• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

okt 23

Att GM Vladimir Kramnik skulle segra i kategori 20 turneringen Kroongroep 2011 som spelats i Nederländerna var klart före sista ronden, som spelades i går. Studerar man tabellen närmare upptäcks att Kramnik vann sina partier som vit och spelade remi som svart, vilket denna gång var ett framgångsrikt koncept. På andra plats kom sigemanbekantingen GM Anish Giri.  Bägge partierna i gårdagens rond slutade remi.

Tabell och partier efter rond 1-6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 21

Nästan lika överlägsen som segrarinnan i Nalchik GM Xue Zhao var, är GM Vladimir Kramnik i kategori 20 turneringen Kroongroep 2011 som spelas i Nederländerna. När femte ronden av sex spelades i dag vann Kramnik och GM Anish Giri sina partier mot GM Maxime Vachier-Lagrave respektive GM Judit Polgar. Hårdast motstånd mötte Kramnik som fick hålla på 87 drag i ett damslutspel innan han gömt undan kungen och kunde säkra turneringssegern. Vinsten innebar att han är den fjärde spelaren i världen som tagit sig över 2800 i rating enligt ”Livs Chess Ratings”. Schacksnack tycker, om man får vara så respektlös, att partiet mellan Giri och Polgar hade en touch av kaféschack över sig…

Tabell och partier efter rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


 okt 21

Det blev ingen drömgräns för GM Vladimir Kramnik i Kroongroep 2011 som spelas i Nederländerna. Han fick nöja sig med remi i ett hårt parti mot GM Anish Giri ett resultat som var gångbart i fjärde ronden eftersom även det andra partiet, mellan GM Judit Polgar och GM Maxime Vachier-Lagrave slutade så. Detta innebar att Kramnik tappade några 10-delar i rating, ett gissel för de högrankade.

Tabell och partier efter rond 1-4.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 18

Kroongroep 2011 som spelas i Nederländerna är för tillfället den populäraste turneringen på Schacksnack att följa i direktsändning det visar den dagliga statistiken. I sista ronden före den spellediga dagen hade GM Vladimir Kramnik vid vinst mot GM Maxime Vachier-Lagrave klättrat över 2800 i rating. Nu slutade partiet remi, vilket innebar att han tappade poäng (0.4) i stället. Men det återstår tre partier så ännu finns det möjligheter att reparera ”skadan” så att FIDE:s lista som kommer den 1 november har fyra spelare över drömgränsen. Även partiet mellan GM Anish Giri och GM Judit Polgar slutade med delad pott.

Tabell och partier efter rond 1-3.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 17

Lika lite som GM Anish Giri hade att sätta emot GM Vladimir Kramnik i första ronden hade GM Judit Polgar det i dag i andra ronden i Kroongroep 2011 som spelas i Nederländerna. Efter 31 drag var det Damindiska partiet över för då hade Judit förlorat en pjäs och inte nog med det Vladimir hade tre fribönder på damflygeln. Efter dagens vinst saknar Kramnik endast 1.2 poäng för att klättra över drömgränsen 2800 i rating och det är troligt att han kommer att göra detta, om inte i morgon mot GM Maxime Vachier-Lagrave så längre fram i turneringen. Det andra partiet mellan GM Anish Giri och Maxime slutade remi efter 24 drag.

Tabell och partier efter rond 1-2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 16

I år är den dubbelrondiga Kroongroep 2011 som spelas i Nederländerna mellan den 14-22/10 starkare besatt än den varit någonsin. Tidigare Världsmästaren GM Vladimir Kramnik är högst rankad med en rating på 2791 vilket placerar honom på fjärde plats på världsrankingen. Överiga deltagare går inte av för hackor heller vilket gör det till en kategori 20 turnering med ett ratingsnitt på 2732!

I dag spelades första ronden och redan från början tog Kramnik kommandot genom att besegra det holländska hoppet GM Anish Giri i ett Kungsindiskt parti efter 35 drag. Titta gärna på slutställningen! Det Damindiska partiet mellan GM Maxime Vachier-Lagrave och GM Judit Polgar slutade remi.

Tabell och partier efter rond 1.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.