• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

sep 22

Om FIDE Women´s GP i Ankara berömde Schacksnack i förra inlägget spelarna för deras kampvilja vilket kunde avläsas i antalet remipartier. I går, i rond fem, blev det ett övervägande antal remier fyra av sex möjliga. Ledarna inför gårdagens rond GM Hympy Koneru och WGM Lufei Ruan delade poängen med sina motståndare och detta öppnade för ratingfavoriten GM Anna Muzychuk som vann mot GM Monika Socko och i och med detta sällade sig till de tidigare ledarna på fyra poäng. Men redan i dag kan det bli förändringar i toppen för spelschemat innehåller bland annat mötet mellan Ruan och Koneru.

Naturligvis är det direktsändning och den startar klockan 14.00 utom sista ronden – den 28:e – då starttiden är 09.00. Under resans fortsatta gång är det ytterligare en spelledig dag och den infaller den 25:e.

live
Hemsida

Tabell och partier rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


 

 jul 29

Det blev dramatiskt i sista ronden i Women GP i Jermuk i Armenien. GM Hou Yifan, som till dess gått obesegrad genom turneringen, förlorade mot GM Kateryna Lahno. Men hon stod till slut som segrare eftersom hennes närmaste konkurrenter landsmaninnorna WGM Lufei Ruan och Wenjun Ju, som under flera ronder varit parkerade högt upp i tabellen, och vid vinst kunde gjort henne äran stridig om första platsen också förlorade. Det innebar att det inte bara blev kinesiskor på prispallen vilket framgår av bifogat foto.

Prislista och partier rond 1-11.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.dec 24
GM Yifan Hou (bilden hemsidan) blev Världsmästare! Hon besegrade WGM Lufei Ruan med 3-1 i särspelet, det behövdes samtliga snabbschackpartier, som avgjordes i dag i Dam-VM i Hatay i Turkiet. Bägge är nog nöjda med sina placeringar för  enligt en snabbintervju på den officiella hemsidan i går verkade Lufei nöjd med silvermedaljen. Och det var precis vad hon fick.
Finalen.
WGM Lufei Ruan Kina 2480 3-5 GM Yifan Hou Kina 2591

 

Samtliga långpartier och särspelet i finalen.
Rond I-VIII (rond V-VIII snabbschack).
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
dec 23

Kalle Anka eller särspelet i Dam-VM finalen i Hatay i Turkiet i morgon? WGM Lufei Ruan (bilden) har hittills visat sig vara en svår nöt för favoriten GM Yifan Hou att knäcka. Vinna eller försvinna gällde i dag för Lufei. Det blev vinst och därmed utjämnade hon finalen till 2-2 och i och med detta är långpartierna slut och särspelet tar vid.

Finalen.
WGM Lufei Ruan Kina 2480 2-2 GM Yifan Hou Kina 2591

 

Särspelet (4 snabbschack, 2 blixt och sudden death) startar klockan 11.00 (ändrad) och kan följas på hemsidan eller Chessbomben.

live live

Tabell och partier.
Rond I-IV.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
dec 22
Damerna på bilden spelar om VM-titeln för damer. Det var säkert många som trodde att GM Yifan Hou, som hade vit, skulle vinna partiet i dag mot sin landsmaninna WGM Lufei Ruan. Men icke! Hon fick kämpa tappert för att nå remi.

Dam-VM finalen i Hatay i Turkiet fortsätter i morgon med det sista långpartiet. Remi för Hou och hon är världsmästare. Utjämnar Lufei ställningen blir det tiebreak på Julafton klockan 14.00. Det blir ett svårt val för är det inte då Kalle Anka börjar på Tv? Men den dagen den sorgen…

Finalen (bäst av 4).
WGM Lufei Ruan Kina 2480 1-2 GM Yifan Hou Kina 2591

 

Direktsändningen startar klockan 14.00 och kan följas på hemsidan eller Chessbomben.

live live

Tabell och partier.
Rond I-III.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
dec 22

 

I dag spelas sista ronden i Ryska Mästerskapet och Dam-VM finalen i Hatay i Turkiet kan ta slut. Andra partiet (bild från hemsidan) i Dam-VM vann GM Yifan Hou. Nu har WGM Lufei Ruan kniven mot strupen, hon får inte förlora dagens parti för då kommer landsmaninnan Hou att koras till Världsmästare senare i dag.  Då finns det inte mycket internationellt schack att följa några dagar framåt vilket kommer lägligt inför den stundande julhelgen. Nationellt kan vi se fram emot Rilton i Stockholm och Karlstad Open som startar på måndag.

