Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jul 02

Det är en del namnkunniga spelare på plats i Grekland för att deltaga i det nationella lagmästerskapet. För att nämna några: Senaste sigemanssegraren GM Fabiano Caruana, GM Gata Kamsky, GM Judit Polgar, GM David Navara och de svenska stormästarna Emanuel Berg och Pia Cramling. Emanuel och Pia spelar för samma lag – CN Ptolemaida – och hur det lyckats hittills går det att finna uppgift om på Chess-Results. I första ronden möttes Berg och norrmannen GM Jon Ludvig Hammer, se där var ytterligare en kändis, med remi som resultat.

Schacksnack bifogar partierna från rond 1-3 för genomspelning.

jun 26

I Oslo är deltagarna framme vid de avslutande ronderna i ”Sveins 5. minneturnering”. Minitabellen som bifogas är trevlig läsning för oss i grannlandet. GM Emanuel Berg har i ensamt majestät, med en hel poäng, tagit ledningen och det som i hög grad medverkade till detta var hans vinst i gårdagens eftermiddagsrond mot IM Axel Smith och att övriga resultat gick hans väg. Axel har möjlighet till en GM-norm men då måste han vinna bägge bägge partierna i dag. I första ronden (8) möter han GM Jon Ludvig Hammer (inte i direktsändning). GO Axel GO!

Schacksnack har publicerat en del av svenskarnas partier för genomspelning, nederst i inlägget.

Efter rond 7 – rond 8 och 9 spelas i dag klockan 9  och 14.30.
1
GM Emanuel Berg, SK Team Viking
2587
6.5
2
GM Mark L Hebden
2512
5.5
3
IM Frode Olsen Urkedal
2587
5.5
6
IM Axel Smith, Lunds ASK
2483
5.0
9
GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK
2578
5.0
15
WFM Ellinor Frisk, Lunds ASK
2181
4.0
FM Peter Vas, SS Manhem Göteborg (har brutit)
2326
1.5

 

Det blir direktsändning från dagens ronder (8 och 9) och de startar klockan 09.00 och 14.30  I förmiddagsronden kommer GM Emanuel Berg att figurera som svart mot GM Mark L. Hebden.

live
Hemsida

Några av svenskarnas partier från rond 1-8.

 

 

 mar 26


GM Emanuel Berg

GM Emanuel Berg kan titulera sig svensk och norsk lagmästare. För ett par veckor sedan vann han mästerskapet med Team Viking i Sverige och i helgen förstärkte han Oslo SS i deras framgångsrika jakt på titeln. På silverplats kom Kristiansund som hade GM Hans Tikkanen, GM Tiger Hillarp Persson och IM Axel Smith, samtliga spelar i vardagslag med Lunds ASK, i sitt lag.

1 Oslo SS 9 7 2 0 36.5 16
2 Kristiansund SK 9 7 2 0 35.0 16
3 SOSS 9 4 4 1 31.0 12

 

Det blev kamp ända in på mållinjen, som framgår av bifogad tabell över bemanningen på prispallen, och allt avgjordes i sista ronden då Oslo SS tog en storvinst med 5-1 mot Porsgrunn medan Kristiansund fick kämpa för att bärga segern mot Asker med de knappa siffrorna 3½-2½. Det var två spelare som speciellt utmärkte sig i serien och det var Tiger som vann sexs partier av lika många möjliga och GM Jon Ludvig Hammer, Oslo SS, som tog 6½ poäng av sju. Läs mer i norska ”Nettavisen”.

Bifogar svenskarnas partier rond 7-8 (rond 9 kommer senare).nov 03

Det har varit stiltje på turneringsfronten. Det schackvärlden väntat på, som Schacksnack tidigare informerat om, är European Team Chess Championship 2011 i Grekland som börjar i dag och pågår till den 11 november. 38 lag är anmälda i öppna klassen, med fyra spelare + en reserv i varje lag, och ett av dessa är Sverige i Öppen klass. Det är en kavalkad av nästan allt Europa kan mönstra av starka spelare vilket framgår av den publicerade deltagarelistan.

live live

Naturligtvis blir det direktsändning både via hemsidan och Chessbomben. Första ronden startar klockan 14.00 i dag och i denna blir Frankrike motståndare till Sverige. Fullständigt spelschema + mycket annat finns på Chessresults.

