Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

okt 23

Den dubbelrondiga SPICE Cup 2012, som arrangerats av Susan Polgar i USA, har avslutats och segrade gjorde den högst rankade i turneringen den franske Stormästaren Maxime Vachier-Lagrave en halv poäng före asiaterna Liren Ding från Kina och Quang Liem Le Vietnam. Detta innebar att samtliga 2700-spelare fick kliva upp på prispallen.

Prislista och partier rond 1-10.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 19

I ACP Golden Classic förseglades två partier. Det mellan spelarna på ovanstående foto pågick i 47 drag innan domaren kom med förseglingskuvertet. Le höll inte draget hemligt utan han avslöjade att det var 48. Td2! Bägge partierna finns för genomspelning nederst i inlägget för dem som är intresserade att analysera avbrottsställningarna. Hur det går avslöjas på lördag eftermiddag.

En liten fundering: Det är för Schacksnack märkligt att ingen från Nederländerna finns med bland deltagarna även om det nationella mästerskapet spelas samtidigt. Nog skulle det väl gått att ”lura” över någon?

Efter rond 4 (2 avbrutna partier)
1 GM Vassily Ivanchuk 2769 3.0
2 GM Gata Kamsky 2744 2.0
3 GM Anna Muzychuk 2606 1.5 (1)
4 GM Krishnan Sasikiran 2707 1.0 (1)
5 GM Liem Le Quang 2693 1.0 (1)
6 GM Emil Sutovsky 2687 1.0 (1)
7 GM Baadur Jobava 2730 0.5

 

I nationella mästerskapet för Nederländerna lyckades GM Dmitry Reinderman få stopp på GM Anish Giri som i gårdagens parti fick nöja sig med remi. Anish framgångar har gjort att han åter är över 2700 i flytande rating på Live Chess Ratings listan.

Partierna rond 1-4 Golden Classic.

Tabell och partier rond 1-4 nationella mästerskapet.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.feb 17

I högsta gruppen i Aeroflot Open fick prispallen, enligt den officiella hemsidan, följande utseende efter särskiljning. Detta innebär att GM Quang Liem Le försvarade titeln från förra året!

1 GM Quang Liem Le (2664) 6.5
2 GM Nikita Vitiugov (2709) 6.5
3 GM Evgeny Tomashevsky (2695) 6.5

 

Norrmannen GM Jon Ludvig Hammer vaknade till liv i slutet på turneringen och vann de två sista partierna. Detta räckte till 4.0 poäng och en delad 56-64 plats.

Dansken Bjarke Jensen, som ett tag ledde C-gruppen, avslutade med tre förluster och fick 6.0 poäng vilket räckte till en 12:e plats bland 106 deltagare.

Klockan 09.00 startar en blixtturnering i Moskva  som är kvalificering för VM i blixt i slutet på året. Nu har uppgifter om turneringen publicerats. Deltagarelistan upptar 194 namn från 37 nationer och högst upp i denna finns elva 2700-spelare och man spelar två partier i rad mot samma motståndare.

Tidigare inlägg: rond 1, rond 2, rond 3, rond 4, rond 5, rond 6, rond 7, rond 8.

Schacksnacks prislista är inte korrekt, vad gäller placeringarna,
eftersom den inte tar hänsyn till särskiljningen som användes i Moskva.
Prislista och partier
Rond 1-9.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
feb 11

I Aeroflot Open har GM Le Quang Liem från Vietnam  ingen större respekt för dem med högre rating. I dag körde han över turneringens högst rankade spelare GM Gata Kamsky (2730) på 27 drag. I och med detta är fjolårssegraren fortfarande i ensam ledning, på maximala fyra poäng! I morgon spelar han mot GM Evgeny Tomashevsky (2695) från Ryssland.

Norrmannen GM Jon Ludvig Hammer (A) förlorade även i dag, denna gång mot IM Vasily Papin (2568) från Ryssland. Norrmannen är nu bland de sista i tabellen med 1.0 poäng. I rond fem, som spelas i morgon, möter han en av de fyra damerna i gruppen – WGM Wenjun Ju, CHN (2514).

Dansken Bjarke Jensen (C) fortsätter att vinna. Han delar ledningen på fyra poäng med WGM Anna Burtasova vilket är lika många poäng som ronder. I morgon möts de. Den observante har säkert noterat att Anna är fotografen till fotona som publiceras på inläggen från Moskva.

Direktsändningen startar klockan 13.00. Nio ronder skall spelas till den 16 februari. Avslutningscermonien sker dagen efter. Betänketiden är: 100 minuter för 40 drag + 50 minuter för nästa 20 drag + 15 minuter för resten av partiet + 30 sekunder i tillägg från drag 1.

live
Chessbomb

Inlägg/partier: rond 1, rond 2, rond 3.

Partier från rond 4.feb 10

I Aeroflot Open är förra årets segrare – GM Le Quang Liem från Vietnam – i ensam ledning efter att i dag i rond tre, som svart, besegrat GM Luka Lenic. Den ovanliga slutställningen i partiet  är värd att slänga ett öga på! I morgon väntar turneringens högst rankade spelare – GM Gata Kamsky – på Liem.

Norrmannen GM Jon Ludvig Hammer (A) är tydligen inne i en långvarig formsvacka som började i Tata Steel Chess Tournament (GM-B) i Wijk aan Zee. Han förlorade i dag mot Robert Hess (2572) från USA och han har endast mäktat med två remier hittills. I morgon i rond fyra har Jon svart mot IM Vasily Papin (2568) från Ryssland.

