• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

maj 24

Det skall vara 2nd Danzhou Super GM 2011 även om det står 1st på logan på turneringshemsidan. Redan i går, efter rond 8, var det klart att den endast 16-årige GM Yu Yangyi (2646) vunnit kategori 17-turneringen (?) med ett ratingsnitt på 2659. I sista ronden blev det remi mot GM Jianchao Zhou (2636) vilket gjorde att han bröt målsnöret obesegrad och fick en ratingprestation på 2880! Bland de distanserade fanns 2700-spelarna Hao Wang (2732) och Yue Wang (2714), de kom 2.0 respektive 1½ poäng efter Yangyi.

Förra årets turnering med tabell och partier för genomspelning.

Prislista och partier från rond I-IX.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
apr 09

Det är en strålande turnering GM Liren Ding gör. Inför sista ronden leder han med 1½ poäng före de närmaste förföljarna GM Jianchao Zhou och GM Jun Zhao. Ding har 6 vinster och 4 remier och en prestationsrating på 2833! Texten under bilden i går blev fel. Enligt en av läsarna skall namnen byta plats. Han visste detta eftersom Zhao Jun var i Sverige för ett par år sedan.  Naturligtvis är det direktsändning från Kina och den startar dagligen klockan nio. Betänketiden är 90 minuter för hela partiet + 30 sekunder i tillägg från första draget.

Tabell och partier.
Rond 1-10.
Klicka på resultatet för partiet.

Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 04

kina-2010

Efter sista ronden i det Kinesiska mästerskapet som spelas i Xinghua, Jiangsua gick det inte att kora någon mästare. Tre spelare – GM Hao Wang (2722), GM Xiangzhi Bu (2681) och GM Jianchao Zhou (2652) –  hamnade på samma poäng vilket gör att mästerskapet fortsätter med särspel. Noterbart är att Bu var den ende obesegade i fältet men det räckte ändå inte därför att remiprocenten var för hög.

Parallellt med herrturneringen har det också spelats om mästerskapet för damer, som Schacksnack inte rapporterat om tidigare. I denna korades en mästare och det blev den titellöse men högst rankade Wenjun Ju. Nederst finns en prislista med partier (saknas 2 partier)

Prislista och partier herrar.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Prislista och partier damer
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 29

kina-2010

I Kinesiska mästerskapet som spelas i Xinghua, Jiangsua är det en duo i ledning när turneringen går in i andra halvan. De obesegrade GM Jianchao Zhou och GM Xiangzhi Bu leder på fyra poäng. 

Direktsändningen från rond 6 startar klockan 08.00 på måndag. 

live

Tabell och partier rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 27

kina-2010

I Kinesiska mästerskapet som spelas i Xinghua, Jiangsua fortsätter det att gå tungt för storfavoriten GM Hao Wang, som är högst rankad i turneringen. Han tappade ytterligare en halv poäng i går. Han är nu 1½ poäng efter ledraen GM Jianchao Zhou  

Direktsändningen från rond 5 startar klockan 08.00 i morgon. 

live

Tabell och partier rond 1-4.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
feb 15

Aeroflot 2010

Närmare ”Aeroflot Open 2010″ kommer dagen då priserna skall utdelas fler och fler blir de som vill vara med och dela på kakan. Efter den sjunde ronden som spelades i dag är det en kvintett som leder på fem poäng. Fortfarande är de två vietnameserna – GM Le Quang Liem och Nguyen Ngoc Truong Son – med i toppen men de har fått sällskap av tre ryssar. En av de högst rankade är amerikanaren GM Gata Kamsky men han kan skrinlägga alla funderingar på en toppplacering efter dagens förlust mot kinesen GM Jianchao Zhou. Däremot är de högt rankade fransmännen GM Etienne Bacrot och GM Maxime Vachier-Lagrave med i diskussionen även om det nog inte räcker ända fram.

Överst på sidan, under fliken ”Direktsändningar”, finns behövliga länkar till Moskva.  

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.