The European Team Championship shall be held on the Swiss system in 9 rounds, with one open section and one section for the women’s teams, considered as separate competitions. According to ECU and FIDE rules, the time control will be 90 min for 40 moves + 30 min for the rest of the game + 30 sec increment for every move played starting from the first move.

De tre högst rankade lagen plus Sverige finns med i bifogad översikt. Sverige representeras av en betydligt försvagad uppställning än vad som var möjligt enligt den senaste elolistan. Tydligen beror detta på att toppspelarna, som kunde gjort laget slagkraftigare, GM Evgenij Agrest, GM Emanuel Berg, GM Jonny Hector, GM Slavko Cicak och GM Tiger Hillarp Persson avböjt deltagande av någon för Schacksnack okänd orsak. Tråkigt för det gäller en av de stora turneringarna i världsdelen.

Det är endast Färöarna som saknas från vår del av världen. Preliminärt är de deltagande nordiska lagen rankade som följer (kan bli förändringar eftersom det kommer en ny elolista från FIDE den 1 november): 24. Danmark utan GM Peter Heine Nielsen, 27. Island, 31. Finland, 32. Norge utan GM Magnus Carlsen och GM Jon Ludvig Hammer. Den förstnämde skall deltaga i Tal Memorial 2011 som börjar den 16 november och han tycker kanske att det är för tätt på vartannat. Men Svidler och Nepomniachtchi skall också hedra Tal i Moskva och de ställer upp i Grekland.

1 Ryssland 2752 Peter Svidler, Sergey Karjakin, Alexander Grischuk,  Alexander Morozevich och Ian Nepomniachtchi
2 Ukraina 2738 Vassily Ivanchuk, Ruslan Ponomariov, Pavel Eljanov, Zahar Efimenko,  och Alexander Moiseenko
3 Azerbijan 2720 Teimour Radjabov, Vugar Gashimov, Shak Mamedyarov,  Gadir Guseinov och Eltaj Safarli
25 Sweden 2530 Hans Tikkanen, Nils Grandelius, Pontus Carlsson, IM Daniel Semcesen  och Stellan Brynell

 okt 05

I går var det dubbelrond i Oslo Chess Intenational 2011 som därmed är fyra ronder på väg. Svenskarna Eric Vaarala och Angelina Fransson har hittils lyckats si så där. Men man måste ta i beaktande att det är två starka grupper de deltager i. Hemmafavoriten GM Jon Ludvig Hammer hade remironder (en bye) i går men han är fortfarande med i toppen på tabellen med en delad 4-10 plats. Bifogar en minitabell med GM/ELO-grupperna med 58 respektive 54 deltagare.

1 GM Spike Ernst 2581 3.5 1 Magnus Eriksen 2028 4.0
2 GM Spike Ernst 2542 3.5 2 Egmond-Gabriel Dulman 2114 3.5
3 GM Matthew Sadler 2625 3.5 3 Per Omtvedt 2080 3.5
47 Eric Vaarala, Hornsdals SK 2226 1.5 32 Angelina Fransson, Växjö SK 1943 2.0

 

Direktsändningen har kommit i gång och rond 5 börjar klockan 16.30. Betänketiden är: 2 timmar för 40 drag + 1 timme för resten av partiet. 
live

Svenskarnas partier rond 1-4 (inte alla).
Dyker det upp fler läggs de in under dagen.
okt 04

 

Svenske Juniormästaren Eric Vaarala, Horndals SK, och Angelina Fransson, Växjö SK, är de enda svenskarna i Oslo Chess Intenational 2011 som har kommit två ronder på väg. Eric spelar i GM-gruppen och Angelina i Elo-turneringen. Högst rankad bland de 14 stormästarna är holländaren Sergei Tiviakov (2647) men han är inte i topp eftersom han tappade en halva i första ronden mot spanjoren FM Javier Aguera Naredo (2345). Leder på maximala två poäng gör GM Jon Ludvig Hammer, men det är först i dag som turneringen startar på riktigt för de högst rankade, när blåbären är avfärdade.

