• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

aug 15

Då var  Junior-VM i Indien över. Hur prispallarna bemannades i Öppen- och Flickklassen och hur det gick för svenskarna – GM Nils Grandelius och Inna Agrest – framgår av bifogad minitabell. Fullständiga listor finns på Chess-Results både för öppen- och flickklassen. Under tabellen finns samtliga svenska partier för genomspelning.

1 GM Dariusz Sweircz 2553 10.5
2 GM Robert Hovhannisyan 2556 10.5
3 IM Sahaj Grover 2496 9.5
14 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2542 8.5
Flickklassen
1 WGM Deysi Cori 2376 11.0
2 WGM Olga Girya 2371 10.5
3 WGM Nazi Paikidze 2175 9.5
18 WIM Inna Agrest, Sollentuna SK 2220 7.5

Bifogar svenskarnas partier för genomspelning.

Svenskarnas partier.aug 14

Då återstår bara sista ronden (börjar klockan 07.30 i morgon) i Junior-VM att spela för GM Nils Grandelius, Lunds ASK, och WIM Inna Agrest, Sollentuna SK, innan den långa resan till Sverige kan ta sin början. I dag i rond 12 möttes IM Milos Roganovic, SRB (2476), och  Nils och det slutade remi. Inna mötte WIM Kubra Ozturk, TUR (2258) och förlorade.

Övriga resultat, ställningen och statistik för bägge klasserna finns att hämta på Chess-Results.

live

Direktsändning klockan 07.30 i morgon.

Svenskarnas partier rond 1-12.aug 11

För Schacksnack var GM Nils Grandelius parti i rond nio i Junior-VM mot IM Gujrathi Vidit Santosh i högsta grad rörigt. Men det verkade som kombattanterna hade koll på läget för det utmynnade slutligen i remi. Resultatet gjorde att Nils tappade placeringar mot toppen av tabellen inför de avslutande fyra ronderna.

WIM Inna Agrest, Sollentuna SK, i flickklassen vann sitt parti mot WFM Uuganbayar Lkhamsuren och kunde därmed nöjt studera tabellen där hon klättrat upp till en 11:e plats.

I morgon möter Nils, som svart, den femte indiern i rad och ”landskampen” står så här långt 2½-1½ till Sverige. I morgon är motståndaren IM Sahaj Grover (2496). Inna möter också en indier nämligen Michelle Kasimova (2052).

Fullständiga listor finns på Chess-Results både för öppen- och flickklassen men bifogar trots detta en minitabell för de bästa plus svenskarnas placeringar och poäng.

1 GM Robert Hovhannisyan 2556 8.0
2 GM Samvel Ter-Sahakhyan 2558 7.5
3 FM Koushik Girish 2309 7.0
20 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2542 6.0
Flickklassen
1 WGM Deysi Cori 2376 8.0
2 WGM Olga Girya 2371 7.5
3 WFM Elena Semenova 2175 6.5
11 WIM Inna Agrest, Sollentuna SK 2220 6.0

Bifogar svenskarnas partier för genomspelning.

Svenskarnas partier.aug 10

Tabellen efter rond åtta i Junior-VM i Indien är inte lika trevlig läsning för oss svenskar som efter ronden i går. GM Nils Grandelius, Lunds ASK, förlorade, som svart, mot indiern FM Koushik Girish och tappade placeringar på toppen där ledaren efter gårdagens rond italienaren IM Axel Rombaldoni förlorade mot 8:e rankade stormästaren Robert Hovhannisyan från schacklandet Armenien. Eftersom det återstår fem ronder att spela och med en bra avslutning för Nils så är ännu inte prispallen bara en hägring.

Lika illa, som för Nils, gick det för WIM Inna Agrest, Sollentuna SK, i flickklassen. Hon var under press, som svart, stora delar av partiet mot WFM Elena Semenova från Ryssland och till slut gick det inte att stå emot och så blev det en nolla i protokollet.

I morgon möter Nils, som vit, ytterligare en indier nämligen IM Gujrathi Vidit Santosh (2492) och Inna får ta sig an flickan med det svårstavade och svåruttalade namnet WFM Uuganbayar Lkhamsuren, MGL (2163).

