• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

dec 27

 

I Lag-VM för damer som spelats i Turkiet segrade Kina. De gick inte obesegrade genom turneringen för i näst sista ronden förlorade de mot Ukraina med 1½-2½. Nu gjorde det inte så mycket eftersom deras agraste konkurrent Indien förlorade med samma siffror mot Georgien och i och med det var Kina klara Världsmästare före sista ronden, som spelades i dag, och då mötte de Indien och vann med det populära resultatet 2½-1½.

1 Kina 16.0/27.5 6 Armenien 9.0/19.5
2 Ryssland 13.0/21.5 7 Vietnam 9.0/19.0
3 Georgien 12.0/21.5 8 Grekland 5.0/15.0
4 Indien 11.0/23.0 9 Turkiet 4.0/11.0
5 Ukraina 11.0/21.0 10 Sydafrika 0.0/1.0

 

Individuella resultat.
Partier rond 1-9.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.dec 26

I Lag-VM för damer som spelas i Turkiet är Kina totalt överlägsna de har hittills vunnit samtliga matcher och har nästan 3.5 av fyra i snitt på dessa! Det enda stora hindret de har kvar är Indien, med VM-utmanaren GM Humpy Koneru (2600), som de möter i sista ronden i morgon. Att dagens motståndare Ukraina skall kunna rubba suveränerna finns inte med i Schacksnacks funderingar.

Förvånande är att Ryssland, rankad som tvåa, tappade matchpoäng mot Grekland och Georgien i rond tre och fyra och i mötet mot Kina bli krossade med 0-4. Ryssland fungerar inte som lag både på herr- och dam-sidan, det har blivit en sanning de senare åren. Rysslands herrar var till exempel storfavoriter i senaste lag-EM, som spelades tidigare i år, men trots att den lägst rankade i laget hade 2730 i rating blev de inte bättre än femma och de fick bland annat se överraskningen Tyskland bli mästare.

1 Kina 14.0/23.5 6 Georgien 8.0/15.5
2 Indien 11.0/20.5 7 Armenien 6.0/15.0
3 Ryssland 10.0/15.5 8 Turkiet 4.0/9.5
4 Ukraina 8.0/16.5 9 Grekland 1.0/7.5
5 Vietnamn 8.0/15.5 10 Sydafrika 0.0/1.0

 

Direktsändningen från rond 8 startar klockan 14.00. Skärm 1 Chessbomben och skärm 2 hemsidan. Betänketiden är 40 drag på 90 minuter + 30 minuter + 30 sekunders tillägg från drag 1.

livelive

Samtliga partier (140) från rond 1-7.dec 22

Lag-VM för damer som spelas i Turkiet har kommit fyra ronder på väg och favoriterna har samlats i toppen på tabellen (bifogas). Världsmästaren GM Hou Yifan steg in på scenen i tredje ronden i matchen mot Armenien och hjälpte till så att Kina vann med utklassningssiffrorna 4-0 och hennes parti mot GM Elina Danielian utsågs till ronden bästa! I dag blir det svårare för Kina för motståndaren är Ryssland och matchen går att följa i direktsändning.

1 Kina 8.0/13.5 6 Turkiet 4.0/7.5
2 Indien 7.0/13.0 7 Ukraina 3.0/8.0
3 Ryssland 6.0/9.5 8 Armenien 2.0/6.0
4 Georgien 5.0/9.5 9 Grekland 1.0/4.0
5 Vietnamn 4.0/8.0 10 Sydafrika 0.0/1.0

 

Direktsändningen från rond 5 startar klockan 14.00. Skärm 1 Chessbomben och skärm 2 hemsidan. Betänketiden är 40 drag på 90 minuter + 30 minuter + 30 sekunders tillägg från drag 1.

livelive

Samtliga partier (80) från rond 1-4.dec 20

Lag-VM för damer spelas sedan två dagar tillbaka i Turkiet. Det är tio lag som gör upp om titeln och vilka de är framgår av tabellen. En trio leder med full pott och det är Georgien, Ryssland, Kina och sist finns Sydafrika som förlorat bägge matcherna med 0-4, men så har de också mött två av de fyra nationerna som är favoriter till slutsegern.

Världsmästaren GM Hou Yifan från Kina finns på plats men hon har ännu inte spelat något parti. Men om inte förr blir det säkert i sista ronden den 27 december när Kina och Indien möts för det senare laget toppas av GM Humpy Koneru som tidigare i höst förlorade VM-matchen mot, just det – Yifan.

1 Kina 2528 6 Armenien 2416
2 Ryssland 2509 7 Vietnam 2307
3 Indien 2483 8 Grekland 2256
4 Georgien 2482 9 Turkiet 2067
5 Ukraina 2446 10 Sydafrika 1877

 

Direktsändningen startar klockan 14.00. Skärm 1 Chessbomben och skärm 2 hemsidan. Betänketiden är 40 drag på 90 minuter + 30 minuter + 30 sekunders tillägg från drag 1.

livelive

Samtliga partier (40) från rond 1 och 2.