvalls SS 2297 3.5
30 Magnus Wahlbom, Rödeby SK 2289 3.0
44 Gunnar Finnlaugsson, Lunds ASK 2062 2.5

 

Turneringen går utmärkt att följa på Chess-Results och det är direktsändning av 10 partier dagligen klockan 09.00. Betänketiden är: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder per drag.

Partier från rond 1-5.aug 22


Foto Bjørn Berg Johansen från Norge

I Europamästerskapet för seniorer har Magnus Wahlbom spelat så bra att han i dagens rond (5) kommer att vara med i direktsändning (09.00). Han möter som svart IM Evgeny Mochalov (2394) från Vitryssland och i eftermiddag kommer vi kunna notera om han fortfarande är obesegrad efter dagens rond. Det som öppnade för detta var vinsten mot Janis Visockis från Lettland i går. FM Nils Åke Malmdin spelade remi i går mot FM Vladimir Ivanets, Ryssland, och det räckte inte för att även han skulle figurera i sändning från Kaunas, men nära var det.

Hur svenskarna plus Gunnar Finnlaugsson spelat hittills framgår av partierna som finns för genomspelning sist i inlägget.

1 GM Yuri Balashov 2450 4.0
2 GM Viktor Kupreichik 2434 3.5
3 GM  Algimantas Butnorius 2388 3.5
22 Magnus Wahlbom, Rödeby SK SS 2289 3.0
31 FM Nils Åke Malmdin, Sundsvalls SS 2297 2.5
44 Gunnar Finnlaugsson, Lunds ASK 2062 2.0

 

Turneringen går utmärkt att följa på Chess-Results och det är direktsändning av 10 partier dagligen klockan 09.00. Betänketiden är: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder per drag.

Partier från rond 1-4.aug 21


FM Nils Åke Malmdin.
Foto Bjørn Berg Johansen

Europamästerskapet för seniorer är svenskarna – FM Nils Åke Malmdin (1) och Magnus Wahlbom (½) – bra med i tabellen efter tredje ronden bland 103 startande. De bör ha goda chanser att öka på poängskörden, för vid genomgång av spelschemat för dagens rond verkar inte motståndet oöverkommligt. Partier finns för genomspelning sist i inlägget.

1 FM Peter Hohler 2201 3.0
2 GM Yuri Balashov 2450 3.0
3 GM  Algimantas Butnorius 2388 3.0
30 FM Nils Åke Malmdin, Sundvalls SS 2297 2.0
35 Magnus WahlbomF, Rödeby SK 2289 2.0
41 Gunnar Finnlaugsson, Lunds ASK 2062 1.5

 

Turneringen går utmärkt att följa på Chess-Results och det är direktsändning av 10 partier dagligen klockan 09.00. Betänketiden är: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder per drag.

Partier från rond 1-3.aug 20

Schackvärlden håller andan inför Schack-OS som startar om drygt en vecka. Därför är det inte många större turneringar som pågår för tillfället. Franska mästerskapet, Barcelona (med drygt 600 deltagare varav 4 svenskar) och Europamästerskapet för seniorer är nog de intressantaste. Det senare pågår för full i Kaunas i Litauen och avslutas den 26:e. Sverige representeras av FM Nils Åke Malmdin, Sandvikens SK och Magnus Wahlbom, Rödeby SK. Hur det gått hittills för dem framgår av minitabellen (efter 2 ronder av 9) som följer och där finns också ordföranden i Lunds ASK Gunnar Finnlaugsson med, även om han i detta fall representerar Island.

1 GM Yuri Balashov 2450 2.0
2 GM Algimantas Butnorius 2388 2.0
3 IM Janez Barle 2382 2.0
27 Magnus Wahlbom, Rödeby SK 2289 1.5
35 FM Nils Åke Malmdin, Sundsvalls SS 2297 1.0
54 Gunnar Finnlaugsson, Lunds ASK 2062 1.0

 

Turneringen går utmärkt att följa på Chess-Results och det är direktsändning av 10 partier dagligen klockan 09.00. Betänketiden är: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder per drag.

Partier från rond 1.nov 04


GM Ulf Andersson

Tid att titta till svenskarna i 15. Offene Internationale Bayerische Schach Meisterschaft. Sedan förra gången har det avverkats ytterligare två ronder. Bäst till ligger GM Ulf Andersson och Magnus Wahlbom, de är endast en poäng efter kvartetten som leder på 5½. Martin Lokander och Anders Wengholm har spelat ihopa 4.0 poäng vilket innebär att de är med i toppen på den långa tabellen som innehåller 463 namn. För den femte svensken Sam Kassani går det inte lika bra för han ligger en bra bit ner i prislistan.

Tyvärr är det endast ett fåtal partier av svenskarna publicerade men de som finns följer:

Svenskarnas partier rond 1-6.nov 02

Schacksnack skrev för några dagar sedan under ”Korta nyheter” att några svenskar – GM Ulf Andersson, Magnus Wahlbom, Martin Lokander, Sam Kassani och Anders Wengholm – tagit sig till Tyskland för att deltaga i 15. Offene Internationale Bayerische Schach Meisterschaft. Inte mindre än 463 deltagare kunde arrangören räkna in! Högst rankad av dessa är vitryssen GM Sergei  Zhigalko (2696).

Det går bra för svenskarna. Efter fyra ronder har Magnus Wahlbom 3½ poäng och övriga en halva mindre. I dag i rond fem, som startar klockan 16.00, möter Magnus GM Vitaly Kunin, GER (2549) och klubbkamraterna från Alingsås GM Andersson och Ordföranden Wengholm har lottats mot varandra. Märkligt att bland så många deltagare detta skall hända. Remi?