1 FM Koushik Girish 2309 7.0
2 GM Robert Hovhannisyan 2556 7.0
3 IM Axel Rombaldoni 2459 6.5
13 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2542 5.5
Flickklassen
1 WGM Olga Giyra 2371 7.0
2 WGM Deysi Cori 2376 7.0
3 WIM Irina Bulmaga 2293 6.0
17 WIM Inna Agrest, Sollentuna SK 2220 5.0

 

Bifogar svenskarnas partier för genomspelning.

Svenskarnas partier.aug 09

Tabellen efter rond sju i Junior-VM i Indien är trevlig läsning för oss svenskar. Både GM Nils Grandelius, Lunds ASK, och WIM Inna Agrest, Sollentuna SK, är med i den absoluta toppen och kämpar. Bägge vann sina partier i dag även om resultatet för Nils en lång stund angavs som remi. Fullständiga listor finns på Chess-Results både för öppen- och flickklassen men bifogar trots detta en minitabell för de bästa plus svenskarnas placeringar och poäng.

I morgon möter Nils, som svart, den andreplacerade indiske FM Koushik Girish och Inna får ta sig an WFM Elena Semenova, RUS (2175), också som svart. Det är motstånd som inte bör ge svenskarna skrämselhicka…

1 IM Axel Rombaldoni 2459 6.5
2 FM Koushik Girish 2309 6.0
3 GM Robert Hovhannisyan 2556 6.0
5 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2542 5.5
Flickklassen
1 WGM Olga Giyra 2371 6.0
2 WGM Deysi Cori 2376 6.0
3 WIM Irina Bulmaga 2293 5.5
9 WIM Inna Agrest, Sollentuna SK 2220 5.0

 

Bifogar svenskarnas partier för genomspelning.

Svenskarnas partier.aug 08


GM Nils Grandelius och WIM Inna Agrest

Junior-VM i Indien har kommit sex ronder på väg (spelledigt i dag). Sverige har två spelare där och det är GM Nils Grandelius, Lunds ASK, och WIM Inna Agrest från Sollentuna SK. Bägge har tätkänning när andra halvan startar i morgon. Fullständiga listor finns på Chess-Results både för öppen- och flickklassen men bifogar trots detta en minitabell för de bästa plus svenskarnas placeringar och poäng.

Årets upplaga av Junior-VM är inte så stark. Om man tittar på de 20 bästa i världen går det endast att finna fem från FIDE:s lista den 1 juli. Undrar vad detta beror på? Kan det vara att titeln tappat i värde de senaste åren?

1 IM Axel Rombaldoni 2459 6.0
2 IM Niclas Huschebeth 2521 5.0
3 GM Samvel Ter-Sahakhyan 2558 5.0
12 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2542 4.5
Flickklassen
1 WGM Olga Giyra 2371 5.5
2 WIM Irina Bulmaga 2293 5.0
3 WGM Deysi Cori 2376 5.0
15 WIM Inna Agrest, Sollentuna SK 2220 4.0

 

Bifogar svenskarnas partier för genomspelning.

Svenskarnas partier.aug 03

I går startade Junior-VM i Indien. Sverige har två spelare där och det är GM Nils Grandelius, Lunds ASK, och WIM Inna Agrest från Sollentuna SK.

I övrigt är det klent med deltagare från de nordiska länderna det är endast Norge som är representerade och de har i ”Öppen klass” IM Frode Urkedal (2448) och FM Nicolai Getz (2385) och Erle Hansen (1770) i flickklassen. I ”Öppen klass” är det GM Maxim Matlakov, RUS (2632), GM Sanan Sjugirov, RUS (2629) och GM Ivan Salgado Lopez, ESP (2626) som är favoriter. Bland flickorna skall det mycket till om inte WGM Nazi Paikidze, GEO (2416), åker hem med titeln.

Det har gått bra för svenskarna i de inledande två ronderna. Nils har maximal poängutdelning medan däremot Inna tappat en halva i första ronden.

I går var det mycket strul med direktsändningen och resultatservicen men i dag verkar det att fungera bra. Schacksnack kommer att om möjligt publicera svenskarnas partier för genomspelning.

Svenskarnas partier.
Nils vinstparti från rond 1 saknas ännu.