Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

nov 04
I rond två i European Team Chess Championship 2011 i Grekland som spelades i dag blev det förlust mot Nederländerna med knappast möjliga marginal.

Vid första bordet tog regerande Sverigemästaren GM Hans Tikkanen sig an 2700-spelaren GM Anish Giri och det slutade med förlust, förra gången de möttes blev det remi, för svensken. Detta utjämnade den i storform varande GM Pontus Carlsson genom att vinna mot sigemansbekantingen GM Ivan Sokolov. När sedan GM Nils Grandelius höll remi mot GM Loek van Wely hängde allt på GM Stellan Brynell men tyvärr verkar fjärdebordet bli akilleshälen för laget. I går förlorade IM Daniel Semcesen där och i dag blev resultatet detsamma för Stellan som mötte GM Daniel Stellwagen. Lägger man ihop detta blir förlustsiffrorna 2½-1½.

Nordiska resultat: Polen – Finland 4-0, Island – Slovenien 1-3, Schweiz – Norge 2-2 och Danmark – Skottland 2-2. Fullständig tabell, spelschema, resultat och mycket annat finns på Chessresults.

Svenskarnas partier från rond 1.

 nov 03

Sverige mötte sjätterankade (ratingsnitt 2691) Frankrike i första ronden i European Team Chess Championship som spelas i Grekland. Att Sverige (ratingsnitt 2530) skulle ta poäng mot det stjärnspäckade laget var det nog inte många som trodde. Men grabbarna på bilderna – GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, GM Nils Grandelius, Lunds ASK, GM Pontus Carlsson, Team Viking, och IM Daniel Semcesen, Team Viking – skickade tillbaka fransmännen till hotellet med ett oavgjort resultat i bagaget efter att Pontus vunnit, Hans och Nils spelat remi och Daniel hade chansen i slutet (drag 38…e4! och springaren på h5 har stora problem) men såg det inte och till slut förlorade han.

I morgon klockan 14.00 möter Sverige Nederländerna, som har möjlighet att ställa upp med GM Anish Giri och GM Loek van Wely vid de två första borden.

Giri & co hade problem med Finland i dag och fick precis som Frankrike mot Sverige nöja sig med 2-2. Hjälten var IM Mika Karttunen (2434) som besegrade GM Daniel Stellwagen (2627)! Men en ännu större sensation kom i matchen mellan Spanien och Island. Islänningen FM Steinn Gretarsson (2452) tog hela poängen mot superstormästaren Alexei Shirov (2705)! Fullständigt spelschema, resultat och mycket annat finns på Chessresults.

Svenskarnas partier från rond 1.nov 29

 

Obesegrad vann GM Luke McShane från England med en halv poäng före två holländare Remco Heite Schaaktoernooi. En av deltagarna var Peter Heine Nielsen från Danmark men resultaten var inte mycket att skriva hem om. Han delade sista platsen med GM Loek Van Wely på 1½ poäng av fem möjliga. Dessa två var säkert nöjda med att turneringen inte hade eloregistrerats hos FIDE

Prislista och partier.
Rond I-V.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.nov 27

I går startade en turnering i Holland – Remco Heite Schaaktoernooi. Det är alltid intressant att förmedla nyheter från turneringar där Nordens starkaste spelare är med. Denna gång är det Peter Heine Nielsen från Danmark som representerar vår del av världen. Att någon svensk blir inbjuden, efter det att GM Ulf Andersson trappat ner, det ligger tyvärr långt fram i tiden… Peter började med en förlust mot GM Erwin l’Ami. En annan deltagare är GM Loek Van Wely (foto hemsidan) som startade med att besegra den högst rankade i turneringen och den senaste sigemanssegraren GM Anish Giri.

live

Naturligtvis är det direktsändning och den startar  lördag och söndag  klockan 10.00 och 16.00. Turneringen eloregistreras inte hos FIDE. Betänketiden är 105 minuter för 35 drag och sedan 15 minuter för resten.

Tabell och partier.
Rond I.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.aug 19

NH Chess

Rising Stars kom snabbt igen efter gårdagens förlust mot Experience och kunde i dag åter ta ledning i matchen efter en klar seger med 3½-1/2. De lämnade ifrån sig tre remier. Det Nordiska inslaget bland Experience GM Peter Heine Nielsen från Danmark har så här långt i matchen endast spelat ihop 2½ (+1 =3 -3) poäng vilket gör att han återfinns i botten av den individuella tabellen. I morgon möter han GM Hikaru Nakamura. Nakamura mötte i dag GM Loek van Wely och Loek tvingades ge upp före det att 20 drag gjorts. En överkörning som man sällan ser på denna nivå!

När det återstår tre ronder har GM Hikaru Nakamura allvarligt blandat sig i striden om vem som skall få åka till 2011 Amber Blindfold and Rapid Tournament in Nice på vårkanten. Han och GM Anish Giri har 4½ poäng och hack i häl på dessa, en halva efter, följer GM Fabiano Caruana.   

Ställningen

Experience 16.0-19.0 Rising Stars

 

Direktsändning rond 8-9 klockan 13.30. Sista ronden (10) börjar 1½ timme tidigare.

live

Individuella resultat och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 19

NH Chess

Då var matchen mellan Erfarenheten och Rising Stars åter igång efter en dags vila. Tydligen gjorde detta de ”gamla” gott för de vann rond 6 med 3-2. Nu skiljer det endast en poäng mellan lagen i Rising Stars favör.