Tyvärr är det endast ett fåtal partier av svenskarna publicerade men de som finns följer:

Rond 1-4.jan 25

Gibraltar Chess Festival har de senare åren blivit ett populärt resmål för svenska schackspelare vilket inte minst framgår av bifogad uppställning över årets deltagare. Gibraltar Masters, som är öppen för alla, börjar spelas i dag klockan 15.00 och avslutas den 3 februari och då har tio ronder avverkats.  Högst rankad av svenskarna, på en 17:e plats, är GM Emanuel Berg. Han är Sverigemästare men det finns ytterligare två med denna titel bland de anmälda och det är GM Ulf Andersson och Magnus Wahlbom.

Det är stora pengar i priser: 1.  £ 17 500 2. £ 10 000 3. £ 8 000… 12. £ 1 000 plus en del specialpriser.  

GM Vassily Ivanchuk 2764   Eric Vaarala 2152
GM Michael Adams 2723   Peter Carlsten   2110
GM Fabiano Caruana 2721   Simon Marder   1990
GM Emanuel Berg 2627   Karl Lundbäck   1969
GM Ulf Andersson   2579   Mikael Helin   1914
GM Pia Cramling   2516   Klas Berggren   1463
FM Rolf Bergström   2307   Lennart Eman    
Magnus Wahlbom   2305   Kristoffer Nilsson    
Nils-Åke Malmdin   2272   Ulf Nilsson    
Johan Henriksson   2243   Ana Cramling Bellon  

 

Direktsändningen startar klockan 15.00 den 25:e. Om svenskarna spelar bra är möjligheten stor att de dyker upp. Det kommer att visas 63 partier. Den tredje skärmen innehåller 50 förmedlade av ”MonRoi”.

live          live          live
Chessbomb       Hemsida              Monroi

live           live           live            
   Web 1                  Web 2                  Web 3              

 • Eligibility: open to all. The first prize may not be shared. All other prizes shall be shared where players have the same score (except the Women’s First Prize).
 • Rate of play: 40 moves in 100 minutes plus 20 moves in 50 minutes plus 15 minutes for all remaining moves with 30 seconds per move added from the start.
 • In the event of a tie for first place, there shall be a speed playoff. If there are four or fewer players tied for first place, there will be a speed knock-out play-off for the first prize. If   more than four players tie for first place, the four players with the highest performance ratings shall qualify for the play-off to decide the first prize


 • jan 05

  Emilia 2010

   
   
  I går fick GM Francisco Vallejo Pons finna sig i att få sällskap på första platsen i 53rd Torneo di Capodanno in Reggio Emilia. Det var hans besegrare i sjunde ronden GM Vugar Gashimov som klättrade upp jämsides. Världens 9:e rankade spelare GM Vassily Ivanchuk har hittills haft en dålig turnering och återfinns i botten på tabellen efter att i går förlorat mot GM David Navara. Kanske ser han fram emot nästa turnering som är i Gibraltar och som startar den 24:e. Där får han bland annat sällskap av de svenska stormästarna Emanuel Berg, Pia Cramling och tidigare Sverigemästaren Magnus Wahlbom. Till detta återkommer Schacksnack när det närmar sig spel.
    
  Direktsändningen via hemsidan och Chessbomben startar klockan 14.30. Betänketiden är 50 drag på 100 minuter + 30 sekunders tillägg från drag ett. 
   

   live        live

  Tabell och partier.
  Rond I-VII.
  Klicka på resultatet för partiet.
  Håll markören stilla över resultatet för information.


  Schacknyheter från omvärlden.
  Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.

   

   

     nov 05

   Senior-VM 2010

  Sverigemästaren 1974 Magnus Wahlbom, Rödeby SK, har inlett en ny schackkarriär. Han har börjat spela i seniorturneringar sedan han blev pensionär. I Senior-VM 2010 som pågår för fullt i Italien har han spelat bra och har häng på toppen, vilket framgår av bifogad tabell, efter att i går vunnit mot stormästaren Algimanats Butnorius, LTU (2439). I dag, i näst sista ronden, möter han IM Georg Danner (2419) från Österrike. En bra avslutning, de sista två ronderna, kan föra honom långt upp i prislistan. 

   live

  Direktsändningen startar glockan 15.00, sista ronden börjar en timme tidigare i morgon, och utöver Magnus Wahlbom kommer Bengt Hammar och Nils-Åke Malmdin att att kunna följas i dagens direktsändning mot GM Evgenij Ermenko Palestina respektive Damir Vrhovnik från Serbien.  

  1 GM Tseshkovsky, Vitaly Ryssland 2564 7,5
  2 GM Vaisser, Anatoly Frankrike 2507 7.0
  3 GM Rajkovic, Dusan Serbien 2443 7.0
  14 Wahlbom, Magnus Sverige  2282 6.5
  29 FM Hammar, Bengt Sverige  2240 6.0
  43 Malmdin, Nils-Åke Sverige  2300 5.5
  86 FM Nordström, Felix Sverige  2184 5.0
  93 Carlsten, Peter Sverige  2097 5,0
  121 Andersson, Kaj Sverige  2093 4.5

   

  Schacknyheter från omvärlden.
  Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.

   Inga partier att publicera efter rond 6.
  Några av svenskarnas partier från rond 1-6 för genomspelning.


  Tidigare artiklar