P.g.a. sjukdom har det ännu inte blivit någon direktsändning ifrån Oslo. Det blir sändning i dag, från rond 3 och 4, och den startar klockan 10.00 och 17.30.

live

Svenskarnas partier rond 1-2.aug 22


GM Emanuel Berg. Foto Sören Svensson.

Inför sista ronden i SS Manhems Stormästareturnering i Göteborg, som spelades i går, var förutsättningarna att om GM Emanuel Berg, Burgsviks Alva SK, inte tog mindre poäng är hans svåraste konkurrent GM Jon Ludvig Hammer från Norge, skulle han stå som ensam segrare i turnering. De spelade remi bägge. Emanuel mot GM Tiger Hillarp Persson och den obesegrade Jon Ludvig mot IM Daniel Semcesen, SK Team Viking Täby. I och med detta var saken klar! Emanuel har med segern kommit tillbaka rejält efter den mindre goda insatsen i SM i Västerås. Prispallen bemannades i övrigt av IM Axel Smith, Lunds ASK, som i avslutningsronden besegrade IM Viktor Nithander, SS Manhem Göteborg.

Schacksnack vet att det är många i den stora läsekretsen som är intreserade av prestationsrating m.m. På Chess-Results finns detta.

Prislista och partier från rond I-IX.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 20


GM Sune Berg Hansen – GM Emanuel Berg (½-½). Foto Sören Svensson.

I SS Manhems Stormästareturnering i Göteborg spelade huvudkonkurrenterna remi i dag vilket innebär att det fortfarande skiljer en halv poäng mellan GM Emanuel Berg och GM Jon Ludvig Hammer inför sista ronden. Partiet i tabellen mellan personerna på bilden är inte komplett det fortsatte i 145 drag och slutade med remi. Övriga resultat i tabellen.

Spelschema sista ronden: Carlhammar – Richter, Smith – Nithander, E Berg – Hillarp Persson, Bejtovic – Berg Hansen och Semcesen – Hammer.

live

Direktsändningen från sista ronden startar klockan 10.00.

Tabell och partier från rond I-VIII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 20

”Finalen” i SS Manhems Stormästareturnering i Göteborg spelades i går mellan GM Emanuel Berg och GM Jon Ludvig Hammer och den slutade efter 75 drag med remi. Spelöppningen blev Spanskt parti (Berliner varianten). Hammer fick en bonde mer (2 mot 1) i springareslutspelet som han länge försökte vinna, men utan några större besvär höll Berg ställningen och behåller därmed avståndet till Hammer med en halv poäng.

Frågan är om det kommer att räcka för Berg för han har nog det lite svårare programmet kvar. Han skall möte stormästarna Sune Berg Hansen och Tiger Hillarp Persson medan Hammer möter IM Jasmin Bejtovic och IM Daniel Semcesen. Ja, spännande blir det!

GM Tiger Hillarp Persson hade en dag på jobbet och tog sin första helpoäng i turneringen genom att besegra sistplacerade FM Magnus Carlhammar SS Manhem, som därmed står kvar på en halv poäng. Spelarna från arrangörsklubben går inte så bra för även IM Victor Nithander förlorade i går och det var mot IM Michael Richter. Övriga partier slutade remi.

Spelschemat för rond 8: Hammer – Bejtovic, Berg Hansen – E Berg, Hillarp Persson – Smith, Nithander – Carlhammar och Richter – Semcesen.

live

Direktsändning klockan 14.00.

Tabell och partier från rond I-VII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 19


GM Emanuel Berg – GM Jon Ludvig Hammer (½-½). Foto Sören Svensson.

Dagens huvudpersoner i SS Manhems Stormästareturnering i Göteborg var stormästarna GM Emanuel Berg och GM Jon Ludvig Hammer. De blev remi dem emellan i 75:e draget efter ett långt springareslutspel trots att Hammer hade bonde mer. Detta innebär att det är status quo dem emellan när det återstår två ronder att spela. Övriga resultat i tabellen. Mer om turneringen i morgon.

Tabell och partier från rond I-VII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Tidigare artiklar