Den högst rankade bland ungdomarna är GM Hikaru Nakamura, som för några år sedan deltog i Sigemans i Malmö, mötte den äldste bland deltagarna – GM Ljubomir Ljubojevic – och vann ”turligt” efter god hjälp av sin motståndare. GM Loek van Wely vann över italienaren Fabiano Caruana och enligt rapporterna från Holland var det hans första vinst på sexton försök. Bättre sent än aldrig! Kandidatmatchdeltagaren GM Boris Gelfand, som är bäst individuellt, tog en enkel seger mot GM David Howell. Övriga partier slutade remi. 

Ställningen

Experience 14½-15½ Rising Stars

 

Direktsändning rond 7-9 klockan 13.30. Sista ronden börjar 1½ timme tidigare.

live

Individuella resultat och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 14

NH Chess

Den äldste i matchen mellan Rising Stars och Experience är Ljubomir Ljubojevic från Serbien. Han har börjat olyckligt med förlust i bägge partierna. I går fick Ljubomir stora problem med tiden mot David Howell. När spelarna gjort 12 drag hade serben endast 28 minuter kvar på klockan för lika många drag. Det är en näst intill omöjlig uppgift på denna nivå vilket också visade sig. Rapporten från Holland anger att GM Hikaru Nakamura var totalt förlorad mot GM Loek van Wely men eftersom den senare inte kunde finna vägen till vinst kunde Hikaru lämna scenen med ett blått remiöga efter 71 drag.

…After the game Nakamura summed up his philosophy about rook endings as follows: ‘Unless you’re down a zillion pawns you always have chances, and I was only down two.’ How true this was, he proved when Van Wely didn’t find the winning plan and had to resign himself to a draw after 71 moves and five and a half hours of play.

Ställningen

Experience 4.5-5.5 Rising Stars

 

Direktsändning rond 3-9 klockan 13.30. Sista ronden börjar 1½ timme tidigare. Den 17:e är det spelledigt.

live

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 05

arctic 2010

Arctic Chess Challenge, som spelas i den ”kommande Schack-OS staden (2014)” Tromsö, slutade mötet mellan GM Emanuel Berg och GM loek van Wely efter intressant spel med remi. 

164 deltagare
1 GM Bartosz Socko Polen 2646 5.0
2 GM Loek van Wely Holland 2677 4.5
3 GM Chanda Sandipan Indien 2637 4.5
5 GM Emanuel Berg Sverige 2612 4.5
25 IM Bengt Lindberg Sverige  2413 3.5
51 GM Thomas Ernst Sverige 2430 3.0
70 Magnus Eriksson Sverige  2165 3.0
72 Eric Vaarala Sverige  2102 2.5
73 Kent Ängskog  Sverige  2204 2.5
78 Kaj Engström Sverige  2290 2.5
88 Henrik Lindberg Sverige  2230 2.5
103 Tobias Petersson Sverige  2135 2.0
113 Johan Sigeman Sverige  2153 2.0

 

Direktsändningen startar klockan 14.00 och i  går det att följa GM Ivan Ivanisevic – GM Emanuel Berg.

live

 Svenskarnas partier Arctic Chess Challenger rond 1-5.aug 04

arctic 2010

Det går mycket bra för Sverigemästaren GM Emanuel BergArctic Chess Challenge, som spelas i den ”kommande Schack-OS staden (2014)” Tromsö. I går blev det vinst mot norrmanen IM Frode Elsness (2485) och i och med detta är han en av sex med full pott efter fyra partier. I dag vankas andra bullar. Spelschemat för rond 5 visar att Emanuel fått vit mot den högst rankade i turneringen – GM Loek van Wely (2677) från Holland. Vinst för Emanuel öppnar upp för en spännande andra halva i turneringen. IM Bengt Lindberg är tillsammans med 24 andra endast en poäng efter toppen och han möter i dag ungraren GM Zoltan Gyimesi (2598).

164 deltagare
1 GM Ivan Ivanisevic Serbien 2611 4.0
2 GM Bartosz Socko Polen 2646 4.0
3 GM Loek van Wely Holland 2677 4.0
5 GM Emanuel Berg Sverige 2612 4.0
23 IM Bengt Lindberg Sverige  2413 3.0
41 Eric Vaarala Sverige  2102 2.5
50 Kaj Engström Sverige  2290 2.5
55 GM Thomas Ernst Sverige 2430 2.5
68 Kent Ängskog  Sverige  2204 2.0
91 Johan Sigeman Sverige  2153 2.0
93 Henrik Lindberg Sverige  2230 2.0
94 Tobias Petersson Sverige  2135 2.0
104 Magnus Eriksson Sverige  2165 2.0

 

 Direktsändningen startar klockan 14.00 och vid första bordet möts GM Emanuel Berg och GM Loek van Wely.

live

 Svenskarnas partier Arctic Chess Challenger rond 1-4.jun 07

För några dagar sedan charmade GM Anish Giri från Holland den svenska schackpubliken när han var i Malmö och vann Sigemans överlägst. Hans +rating från Malmö gjorde att han är högst rankad i Holland, i flytande rating, före stormästarna Jan Smeets och Loek van Wely.

Ingen rast och ingen ro för världsstjärnorna. I helgen har Giri spelat i det franska lagmästerskapet och Schacksnack har samlat några av hans partier för genomspelning från detta evenemang. Spela gärna genom partiet mot GM Peter Svidler och se hur den flefaldige ryske mästaren vinner. En demonstration i effektivt schack och ett bevis på att devisen ”Håll kungen kvar i centrum” gäller.Tidigare artiklar