Finalen (bäst av 4).
WGM Lufei Ruan Kina 2480 ½-1½ GM Yifan Hou Kina 2591

 

Direktsändningen startar klockan 14.00 och kan följas på hemsidan eller Chessbomben.

live live

Tabell och partier.
Rond I-II.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.dec 18
Då är spelarna klara till finalen i Dam-VM i Hatay i Turkiet (bilden hemsidan). GM Yifan Hou kvalificerade sig i går genom att besegra GM Humpy Koneru med siffrorna 1½-½ i långpartierna. I dag gick särspelet av stapeln mellan WGM Lufei Ruan och GM Xue Zhao. Lufei segrade med 1½-½ i det inledande snabbschacket och så var saken klar.

Finalen:

WGM Lufei Ruan Kina 2480 v.s. GM Yifan Hou Kina 2591

 

Finalen, som börjar på måndag, spelas i bäst av fyra partier och skulle det till äventyrs vara oavgjort efter dessa vidtar särspel efter samma mönster som tidigare i turneringen. Schacksnack tippar att finalen blir en lätt match för Hou.

Partierna från semifinal I-II och särspelet.
Tabell
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.dec 15
Dam-VM 2010

 

Den 13 december skrev Schacksnack: ”Tre kinesiskor och en indiska i semifinalerna är väl inget omöjligt tips?” Nu är vi där! Att det blev på detta vis avjordes i dag i särspelet när WGM Lufei Ruan, CHN, besegrade IM Harika Dronavalli från Indien med 1½-½ i snabbschacket.

Semifinalerna börjar i morgon i Dam-VM i Hatay i Turkiet och precis som tidigare blir det först två långpartier.
 
WGM Lufei Ruan Kina 2480 v.s. GM Xue Zhao Kina 2474
GM Humpy Koneru Indien 2600 v.s. GM Yifan Hou Kina 2591

 

Direktsändningen från semifinalerna startar klockan 14.00 i morgon och kan följas på den officiella hemsidan eller via Chessbomben.

live         live

Partier från rond 4:1, 4:2 och särspelet.
Tabell
 Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.dec 14

På onsdag i den ena semifinalen i Dam-VM i Hatay i Turkiet möts de två ratingfavoriterna indiskan GM Humpy Koneru och Hou Yifan från Kina (fotona). Vem som får möta kinesiskan GM Xue Zhao i den andra avgörs i morgon i särspelet mellan Lufei Ruan, CHN, och IM Dronavalli Harika, IND. Vilken asiatisk dominans!

Kombattanterna i särspelet:

WGM Lufei Ruan Kina 2480 v.s. IM Dronavalli Harika Indien 2525

 

Direktsändningen från särspelet startar klockan 14.00 i morgon och kan följas på den officiella hemsidan eller via Chessbomben.

live live

Partier från rond 4:1 och 4:2.
Tabell
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.dec 11
I 16-delsfinalen i Dam-VM i Hatay i Turkiet, där första ronden spelades i går, finns det fem kinesiskor med. Det skulle inte överraska Schacksnack om fyra (bilden från hemsidan) av dessa kvalificerar sig till kvartsfinalen. En spelare som lever farligt är regerande Världsmästaren GM Alexandra Kosteniuk från Ryssland som endast fick remi som vit  mot WGM Lufei Ruan från Kina.

Dam-VM i Hatay i Turkiet fortsätter i dag med rond 3:2.  Direktsändningen startar klockan 14.00 och kan följas på den officiella hemsidan eller via Chessbomben.

live live

Partier från rond 3:1.
Tabell
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.