Dansken Bjarke Jensen (C) är i tredelad ledning efter det han vunnit mot Mark Basencyan (2188) från Armenien i dag. I morgon möter Bjarke WIM Ekaterina Kharashuta (2296) från Ryssland.

Direktsändningen startar klockan 13.00. Nio ronder skall spelas till den 16 februari. Avslutningscermonien sker dagen efter. Betänketiden är: 100 minuter för 40 drag + 50 minuter för nästa 20 drag + 15 minuter för resten av partiet + 30 sekunder i tillägg från drag 1.

live
Chessbomb

Inlägg/partier: rond 1, rond 2.

Partier från rond 3.feb 10

I Aeroflot Open har spelarna med maximal poängutdelning reducerats till två. En av dessa är den överraskande segraren av förra årets turnering – GM Le Quang Liem från Vietnam. Den andre är GM Luka Lenic, SLO. De två möts i dag med den senare som vit.

Två nordbor finns på plats i Moskva och det är norrmannen GM Jon Ludvig Hammer (A) och dansken Bjarke Jensen. Hammer spelade remi mot IM Alexandre Danin medan däremot Bjarke tog sin andra fullpoängare i rad och i och med detta delar han förstaplatsen med 16 andra. I dag möter Hammer Robert Hess (2572) från USA medan Bjarke får ta sig an Mark Basencyan (2188) från Armenien.

Direktsändningen startar klockan 13.00. Nio ronder skall spelas till den 16 februari. Avslutningscermonien sker dagen efter. Betänketiden är: 100 minuter för 40 drag + 50 minuter för nästa 20 drag + 15 minuter för resten av partiet + 30 sekunder i tillägg från drag 1.

live
Chessbomb

Inlägg/partier: rond 1.

Partier från rond 2.jan 13

I Vietnam ( Ho Chi Minh City) avslutades 1st HDBank cup open chess tournament 2011 för ett par dagar sedan. Det var en stark turnering som Schacksnack informerat om i ett tidigare inlägg och vid det tillfället lovades att slutresultatet skulle publiceras. Det var 65 spelare som kom till start och överst i deltagarelistan fanns 11 stormästare. En av dessa var GM Le Quang Liem (2664) från Vietnam (bilden ChessBase). I början på förra året segrade den då 19-årige Liem i det stentuffa Aeroflot Open i Moskva före ett nästan oräkneligt antal andra starka stormästare och på tredje plats kom hans landsman Nguyen Ngoc Truong Son (2628). Någon seger i Vietnam blev det inte för Liem, han fick nöja sig med en fjärde plats efter två kineser och en spelare från Filipinerna.

1. GM Yu Yangyi 2607 7.0
2. GM Wen Yang 2509 7.0
3. GM Paul Gomez 2527 6.5
4. Le Quang Liem 2664 6.5

Några partier av Liem.jan 08
Schacksnack har botaniserat i turneringar som pågår i Asien. Kontinenten som Schacksnack tror kommer att bli dominerande inom schacket om inte så länge. Herrvärldsmästaren är från Indien och motsvarigheten på damsidan är från Kina vilket är ett tecken så gott som något på att det finns substans i profetian.

I Vietnam pågår 1st HDBank cup open chess tournament 2011 och turneringen spelas i Ho Chi Minh City. I toppen på den 65 namn långa deltagarelistan återfinns 11 stormästare. En av dessa är mannen på bilden GM Le Quang Liem (2664) från Vietnam. I början på förra året segrade den då 19-årige Liem i det stentuffa Aeroflot Open i Moskva före ett nästan oräkneligt antal andra starka stormästare och på tredje plats kom hans landsman Nguyen Ngoc Truong Son (2628). Hur det kommer att sluta i den pågående turneringen får vi veta på måndag.

Några partier av Liem från de första sju ronderna av nio.feb 17

Under några år har världens blickar riktats mot Asien i större utsträckning än tidigare. Nu får vi börja vänja oss att göra detta även inom schacket. Världsmästaren GM Vis Anand är från Indien. Kina har under senare år fostrat ett flertal framstående spelare som bland annat varit i Europa och firat framgångar i hårdast möjliga konkurrens. Nu får schackvärlden lära sig ett nytt namn –  GM Le Quang Liem . Han är från Vietnam och vann i dag, i ensamt majestät, årets starkaste öppna turnering. Även om det återstår flera månader på år 2010 vågar Schacksnack ge ”Aeroflot Open 2010″ detta epitet redan nu. Turneringen hade 75 stormästare och fem IM i startlistan. Snittratingen var på drygt 2550! När sammanfattning gjordes i dag går det att notera att bland de sex främsta är två spelare från Vietnam, en från Kina, två från Ryssland och en ukrainare!

Tabell och samtliga partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
feb 16

Aeroflot 2010

I ”Aeroflot Open 2010″ återstår endast en rond att spela och i toppen på tabellen finns åeterigen endast de två vietnameserna GM Le Quang Liem och Nguyen Ngoc Truong Son som är en halv poäng före den jagande trion. I morgon möter Liem GM Ian Nepomniachtchi, RUS (2658) och GM Anton Korobov, UKR (2648) ställs mot Truong Son och den tredje på 5½ poäng GM Boris Grachev, RUS (2653) möter fempoängaren GM Maxime Vachier-Lagrave, FRA (2730). Spännande blir det och en oväntad upplösning kan det bli. 

Överst på sidan, under fliken ”Direktsändningar”, finns behövliga länkar till Moskva.  

Tabell och samtliga partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Tidigare artiklar