• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

maj 25

14 länder deltager i det asiatiska lagmästerskapet, som spelas i Kina, och 7 ronder har avverkats. Det är inte speciellt överraskande att Kina 1 (13) tagit ledningen före Indien (11), Kazakstan (9) och Kina 2 (9). De starkaste spelarna är 2700-spelarna: GM Wang Hao, CHN (2738), GMKrishnan Sasikiran, IND (2720), och GM Liem Le Quang, VIE (2703). Bifogar partierna från de spelade ronderna i ett enklare utförande. Det är fyra spelare i varje lag.

Partier från rond 1-7.okt 31

Arrangören fick sin drömfinal Corsican Circuit. Två spelare – Världsmästaren GM Vis. Anand, IND (2817) och dubble Juniorvärldsmästaren GM Shakhriyar Mamedyarov, AZE (2746) – var speciellt inbjudna till den avslutande snabbschackturneringen, som från början hade 16 deltagare och där  de 14 bästa från huvudturneringen också var med. Världsstjärnorna kvalificerade sig till finalen, som spelas i dag. I semifinalerna besegrade Anand landsmannen GM Krishnan Sasikiran med 3-1 medan Mamedyarov hade det lättare mot bulgaren GM Ivan Cheparinov som förpassades till spel om tredje pris mot Sasikiran med siffrorna 2-0.

I går spelades en nio ronders blixtturnering med 172 deltagare. Segrade gjorde GM Rauf Mamedov, AZE (2660) på 8.0 poäng.

Det är direktsändning och den börjar i dag klockan 14.00 och 17.00. Länkar till hemsidan och Chessbomben.

live
live

Partierna från kvarts- och semi-finalerna.okt 29

I Korsika pågår sedan några dagar Corsican Circuit. Det började med att 171 spelare spelade nio ronder långpartier och denna turnering vann GM Krishnan Sasikiran (2689) från Indien på 7½ poäng.

Därefter bildades en grupp med de inbjudna världsstjärnorna Världsmästaren GM Vis. Anand, IND (2817), GM Shakhriyar Mamedyarov, AZE (2746) och de 14 bästa från huvudturneringen för att spela snabbschack (15+3). I går avgjordes åttondedelsfinalen och på måndag spelas finalen och då önskar säkert arrangören att den skall spelas mellan de speciellt inbjudna Anand och Mamedyarov och ännu så länge är det fortfarande möjligt eftersom bägge gick vidare till kvarten efter gårdagens spel.

Två som däremot inte gick vidare var storspelarna GM Laurent Fressinet (2696) som förlorade mot IM Gabriel Battaglini (2452) och GM Rauf Mamedov (2660) som gick samma öde till mötes mot IM Tal Baron (2505).

Det är direktsändning och den börjar i dag klockan 14.00 och 16.00. Länkar till hemsidan och Chessbomben.

live
live

Partierna från åttondedelsfinalen.jun 28

I dag fortsätter andra halvan av AAI International Grandmaster Chess Tournament 2011 som spelas i New Delhi. På programmet står: GM Fabiano Caruana-GM Parimarjan Negi, GM Viktor Laznicka-GM Yifan Hou och GM Krishnan Sasikiran-GM Wesley So. Direktsändningen startar klockan 10.30 och betänketiden är: 40 drag/2 timmar + 20 drag/1 timme + 30 sekunder från drag 1.

live

Tabell och partier från rond I-V.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 23

 I New Dehli i Indien pågår sedan i går en dubbelrondig kategori 17  turnering – AAI International Grandmaster Chess Tournament 2011 – med unga spelare undantaget åldermannen  GM Krishnan Sasikiran från Indien som är född 1981. Bland deltagarna (foto hemsidan) finns den kvinnliga Världsmästaren GM Hou Yifan från Kina och årets sigemanssegrare GM Wesley So (5) från Filipinerna. Högst rankad är GM Fabiano Caruana (2714) från Italien. Vilka de övriga är framgår av tabellen längre ner på sidan.

Direktsändningen av ronderna startar klockan 10.30 utom den sista som börjar tre timmar tidigare. Turneringen pågår till den 2 juli och den spellediga dagen infaller den 27:e. Betänketid: 40 drag på 2 timmar + 20 drag 1 timme + 15 minuter + 30 sekunder i tillägg från första draget.

live          live
 Hemsida     Chessbomben

Tabell och partier från rond I.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
feb 28


GM Stellan Brynell Limhamns SK. Foto Sebastian Nilsson.

En stor mängd svenskar deltager i Cappelle la Grande i Frankrike. Schacksnack kommer med ett fylligare inlägg efter dagens två ronder. Tre av svenskarna fanns med i direktsändning i går (partierna bifogas).

GM Stellan Brynell, Limhamns SK, hade det tuffaste motståndet. Han fick möta GM GM Mikhail Gurevich (2613) från Turkiet och spelade remi. I dag – i rond tre – kommer vi åter att kunna följa honom, som ende svensk, denna gång mot ännu tuffare motstånd, som svart mot den högst rankade i turneringen – GM Krishnan Sasikiran (2690) från Indien. 

De andra som figurerade i sändningen i går var IM Axel Smith (förlust) och GM Hans Tikkanen (remi).

I dag spelas rond tre och fyra. Sändningarna startar klockan 09.00 och 17.00. Betänketiden är: 90 minuter för 40 drag plus 30 minuter plus 30 sekunder per drag från det första draget. 

live    

Svenska partier rond 2.